Hlavní obsah

Česko - Rusko 4:3Česká senzace! Hokejisté porazili na úvod MS silné Rusko

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Kubíček 1 : 0
8. Myšák 2 : 0
11. Zamula 2 : 1
15. Podkolzin 2 : 2
26. Blümel 3 : 2
27. Zamula 3 : 3
38. Jeník 4 : 3
Záznam online reportáže

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Obrovskou hokejovou bitvu s vítěznou tečkou svedli čeští mladíci na úvod světového šampionátu dvacetiletých, když v Ostravě porazili 4:3 silné Rusko. I když se hned při prvním střídání zranil klíčový útočník Jakub Lauko a sborná opakovaně srovnávala vedení domácích, nakonec to byly tři body pro českou reprezentaci. Rozhodla blesková přesilovková trefa Jana Jeníka a parádní výkon brankáře Lukáše Dostála, jenž kryl takřka čtyřicet střel.

Čeští hokejoví mladíci slaví vítězství nad Ruskem. Bylo to neuvěřitelné, diváci nás hnali dopředu, pochvalují siVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Začátek duelu byl hodně divoký. Už po 52 vteřinách zůstal ve středním pásmu ležet po tvrdém střetu s protihráčem Lauko. Pořádně otřesený pak zamířil v doprovodu lékaře do kabiny, navíc si stěžoval na bolest v oblasti kolena a do utkání už nezasáhl.

Rozhodčí přitom celou záležitost neposoudili jako faul, byť český hráč z bostonské farmy v Providence ztratil stabilitu poté, co ho jemně podkopl Sokolov. Vzápětí do něj ještě zpříma vletěl Voronkov, jenž na padajícího Lauka dosedl plnou vahou.

O minutu později už za hru vysokou holí Malyšev byl vyloučen a mladým reprezentantům stačilo čtrnáct vteřin z přesilovky, aby Kubíčkova střela od modré skončila v ruské síti.

Rusové se snažili být hodně aktivní v napadání a rychle bruslili, čímž dělali českým hráčům problémy při rozehrávce. Ale domácí dřeli a přišel brejk v podání Myšáka, který teprve sedmnáctiletý útočník zakončil prudkou střelou zápěstím a Askarov lovil puk ze sítě podruhé. Trenér Rusů Bragin vypadal pořádně naštvaně.

Když pak měla mladá sborná k dispozici svou první přesilovku, vytáhl pár skvělých zákroků Dostál. Ještě než se z trestné lavice vracející Dajčar stačil pořádně zapojit do hry, tak ale skrumáž těl před českou brankou prostřelil obránce Zamula. Reprezentanti při ztrátě Lauka točili jen jedenáct útočníků, víc jich při ponechání dvou volných míst na soupisce ani trenér Varaďa k dispozici neměl.

Hokejoví fanoušci obsazují Ostravu. Na úvodní zápas českého týmu proti Rusku je vyprodáno.Video: Sport.cz

Navíc po Kučeříkově faulu se ocitl český tým během oslabení pod ohromným tlakem. Dostál se sice snažil kouzlit, jenže vteřinu po návratu potrestaného spoluhráče přece jen kapituloval. Po Marčenkově střele neměl volný Podkolzin potíže s gólovou dorážkou. Soupeř působil mnohem šikovněji ve hře s pukem a těžil z rychlejších kombinací, šanci na dokonalý obrat zmařil Dorofejevovi až výtečný Dostál.

Poměr střel po první třetině zněl dost jednoznačně 5:18 a Rusové měli jasnou převahu i ve druhém dějství, ale Blümelovi se povedlo poněkud zaskočit vychladlého Askarova, jemuž poslal puk po ledě přesně ke vzdálenější tyči. Jenže radost ze znovuzískaného vedení vydržela českým mladíkům jen 41 vteřin, neboť nechali projet celým kluzištěm Zamulu, který zblízka zakončil nad Dostálův beton.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Zraněný Jakub Lauko z České republiky během duelu s Ruskem.

Češi byl trpěliví, rvali se o každý puk a zcela zaplněné tribuny jim dodávaly energii. Když se podráždění Rusové v závěru druhé části nechali dvakrát v rychlém sledu vyloučit, za čtyři vteřiny využil přesilovku pět na tři Jeník. Do poslední třetiny vstoupili mladí reprezentanti s jediným plánem, za každou cenu udržet těsné vedení.

Hrálo se většinou v jejich obranném pásmu, ale domácí dobře zahušťovali prostor a všechna ohrožení své branky hasil spolehlivý Dostál. Čas pracoval pro český výběr, nervozita favorizovaného soupeře s blížícím se koncem rostla. V 57. minutě přehnali svou tvrdost Zamula a vzápětí také Galeňuk, takže reprezentanti měli zase k dispozici dlouhou dvojitou početní výhodu. Nic z ní nebylo, Zábranský trefil jen beton střídajícího Miftachova.

Do konce chybělo 53 sekund, když Rusové sáhli k power play, ale mladí reprezentanti ji v bouřlivé atmosféře přestáli a mohli slavit nesmírně cenné vítězství.

Hokejové MS hráčů do 20 let v Ostravě:
Skupina B
Česko - Rusko 4:3 (2:2, 2:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Kubíček (Teplý, Jeník), 8. Myšák (Teplý), 26. Blümel, 38. Jeník (Teplý, Šír) - 11. Zamula (Chovanov, Denisenko), 15. Podkolzin (Marčenko, Romanov), 27. Zamula (Voronkov, Alexandrov). Rozhodčí: Lawrence (Kan.), MacFarlane (USA) - Obwegeser (Švýc.), Synek (SR). Vyloučení: 6:8, navíc Galeňuk (Rus.) 10 min. Využití: 2:0. Diváci: 8693.
Česko: Dostál - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Jeník, Pekař - Pytlík, Šír, Lauko - Raška, Čajka, Myšák - Šik, Pavel, Blümel. Trenér: Varaďa.
Rusko: Askarov (41. Miftachov) - Žuravljov, Romanov, Zamula, Malyšev, Galeňuk, Pylenkov - Dorofejev, Chovanov, Denisenko - Alexandrov, Voronkov, Sokolov - Podkolzin, Morozov, Marčenko - Grošev, Sorkin, Rtiščev. Trenér: Bragin.

Reklama