Hlavní obsah

Kanada - Třinec 4:0Třinec nedokázal ve finále dát gól, rekordní triumf na Spengler Cupu slaví Kanaďané

Davos
Aktualizováno

Hokejisté Kanady dosáhli rekordního 16. prvenství na Spenglerově poháru, když ve finále porazili unavený Třinec 4:0. Duel rozhodlo, že vítězové během čtyř minut prostředního dějství využili tři přesilovky a Oceláři žádnou z dvaceti střel nepřekonali gólmana Kanaďanů. Posledním triumfem tuzemského klubu v Davosu tak zůstává vítězství Dukly Jihlava v roce 1982

Foto: Melanie Duchene, ČTK/AP

Kris Versteeg z Kanady slaví gól ve finále Spengler cupu, které Oceláři nakonec prohráli 0:4.

Článek

Nicméně ocenit je nutno už fakt, že po patnácti letech nesl silvestrovský závěrečný zápas Spengler Cupu českou stopu. Třinec v boji o finále udolal švýcarský klub Ambri-Piotta 3:2 v prodloužení, které po 106 vteřinách nastavení rozhodl gól Matěje Stránského.

Na závěr nejstaršího hokejového turnaje na světě si Oceláři zopakovali souboj z úvodního dne, kdy kanadskému výběru tvořenému legionáři z evropských lig, ve skupině podlehli 1:4. V zápase o prvenství oběma celkům chvíli trvalo, než se přizpůsobily nezvyklému polednímu začátku. Kanada se pokoušela vynutit si převahu tvrdostí v osobních soubojích, jenže v první části ještě narážela na trpělivě bránící a dobře organizovaný Třinec.

Foto: Melanie Duchene, ČTK/AP

Ben Maxwell z Kanady (vlevo) a třinecký Marian Adámek během finále Spenglerova poháru.

Extraligový šampion se přitom musel obejít bez pěti stabilních obránců. K absencím Krajíčka, Kundrátka a Rotha se přidali i Gernát a Galvinš. Při první velké šanci zámořského týmu Štěpánek vychytal krále střelců Clarka a nedovolil mu tak skórovat posedmé na turnaji. Oceláři vystrčili růžky při jediné přesilovce úvodního dějství, po otevření skóre volaly Marcinkova teč i střela Chmielewského. Ve druhém dějství zazvonila Štěpánkova tyčka po ráně Wierciocha, dorážku Tambelliniho už gólman pokryl.

Tlak Kanaďanů, kteří těžili z lepšího pohybu a byli i silnější na puku, ještě zvýraznily tři jejich početní výhody v rychlém sledu. Počet zásahů třineckého brankáře se ještě před polovinou zápasu vyšplhal na dvacet, jenže proti přesilovkové kombinaci Tambelliniho s Jeffreyem už byl bezmocný.

Na Ocelářích se přece jen začal projevovat úbytek sil i proto, že měli v nohách o zápas víc než Kanada a hlavně své semifinále dohráli pouhých 13 hodin před úvodním vhazováním finále. Když pak Třinec šel po faulech opakovaně do oslabení tří proti pěti, mladý Mitchell a po něm i 33letý Versteeg neměli problém zvýšit vedení zámořského týmu.

Foto: Melanie Duchene, ČTK/AP

Třinecký Marian Adámek (vlevo) v souboji s ležícím Kanaďanem Mathew Maionem během finále Spengler Cupu.

Za stavu 3:0 pro Kanadu bylo při zjevně výraznější energii soupeře pro Oceláře už dost těžké něco se zápasem udělat. Snažili se alespoň o čestný úspěch, ale brankář Fucale udržel čisté konto i ve druhém utkání po sobě. Neujala se kombinace bratří Kovařčíků ani další šance Chmielewského, naopak Jeffrey svým druhým gólem dal výsledku konečnou podobu.

Letošní dominanci Kanady, která byla ve finále popáté za sebou a jen loni s Kuopiem padla po nájezdech, potvrzují nejen čtyři jasné výhry, ale i celkové skóre 19:2. Nejlepším hráčem Třince byl vyhlášen gólman Štěpánek, jenž ve finále čelil 37 střelám.

Spenglerův pohár hokejistů - finále v Davosu
Oceláři Třinec - Kanada 0:4 (0:0, 0:3, 0:1)
Branky: 30. a 45. Jeffrey, 32. Mitchell, 34. Versteeg, hlavní rozhodčí Stricker (Švýc.) a Lemelin (Rak.), vyloučení 5:2, využití 0:3, 6300 diváků.
Třinec: Štěpánek – M. Doudera, Haman, D. Musil, Hrachovský, Zahradníček, Adámek – Dravecký, Marcinko, M. Stránský – O. Kovařčík, M. Kovařčík, Martynek – Adamský, Polanský, Chmielewski – Hrňa, Mikulík, Szturc – Š. Novotný.
Kanada: Fucale – MacDonald, Norreau, Wiercioch, Grant, Malone, Postma, Mitchell – Versteeg, Jeffrey, Clark – DiDomenico, Winnik, Danforth – Boychuk, Fehr, Jooris – Upshall, Tambellini, Maxwell – Faille.
Konečné pořadí 93. ročníku turnaje:
1. Kanada
2. Třinec
3. Ambri-Piotta
4. Turku
5. Ufa
6. Davos

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec