Hlavní obsah

Kolaps hvězd! Končí Serena, obhájkyně titulu, i hvězdný Řek. Patnáctiletý zázrak jde dál

Melbourne
Aktualizováno

Legenda padla, nastupující hvězdička jede! Američtí fanoušci nemusejí po nečekaném vyřazení Sereny Williamsové s Číňankou Wang Čchiang smutnit. Do osmifinále totiž prošla patnáctiletá Coco Gauffová, která ze hry po výhře 6:3, 6:4 poslala obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou. Ve 3. kole dohrála Caroline Wozniacká, světová šestka Stafanos Tsitsipas i devátý hráč žebříčku Roberto Bautista. Dál naopak jde Ashleigh Bartyová, Novak Djokovič či Roger Federer, který se více než čtyři hodiny trápil s domácím Johnem Millmanem a postoupil až po pětisetové bitvě.

Sestřih zápasu Serena Williamsová – Wang ČchiangováVideo: sntv

 
Článek

V neuvěřitelných výkonech pokračuje na Australian Open patnáctiletý americký zázrak Coco Gauffová, která vyřadila obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou hladce 6:3, 6:4 a zajistila si tak postup mezi nejlepších šestnáct hráček. O osudu prvního setu rozhodlo jediné ztracené podání Japonky za stavu 3:4 pro mladičkou soupeřku japonské hvězdy.

V úvodu druhé sady si obě tenistky prorazily hned svá úvodní podání, obhájkyně titulu však o něj přišla ještě jednou za stavu 3:3 a to Gauffové stačilo k další senzaci a postupu do osmifinále. V něm se utká s krajankou Sofií Keninovou.

Cori Gauffová vyřadila ve třetím kole Australian Open Naomi ÓsakaovouVideo: sntv

Serena končí už ve třetím kole

Čínská tenistka Wang Čchiangová prohrála před půl rokem na US Open se Serenou Williamsovou 1:6, 0:6 a se slzami v očích opouštěla kurt ve Flushing Meadows. V australském Melbourne bylo všechno jinak a k vidění byl opravdu parádní tenis.  Devětadvacátá tenistka v žebříčku se vyrovnala v agresivitě americké legendě, klíčové okamžiky v první sadě zvládla lépe a šla do vedení 1:0.

Osmatřicetiletá Williamsová, která měla na letošním turnaji další možnost vyrovnat rekord Margaret Courtové v počtu vítězných grandslamů, ukázala svoji velikost v druhém dějství. Prohrávala 5:3, Číňance spadlo do kurtu takřka vše, přesto se ještě Američanka zmobilizovala, nedovolila Wang Čchiang dopodávat zápas a sama pak ovládla zkrácenou hru.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Serena Williamsová dohrála na Australian Open už ve třetím kole

Do vyrovnané koncovky se dostala i třetí sada, v ní si obě držely své servisy až do stavu 6:5 z pohledu mladší z dvojice, pak přišly dva mečboly, které ještě Číňanka využít nedokázala. Třetí však už zamířil z rakety Williamsové do sítě a zatím asi největší překvapení turnaje bylo na světě...

Sedmý zápas v řadě vyhrála třiadvacetiletá Bartyová na začátku nového roku. Světová jednička porazila i první nasazenou soupeřku, s kterou se letos na Australian Open potkala. Devětadvacátá hráčka turnaje Jelena Rybakinová nedokázala najít zbraň na pestrou hru světové jedničky, spáchala 30 nevynucených chyb a zejména při brejkbolech za svou soupeřkou zaostala (proměnila 2 z 10, Bartyová 5 z 9).

Největší domácí naděje se tak podruhé v kariéře probojovala do 4. kola domácího grandslamu, mladičkou Kazachstánku porazila 6:3, 6:2 a stala se tak vůbec první jistou účastnící 4. kola Australian Open.

Caroline Wozniacká odehrála svůj poslední zápas kariéryVideo: sntv

Svůj velký tenisový příběh uzavřela v noci v Melbourne Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička a vítězka Australian Open z roku 2018 uzavřela svoji kariéru porážkou ve 3. kole od Tunisanky Ons Džabúrové.

K emotivnímu pozápasovému loučení hráčky, která část své kariéry spojila i s trenérem Kotyzou, přispěli i australští organizátoři, kteří na velkoplošné obrazovce pouštěli nahrávky nejlepších tenistů světa, kteří vzdávali nezdolné bojovnici svůj hold.

Končí i Tsitsipas

Další šok přišel v utkání světové šestky Stefanose Tsitsipase s Kanaďanem Milosem Raonicem, který svého favorizovaného soupeře vyprovodil z kurtu ve třech setech po výsledku 7:5, 6:4 a 7:6. Úvodní sadu rozhodl jediný brejk za stavu 6:5 pro Raonice. Devětadvacetiletému tenistovi totéž stačilo i v druhé sadě, tentokrát však vítěze Turnaje mistrů připravil o servis hned v úvodní hře.

Ani poté si řecká hvězda na returnu neporadila. Třetí sada dospěla do tiebreaku, který patřil suverénně 35. hráči světa, ovládl ho 7:2 a zajistil si tak postup do osmifinále.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Tsitsipas prohrál ve 3. kole Australian Open s RaonicemVideo: sntv

Federer se protrápil k jubilejní výhře

Přes čtyři hodiny bojoval Roger Federer o sté vítězství na Australian Open. Šestinásobný vítěz turnaje byl s domácím tenistou Johnem Millmanem dva míčky od prohry, ale uspěl v supertie breaku a postoupil do osmifinále. V něm ho čeká Maďar Márton Fucsovics. Stovky vyhraných zápasů dosáhl osmatřicetiletý Švýcar jako první hráč již na druhém grandslamu, ve Wimbledonu má ještě o jednu výhru více.

"Díky bohu, ještěže se hrál supertie break, jinak bych prohrál," řekl vyčerpaný Federer v rozhovoru na kurtu po vydřeném vítězství 4:6, 7:6, 6:4, 4:6 a 7:6. Připomněl tak nové pravidlo zavedené od loňska, že v případě pětisetového zápasu v Melbourne se za stavu 6:6 hraje do deseti bodů místo tradičních sedmi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Roger Federer unikl na Australian Open vyřazení ve 3. koleVideo: sntv

Fenomenální Švýcar totiž v supertie breaku prohrával 4:8, ale na rozdíl od soupeře už nechyboval. Počkal si trpělivě na své šance. Zůstal tak ve hře o 21. grandslamovou trofej, z Australian Open o sedmou. Tamní bilanci má po dnešku 100:14. Od premiéry v roce 2000 byl vždy minimálně ve třetím kole, do osmifinále na grandslamech prošel Federer potřinácté za sebou.

Třicetiletý Millman, jemuž v žebříčku patří 47. místo, sehrál před domácími fanoušky skvělý zápas. Sebevědomí mu dodala výhra nad Federerem na US Open v roce 2018. Legendu dostal i dnes mnohokrát do úzkých, ale na druhé čtvrtfinále na grandslamu právě po předloňském turnaji v New Yorku nedosáhl.

Pohodový zápas si vychutnal obhájce titulu Novak Djokovič, který bez problémů vyřídil Japonce Nišioku 6:3, 6:2 a 6:2. Ze hry venku je naopak světová devítka Roberto Bautista, jenž nestačil na Chorvata Marina Čiliče a podlehl mu v pětisetové bitvě 7:6, 4:6, 0:6, 7:5 a 3:6.

Novak Djokovič neměl s postupem do 3. kola Australian Open problémyVideo: sntv

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (2-Srb.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:2, 6:2
Federer (3-Švýc.) - Millman (Austr.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4, 4:6, 7:6 (10:8)
Fognini (12-It.) - Pella (22-Arg.) 7:6 (7:0), 6:2, 6:3.
Raonic (32-Kan.) - Tsitsipas (6-Řec.) 7:5, 6:4, 7:6 (7:2)
Schwartzman (14-Arg.) - Lajovič (24-Srb.) 6:2, 6:3, 7:6 (9:7)
Fucsovics (Maď.) - Paul (USA) 6:1, 6:1, 6:4
Čilič (Chorv.) - Bautista (9-Šp.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:0, 5:7, 6:3
Sandgren - Querrey (oba USA) 6:4, 6:4, 6:4
Ženy:
Dvouhra - 3. kolo:
Wang Čhiang (27-Čína) - S. Williamsová (8-USA) 6:4, 6:7 (2:7), 7:5
Bartyová (1-Austr.) - Rybakinová (29-Kaz.) 6:3, 6:2
Keninová (14-USA) - Čang Šuaj (Čína) 7:5, 7:6 (9:7)
Sakkariová (22-Řec.) - Keysová (10-USA) 6:4, 6:4
Riskeová (18-USA) - Görgesová (Něm.) 1:6, 7:6 (7:4), 6:2
Džabúrová (Tun.) - Wozniacká (Dán.) 7:5, 3:6, 7:5
Gauffová (USA) - Ósakaová (3-Jap.) 6:3, 6:4
Výsledky českých tenistek najdete zde >>>

Reklama

Související témata: