Hlavní obsah

Čeští biatlonisté ve štafetě ženský krach nenapravili, skončili jedenáctí. Francie slaví

Aktualizováno

Francouzi po roce přerušili vítěznou sérii norských biatlonistů při štafetách Světového poháru. V Ruhpoldingu vyhráli s převahou více než minuty. České naděje pohasly na třetím úseku, kde musel benjamínek Jakub Štvrtecký po střelbě vstoje jít na dvě trestná kola. Finišující Michal Krčmář vytáhl reprezentační kvarteto alespoň na 11. místo.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Francouzský biatlonista Quentin Fillon Maillet míří do cíle, Francie vyhrála štafetu v Ruhpoldingu.

Článek

Už na startu sněžilo, nejlépe se s podmínkami vypořádal na úvodním úseku Jacquelin a dal najevo, jak moc Francie touží utnout norské kralování. Českou štafetu rozbíhající Michal Šlesingr vleže dobíjel jednou, vstoje dokonce dvakrát, ale dřel v běhu, takže předával osmý se ztrátou jen deseti vteřin na třetí Rakousko.

„Padající sníh stopu dost zpomaloval, vyloženě to tahalo za nohy, ale na trati jsem se s tím nějak popral. Stojku jsem chtěl odstřílet hodně rychle, ale byly z toho dvě chyby, při dobíjení jsem se musel uklidnit a víc si to pohlídat," líčil Šlesingr pro Českou televizi.

Fourcade pak jen navyšoval francouzský náskok, po čisté ležce odjížděl ze střelnice o 28 sekund dřív než Rus Jelisejev. Také na druhé položce Francouz nezaváhal, měl pak k dobru už celou minutu. Také Ondřej Moravec odstřílel dobře, potřeboval jediný náhradní náboj, jenže jak chumelenice sílila, začal výrazně ztrácet na lyžích. „Běžecký pocit byl šílený," vykládal 35letý český biatlonista.

Jakub Štvrtecký tak přebral českou štafetu až na 10. místě. Francie vedla na začátku třetího úseku už o 85 vteřin. Při střelbě z výrazného manka trochu ukrojil druhý T. Boe a vzdálil se Rakousku. Nejmladší z reprezentantů už vleže opravoval dvakrát, vstoje při extrémně dlouhé střelbě udělal chyb ještě víc a musel na dvě trestná kola.

„Začal jsem se klepat a prostě tu položku nezvládl. Je mi to líto vůči klukům, že jsem všechno zkazil," říkal Štvrtecký, jenž si přidal 300 metrů navíc a na trať se vrátil až sedmnáctý se ztrátou téměř čtyř minut na dominující Francouze.

Finišman vítězné Francie Fillon Maillet mohl jet poslední úsek naprosto v klidu. Pochybnost nebyla ani o stříbru Norů. Souboj o třetí stupínek rozhodl při závěrečné položce Eberhard pro výtečně střílející Rakušany. Michal Krčmář vytáhl českou štafetu alespoň na 11. místo, ale reprezentanti chtěli víc a reálně mohli atakovat elitní šestku. Jenže Štvrteckého selhání už pak nešlo napravit.

Světový pohár v biatlonu v Ruhpoldingu
Štafeta na 4x7,5 km mužů
1. Francie (Jacquelin, Fourcade, Desthieux, Fillon Maillet) 1:18:11,2 (0+6)
2. Norsko (Dale, Bjöntegaard, T. Boe, Christiansen) +1:12,2 (0+10)
3. Rakousko (Landertinger, Eder, Leitner, J. Eberhard) +1:24,3 (0+4)
4. Rusko (Garaničev, Jelisejev, Latypov, Loginov) +1:32,3 (0+5)
5. Německo (Rees, Nawrath, Peiffer, Doll) +2:13,1 (0+12)
6. Bělorusko (Smolskij, Bočarnikov, Lobastov, Jaljotnov) +2:39,0 (1+9)
7. Slovinsko (Tršan, Fak, Bauer, Dovžan) +2:55,7 (0+8)
8. Ukrajina (Tyščenko, Pryma, Dudčenko, Pidručnyj) +3:52,6 (0+8)
... 11. Česko (Šlesingr, Moravec, Štvrtecký, Krčmář) +4:23,0 (2+11)

Reklama

Související témata: