Hlavní obsah

Usměvavá Tunisanka píše historii. Jako první Arabka si zahraje čtvrtfinále grandslamu

Melbourne/Praha

Jako šestnáctiletá ovládla juniorské French Open. Na větší úspěch mezi dospělými však stále čekala. Teď se jí to podařilo a zapsala se i do historie. Ons Džabúrová jako první Arabka postoupila do čtvrtfinále grandslamu. Tuniská tenistka si na Australian Open poradila hned s několika hvězdami a její jízda pokračuje dál. „Je úžasné být inspirací pro mladší generace,“ říká překvapení letošního Australian Open.

Tunisanka Ons Džabúrová vyřadila na Australian Open i Caroline Wozniackou.Video: sntv

 
Článek

S tenisem začala ve třech letech. V šestnácti pak ovládla juniorské French Open. Mezi profesionálkami už dokázala potrápit řadu hvězd, ale na titul z okruhu WTA ještě Ons Džabúrová nedosáhla. Teď se však na Australian Open postarala o senzaci. Jako osmasedmdesátá hráčka světa se dostala až do čtvrtfinále.

V úvodním kole si poradila s Britkou Johannou Kontaovou, ve druhém vyřadila Francouzku Caroline Garciaovou, ve třetím udolala grandslamovou vítězku Caroline Wozniackou a v osmifinále na ni nestačila světová sedmadvacítka Wang Čchiang, která předtím vyřadila americkou legendu Serenu Williamsovou. Džabúrová se tak stala první Arabkou, která si zahraje čtvrtfinále na grandslamu.

„Jsem stoprocentní tuniský produkt,“ hlásila pyšně Džabúrová po postupu do čtvrtfinále na webu abc.net.au. „Jsem ráda, že mohu být inspirací pro mladší generace u nás doma v Tunisku, nebo v arabském světě, zejména v Africe. Je to úžasné,“ vyprávěla pětadvacetiletá tenistka s tím, že jí psalo mnoho lidí, že kvůli jejímu zápasu vstalo brzy, aby ji viděli v televizi.

„Moc mě to těší. Doufám, že mě budou sledovat dál. Hraju tady dobře a udělám vše pro to, aby tady moje jízda ještě pokračovala dál,“ líčila s tím, že na takový úspěch na rozdíl od svých některých vrstevnic čekala déle. „Když jsem přecházela z juniorky, bylo to pro mě trochu frustrující. Myslela jsem si, že mi to půjde líp. Mnoho hráček, co se mnou hrály, už jsou v nejlepší padesátce i dvacítce,“ vysvětlovala.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Překvapení na letošním Australian Open - Ons Džabúrová.

„Říkala jsem si, že musím být trpělivá, že to přijde. Teď se mi to povedlo a doufám, že to tak bude dál,“ přála si. O další vylepšení se pokusí v úterním čtvrtfinále, ve kterém narazí na světovou patnáctku Sofii Keninovou. Doposud se spolu hráčky střetly čtyřikrát a Džabúrová má Američance co vracet, ta se totiž z výhry nad ní radovala už třikrát.

Reklama