Hlavní obsah

Kanaďané si v novém Davis Cupu zahrají finále. Soupeřem bude Španělsko

Madrid
Aktualizováno

Vasek Pospisil a Denis Shapovalov zajistili Kanadě první finále Davisova poháru v historii. Po radikální změně formátu vyhráli během šesti dnů v Madridu i čtvrtý souboj, dnes nad Ruskem 2:1, poté co v rozhodující čtyřhře zdolali Karena Chačanova a Andreje Rubljova v tie-breaku třetí sady. O trofej se v neděli utkají s domácím Španělskem, které vyhrálo nad britskými tenisty 2:1.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Vasek Pospisil a Denis Shapovalov zajistili Kanadě první finále Davisova poháru v historii.

Článek

Devětadvacetiletý tenista s českými kořeny Pospisil úvodní dvouhru prohrál s Rubljovem dvakrát 4:6. Světová patnáctka Shapovalov ale pak přehrál Chačanova, který je ve světovém žebříčku jen o dvě příčky níže, ve třech setech.

Klíčový debl trval v madridské hale Caja Mágica více než dvě hodiny a rozhodující sadu bez jediného brejku vyhráli Kanaďané 7:5 ve zkrácené hře. V Davis Cupu se přitom při dosavadním tradičním modelu dostali nejdále do semifinále v roce 2013. Pospisil byl itehdy na kurtu.

Nadal zvládl singl i dramatické koncovky ve čtyřhře s Lópezem

Na domácím turnaji v Madridu, který nahradil dosavadní model a svedl dohromady během jediného týdne 18 týmů, Nadal naplnil očekávání fanoušků. V sobotu nejprve v singlu přehrál jasně Dana Evanse a s Lópezem pak i dvojici Jamie Murray, Neal Skupski dvakrát 7:6.

Euforii ale španělský hrdina brzdil. "Předvedli jsme skvělý výkon, ale ještě jsme nic nevyhráli," upozornil. "Teď převládá adrenalin a obrovská radost. Je však potřeba nabrat síly a připravit se na finále," dodal téměř hodinu po půlnoci, kdy dramatická čtyřhra skončila.

Kanada s Vaskem Pospisilem a Denisem Shapovalovem již odpoledne postoupila přes Rusko. Finálový duel začne v 16:00. Španělé naposledy hráli finále v roce 2012 v Praze a na Tomáše Berdycha s Radkem Štěpánkem nestačili. Zraněný Nadal tehdy v týmu nebyl.

Finálový turnaj tenisového Davisova poháru v Madridu
Semifinále:
Rusko - Kanada 1:2
Rubljov - Pospisil 6:4, 6:4
Chačanov - Shapovalov 4:6, 6:4, 4:6
Chačanov, Rubljov - Pospisil, Shapovalov 3:6, 6:3, 6:7 (5:7)
Velká Británie - Španělsko 1:2
Edmund - F. López 6:3, 7:6 (7:3)
Evans - Nadal 4:6, 0:6
Murray, Skupski - Nadal, López 6:7 (3:7), 6:7 (8:10)

Reklama