Hlavní obsah

Česko - Německo 3:4Dvacítku vyškolili Němci. České mládí začalo špatně a mocným finišem už prohru neodvrátilo

Praha
Aktualizováno

Přízrak hrozby českého boje o záchranu na MS do 20 let se znovu vynořil. Co mladí hokejisté získali senzační úvodní výhrou nad Ruskem, o to v sobotu odpoledne přišli, když podlehli Německu 3:4. Reprezentanti si tím zadělali na pořádný malér. Poslední dva dny roku 2019 je v Ostravě čeká zámořský dvojboj s USA a Kanadou a pokud z něj vyjdou bodově naprázdno, tak nemusí vůbec hrát čtvrtfinále.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Český smutek po prohře s Němci.

Článek
Fotogalerie

Čeští mladíci už s dopsaným útočníkem Pláškem šli do duelu s vědomím, že nic nesmí podcenit, jenže hned v deváté sekundě byl za podražení vyloučen Pekař a Němci přesilovku využili. Značným důrazem na brankovišti strkali puk za čáru, kam ho nakonec nešťastně srazil Haš. Gól byl připsán Lukasi Reichelovi. Před sedmnácti lety už v Německu narozený synovec olympijského šampiona z Nagana se již v juniorském věku prosadil do sestavy Eisbärenu Berlín.

Lacino inkasovaná branka po 101 vteřinách duelu se podepsala na hře domácích hokejistů, kteří nedokázali v klidu udržet puk a kupili nepřesné přihrávky. Raškovu střelu navíc zastavila tyčka, a ještě hůř bylo v 8. minutě, když po rychlé útočné kombinaci potřetí na šampionátu skóroval John Peterka, jehož rodina má rovněž české kořeny.

Talentovaní Němci byli plni elánu, zatímco české mládi s nimi nestíhalo bruslit ani se srážet. Od další pohromy uchránil reprezentanty Dostál, jenž při tutovce vychytal Bokka. Zvednout hlavu jim pak pomohl i přesilovkový gól. Pekař v 17. minutě vybojoval puk u mantinelu, odkud přihrál Hašovi, který využil toho, že před Hanem stáli dva spoluhráči a poslal kotouč do sítě přesně nad pravým betonem německého gólmana

Snížením se probralo i dosavadním vývojem zkoprnělé vyprodané hlediště a doslova hnalo českou dvacítku na zteč. Jenže Jeník, Raška ani Teplý svoje šance na vyrovnání nevyužili. Soupeř měl dobře organizovanou hru a zbytečné české fauly mu nabídly dlouho dvojitou početní výhodu. Třináct vteřin před jejím koncem mohutný obránce Seider přenesl hru na levou stranu na Bokka, který bleskově pálil po ledě k bližší tyči, kam se nestihl Dostál přesunout.

Český hokejový motor za stavu 1:3 ztratil obrátky, navíc hned dva domácí obránci téměř současně vyfasovali osobní desetiminutové tresty, čímž se rozsypala koncepce zadních řad. Točili se tam jen čtyři hráči a Německo těžilo z lepšího pohybu. Jak ale běžel čas, soupeř se uchyloval už jen k bezpečnému vyhazování kotouče z pásma a reprezentantům chyběl větší tlak do branky, a to i v přesilovkách.

Jak si počínat v početní výhodě, názorně předvedl ve 48. minutě nejproduktivnější z Němců Bokk (3+3), jenž se zbavil obránce a gólovou střelou zápěstím rychle vrátil Pavla z trestné lavice. Češi s podporou nic nevzdávali. Haš našel dlouhou přihrávkou rozjetého Jeníka, jenž z osy hřiště poslal puk přesně do pravého horního rohu branky.

Němcům, kteří měli v nohách páteční večerní zápas s USA, docházely síly, takže se uchylovali k faulům. Mladí reprezentanti hráli 103 vteřin v pěti proti třem a když chyběla jediná sekunda k návratu prvního z vyloučených německých hokejistů, dostal puk do sítě prudkou ranou mezi Haneho betony kapitán Zábranský.

Sudí celou situaci ještě prozkoumali u videa, ale snížení na 3:4 platilo. Posledních sedm minut se hrálo už jen na jednu branku. Poměr střel ve třetí části vyzněl jasně pro Česko (14:4), ale vytoužený čtvrtý gól do německé sítě už nepadl, byť závěrečných 90 vteřin zkoušeli domácí i power play.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Ostravě:
Skupina B:
Česká republika - Německo 3:4 (1:2, 0:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 17. Haš (Pekař, Pytlík), 50. Jeník (Haš), 53. Zábranský (Haš) - 2. Reichel (Lobach), 8. Peterka (Stützle, Seider), 34. Bokk (Seider, Jentzsch), 48. Bokk (Jentzsch, Seider). Rozhodčí: Heikkenen (Fin.), Campbell - Huseby (oba Kan.), Lundgren (Švéd.). Vyloučení: 9:11, navíc Zábranský, Dajčar - Peterka všichni 10 min. Využití: 2:3. Diváci: 8693 (vyprodáno).
ČR: Dostál - Zábranský, Klikorka, Kubíček, Kučeřík, Haš, Dajčar - Teplý, Jeník, Pekař - Pytlík, Šír, Plášek - Raška, Čajka, Myšák - Šik, Pavel, Blümel. Trenér: Varaďa.
Německo: Hane - Mik, Seider, Wirt, Hüttl, Mass, Dersch, Heinzinger - Reichel, Jentzsch, Bokk - Stützle, Schütz, Peterka - Kinder, Schinko, Lobach - Nijenhuis, Fleischer, Valenti - Brune. Trenér: Abstreiter.
1.Kanada110006:43
2.USA2100110:93
3.ČR210017:73
4.Německo210017:93
5.Rusko100013:40

Reklama

Související témata: