Hlavní obsah

Policie zasahovala při konfliktech fandů! Kosované se fotili s albánskou vlajkou u obrněného vozu

Aktualizováno

Policie v Plzni ve čtvrtek řešila dvě potyčky mezi českými a kosovskými fotbalovými fanoušky. Kvůli kvalifikačnímu zápasu na mistrovství Evropy 2020 policie nasadila do akce stovky policistů. Jeden z incidentů policie prověřuje pro podezření z výtržnictví a ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a zadržela kvůli němu čtyři muže, řekla ČTK policejní mluvčí Dagmar Brožová. Po skončení zápasu se fanoušci obou týmů rozešli bez konfliktů.

Fanoušci Kosova v PlzniVideo: Pavel Jaňurek , Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

První z incidentů se stal ve Veleslavínově ulici, kde se víc než tři hodiny před začátkem zápasu dostalo do slovní potyčky asi 20 lidí. Těžkooděnci a policisté se psy situaci uklidnili a obě skupiny od sebe ihned oddělili. Policie zajistila několik českých fanoušků. Věc řeší jako přestupek proti občanskému soužití.

"Podezřelými jsou muži ve věku 34, 20, 35, 38 a 31 let a žena ve věku 40 let, kteří slovně napadali fanoušky Kosova. K fyzickému napadení nedošlo," řekla Brožová. Policie podle ní podezřelé zajistila a po výslechu je propustila.

Druhý incident mluvčí nechtěla zatím blíže komentovat. Policie po něm zadržela čtyři muže ve věku 20, 21, 35 a 20 let. Podle serveru krimi-plzeň čtyři čeští fanoušci přepadli a okradli fanouška z Kosova. Svědek incidentu serveru řekl, že viděl, jak útočníci strhli něco z těla kosovského fanouška. Mohla to být nějaká látka, možná vlajka nebo oděv.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Fanoušci Kosova s albánskou vlajkou před policejním transportérem u stadionu.

Větší skupina fanoušků Kosova se navečer sešla před hotelem v sadech 5. května už navečer. Ve skupině skandovali, bubnovali a zpívali, poté s policejním doprovodem došli několik set metrů k vymezenému sektoru na stadionu. Kosované se před stadionem fotili s albánskou vlajkou u obrněného vozu.

Utkání bylo považováno za rizikové. Policie nasadila pořádkové jednotky z Plzeňského, Karlovarského a Jihočeského kraje, dopravní policii, antikonfliktní tým, psovody se psy a policisty na koních. Situaci sledoval vrtulník a také mobilní monitorovací centrum.

Reklama

Související témata: