Hlavní obsah

Ambri - Třinec 2:3 PPTřinec udeřil v prodloužení! Zahraje si finále Spengler Cupu

Aktualizováno

Český mistr se blýskl! Hokejisté Třince porazili v semifinále Spengler Cupu švýcarský celek Ambri-Piotta 3:2 v prodloužení a postoupili do finále, v němž se utkají s Kanadou. Z českých zástupců si naposledy finále tradičního turnaje zahrála Sparta v roce 2004.

Foto: Melanie Duchene, ČTK/AP

Trinecký Matěj Stranský právě rozhodl v prodloužení o postupu svého týmu do finále Spengler Cupu.

Článek

Třinečtí se museli hned v úvodu po Polanského přestupku bránit ve čtyřech. Přečkali sice bez úhony Zwergerovu šanci, ale už při hře v plném počtu překonal Kváču rychlým zakončením zblízka Dal Pian. Vzápětí se Trisconiho pokus otřel o tyčku. Další možnost nevyužil Müller, na straně Ocelářů byl v šanci Hrňa, vychytal ho ale Manzato.

Na gólmanovi švýcarského celku ztroskotal ve druhé části také Matěj Stránský. Vzápětí mohl na druhé straně zvýšit Douay, ani Kváča se nenechal zahanbit. V poslední minutě druhé třetiny pak Michal Kovařčík důrazným průnikem vytvořil situaci dvou na jednoho, Martynek našel Ondřeje Kovařčíka a ten nezaváhal.

Foto: Melanie Duchene, ČTK/AP

Třinečtí hokejisté Vladimír Dravecký (vlevo) a Petr Kváča oslavují postup do finále Spengler Cupu.

Ve 46. minutě Gernát místo avizované střely od modré čáry přihrál Draveckému, jenž bekhendovým zakončením dostal Třinec do vedení. Na začátku 52. minuty po Flynnově teči zmizel kotouč z dohledu všech. Zapadl totiž za kameru v brance, vůbec nebyl vidět a celou situaci pomohlo objasnit až video. Potvrzení gólu znamenalo vyrovnání na 2:2.

Utkání nakonec dospělo až do prodloužení se třemi bruslaři na obou stranách. V jeho druhé minutě dostal nahrávku Stránský a tváří v tvář si dokázal poradit s Manzatem.

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Třinecký brankář Petr Kváča v euforii z postupu do finále Spengler Cupu.

Finále Spenglerova poháru hrála z českých zástupců naposledy Sparta, která v roce 2004 podlehla domácímu Davosu 0:2. Celkový triumf si jako poslední český tým odvezla v roce 1982 Jihl

Foto: Gian Ehrenzeller, ČTK/AP

Kanaďan Paul Postma (vlevo) se raduje z gólu proti and TPS Turku v semifinále Spengler Cupu.

Kanada je ve finále popáté za sebou, po triumfech v letech 2015 až 2017 loni podlehla KalPě Kuopio 1:2 po samostatných nájezdech. S 15 vítězstvími z dosavadních 92 ročníků prestižního turnaje se Kanaďané dělí o pozici nejúspěšnějšího celku s pořádajícím Davosem.

Kanada se ujala vedení v páté minutě v přesilové hře díky Kevinu Clarkovi a ještě v úvodním dějství zvýšil Paul Postma. Ve 34. minutě proměnil další početní výhodu Chris DiDomenico a v závěrečné třetině se prosadili ještě Eric Faille, Kris Versteeg a znovu Clark, který už na turnaji nastřílel šest branek.

Hokejový Spengler Cup v Davosu - semifinále:
HC Oceláři Třinec - Ambri-Piotta 3:2 v prodl. (0:1, 1:0, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 40. O. Kovařčík (Martynek, M. Kovařčík), 46. Dravecký (Gernát, M. Stránský), 62. M. Stránský - 5. Dal Pian (P. Incir, Douay), 52. Flynn (Jelovac).
Sestava Třince: Kváča - M. Doudera, Gernát, D. Musil, Hrachovský, M. Adámek, Zahradníček, Haman - Dravecký, Marcinko, M. Stránský - Martynek, M. Kovařčík, O. Kovařčík - Adamský, Polanský, Chmielewski - Hrňa, Mikulík, Š. Novotný - Szturc. Trenér: M. Zadina.
Kanada - TPS Turku 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)
Branky: 5. a 58. Clark, 16. Postma, 34. DiDomenico, 43. Faille, 45. Versteeg.

Reklama

Související témata:
  Třinec - České Budějovice dnes 17 : 00
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice