Hlavní obsah

Rusko - Česko 4:3 SNPrvní porážka v sezoně! Češi ale po parádní bitvě s Rusy berou alespoň bod

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Kuzmenko 1 : 0
18. Grigorenko 2 : 0
22. Sedlák 2 : 1
36. Filippi 2 : 2
48. Zohorna 2 : 3
49. Ožiganov 3 : 3
65. Tkačov (rozhodující nájezd) 4 : 3
Záznam online reportáže

Moskva/Praha
Aktualizováno

Až v pátém zápase sezony přišli čeští hokejisté o neporazitelnost, i když znovu dokázali bodovat. Svěřenci trenéra Miloše Říhy podlehli v rámci Channel One Cupu v Moskvě domácím Rusům 3:4 po samostatných nájezdech, přestože se jim během utkání podařilo otočit stav z 0:2 na 3:2. Češi stále živí naději na triumf na turnaji, který zakončí v neděli od 12 hodin SEČ proti Švédsku.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ondřej Vitásek (vlevo) v souboji s Vladimirem Tkačovem.

Článek
Fotogalerie

Rusové v touze odčinit úvodní čtvrteční porážku se Švédy (3:4) začali náporem. Už po 129 sekundách také vedli, když Kuzmenko zůstal zapomenutý za zády českých obránců a snadno se dostal ke gólové teči.

Jen o chvilku později Kaprizov rozezvučel brankovou konstrukci. V šesté minutě měl ale štěstí i strážce domácí branky Sorokin, jemuž za zády zazvonila levá tyčka po Sedlákově ráně.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Rus Kuzmenko slaví gól do sítě Šimona hrubce.

V následné přesilovce Čechů měl dvakrát nabito Mozík a pálil nekompromisně z první. První pokus zlikvidoval Sorokin, druhý proletěl těsně vedle branky. V 18. minutě využili už po 10 sekundách přesilovku Rusové: Šipačov zkrotil poskakující kotouč, "žabkou" našel parádně Grigorenka a ten zamířil z kruhu z pozice klečícího střelce přesně.

Jenže Čechy nepříznivý vývoj nepoložil. Ke znervóznění "Rudé mašiny" jim stačilo 103 sekund druhého dějství a Sedlákův tečovaný pokus skončil za Sorokinem. Následovaly velké chvíle Hrubce, jenž zlikvidoval několik obrovských šancí Rusů. Postupně si na něm vylámali zuby Šipačov, Kaprizov a Grigorenko, tedy velká ofenzivní esa domácího výběru.

Sorokin se na druhé straně nenechal zahanbit. Nejprve vykryl těžkou ránu Sedláka a vzápětí se skvěle přesunul proti Nestrašilově dorážce. Ve 36. minutě sice kouč Říha nejprve zklamaně gestikuloval, když se jeho hráčům nepovedlo dobře sehrát přečíslení tři na jednoho, ale vzápětí slavil vyrovnání po střele Filippiho.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Čeští hokejisté oslavují jeden ze svých gólů proti Rusku.

Vladimir Alexandrovič Tkačov ve třetí třetině málem vrátil Rusům vedení, Hrubec byl ale znovu proti. Místo toho rozvlnil síť povedeným pokusem z kruhu na bližší tyč Hynek Zohorna. Radost hostů měla ale krátké trvání, protože o 80 sekund později vyrovnal zakončením bez přípravy Ožiganov.

V čase 58:58 se proti pravidlům provinil Mozík a před sbornou se otevřela velká šance na rozhodující úder, ale Hrubec a spol. odolali, byť v prodloužení už hráli Rusové čtyři na tři. Brzy se provinil i Šipačov, pak ještě Jaškin, ale došlo až na nájezdy. I díky tomu, že Hrubec skvěle vychytal Grigorenka.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Hokejisté Ruska se radují z prvního gólu proti Česku.

Horák na úvod nedal, Vladimir Eduardovič Tkačov ano, pak se neprosadili H. Zohorna, Grigorenko, Filippi, Slepyšev, Sedlák, Ketov a Jaškin.

Hokejový turnaj Channel One Cup v Moskvě, součást EHT:
Rusko - Česko 4:3 po sam. nájezdech (2:0, 0:2, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Kuzmenko (Ljamkin), 18. Grigorenko (Šipačov, Vojnov), 49. Ožiganov (Vladimir E. Tkačov), rozhodující sam. nájezd Vladimir E. Tkačov - 22. Sedlák (Jaškin, Krejčík), 36. Filippi (Zaťovič, Sekáč), 48. H. Zohorna (R. Zohorna, Klok). Rozhodčí: Heikkinen, Vikman (oba Fin.) - Berseňov, Judin (oba Rus.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 11 699.
Rusko: Sorokin - Vojnov, Něstěrov, Ožiganov, Rafikov, Marčenko, A. Mironov, Dronov, Ljamkin - Kaprizov, Šipačov, Grigorenko - Burdasov, K. Semjonov, Kuzmenko - Sošnikov, Vladimir A. Tkačov, Vladimir E. Tkačov - Ketov, Karnauchov, Slepyšev - Jakimov. Trenéři: Alexej Kudašov, Anvar Gatijatulin, Alexej Žamnov a Alexandr Savčenkov.
Česko: Hrubec - Šustr, Jeřábek, Mozík, Krejčík, Vitásek, Klok, Pyrochta, Moravčík - Tomášek, Filippi, Zaťovič - Jaškin, Sedlák, Nestrašil - R. Pavlík, Horák, Lenc - Sekáč, R. Zohorna, H. Zohorna - od 21. navíc O. Beránek. Trenéři: Miloš Říha st., Miloš Říha ml., Robert Reichel a Karel Mlejnek.
Tabulka turnaje
1.Finsko210108:54
2.Česko201107:73
3.Švédsko210015:83
4.Rusko201017:72
Tabulka Euro Hockey Tour
1.Česko5221016:1011
2.Finsko5302016:1211
3.Rusko5020315:184
4.Švédsko5101311:184

Reklama

Související témata: