Hlavní obsah

Kornfeil řekl nečekaně sbohem: Sport, který jsem miloval, mě už taky ubíjel

Praha

Přišlo to jako blesk z čistého nebe, motocyklista Jakub Kornfeil v pondělí nečekaně ukončil kariéru. Šestadvacetiletý jezdec vystoupil v závodech třídy Moto3 pětkrát na stupně vítězů v závodech mistrovství světa. Po loňské sezoně oznámil odchod ze šampionátu také Karel Abaraham, takže jediným českým zástupcem v MS zůstává Filip Salač ve třídě Moto3.

Foto: Sport.cz

Jakub Kornfeil během testů v Kataru.

Článek

„Končím s profesí motocyklového závodníka. Učinit rozhodnutí, před kterým občas stojí každý, kdo chce dosáhnout svého vytouženého cíle, bývá v životě to nejtěžší, ale já už nechtěl nic odkládat," přiblížil Kornfeil, jehož v listopadu, kdy dojel poslední závod loňského šampionátu ve Valencii, ani ve snu nenapadlo, že to bylo loučení.

V mistrovství světa se poprvé objevil na divokou kartu v roce 2009, kdy zároveň ovládl pohár talentů Red Bull Rookies Cup. Od roku 2010 pak absolvoval celý kompletní seriál a celkově odjel 174 závodu ve třídě Moto3 (dříve do 125 ccm) „Mám sice platnou smlouvu s týmem RBA Skull Rider, nicméně po komunikaci se všemi sponzory, na kterých moje kariéra stála, jsem byl nucen učinit tento zásadní krok," uvedl Kornfeil, jehož nejlepším celkovým umístění v MS zůstanou osmá místa z let 2016 a 2018.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Motocyklista Jakub Kornfeil ukončil závodní kariéru.

„Sport, který jsem miloval a který mě naplňoval, a kvůli kterému jsem byl ochotný každý závodní víkend riskovat, možná se dá říct, že i nasazovat život, mě v poslední době i ubíjel," připustil Kornfeil, že se toho pocitu nezbavil ani přes zimní pauzu.

Rodák z Kyjova žije v Rohatci na Hodonínsku a ve volném čase se rád prohání po vodní hladině na jetsurfu. Sám říká, že jeho vnitřní já zůstává motocyklovému sportu věrné. „K profi výkonu bych ale potřeboval mít čistou hlavu a klid na duši. Nešlo žít v nejistotě, za to by mi závodění nestálo," uvedl.

„V práci či byznysu máte mnohdy na rozhodování minuty, hodiny, dny, někdy i týdny, v mém sportu jsem se musel rozhodovat v tisícinách vteřiny. Teď jsem ale všechno rozvážil pečlivě a vyšlo mi z toho rozloučení s mistrovstvím světa a profesionální kariérou," řekl Kornfeil, jenž se poprvé dostal na stupně vítězů před pěti lety na mokru v anglickém Silverstonu, kde dojel druhý.

Foto: Facebook

Český závodník Jakub Kornfeil.

V témže roce získal další pódiové umístění ve Valencii, o rok později to dokázal v Malajsii. Předloni na Masarykově okruhu v Brně prožil asi vrchol kariéry, když získal pole position v závodě dojel třetí. V minulém ročníku šampionátu dojel v červenci třetí v nizozemském Assenu. „Tohle všechno zůstávají krásné zážitky a děkuji všem blízkým a známým, kteří mi pomohli dosáhnout takových met," prohlásil Kornfeil.

„Můj největší dík a velký obdiv ale patří rodině, která mi vytvořila zázemí, abych mohl jít cestou motocyklového závodníka. Jsem neskonale vděčný tátovi s mámou, obětovali tomu všechno. Vždycky jsem se snažil odevzdávat své maximum na tratí, tak i mimo ni, bylo to mé vnitřní životní poselství. Sám pro sebe se cítím jako vítěz, byť jsem nikdy závod mistrovství světa silničních motocyklů nevyhrál," přiblížil Kornfeil, jenž o svých plánech do budoucnosti hodlá informovat později.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články