Hlavní obsah

Federer - Sandgren 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 a 6:3Federer čelil hrozbě šokujícího vyřazení. Odvrátil sedm mečbolů

Melbourne
Aktualizováno

Dvacetinásobný grandslamový šampion Roger Federer se ve čtvrtfinále Australian Open ocitl na pokraji šokujícího vyřazení, když v duelu se stým hráčem světa Tennysem Sandgrenem odvrátil sedm mečbolů, nakonec ale postoupil po setech 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 a 6:3. Fenomenální Švýcar se utká v hvězdném semifinále s Djokovičem, který porazil Milose Raonice 6:4, 6:3, 7:6.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Federer odvrátil sedm mečbolů a je v semifináleVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie
Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Kvitové s Bartyovou. Postup Strýcové ve čtyřhře

Federer znovu odvrátil horzící konec na turnaji. Už ve třetím kole potřeboval šestinásobný vítěz turnaje přes čtyři hodiny, aby udolal domácího Johna Millmana. Zvítězil v super tie-breaku páté sady, v kterém prohrával 4:8.

V duelu se Sandgrenem, až stým hráčem světa, po získané první sadě Federer ztrácel. Američan skvěle podával a favorita přehrával i ve výměnách. Ve třetím setu za stavu 0:3 se nechal Federer ošetřit, ale set nezachránil.

Foto: Edgar Su, Reuters

Roger Federer ve čtvrtfinále Australian Open.

Ve čtvrtém setu si oba drželi servis a za stavu 4:5 odvrátil Federer tři mečboly. Další čtyři ustál v tie-breaku, v kterém prohrával 3:6 a 6:7, aby proměnil první setbol. V rozhodující sadě získal brejk na 4:2 a dovedl zápas k výhře.

"Občas potřebujete štěstí a dnes jsem ho měl kupu. Nezasloužil jsem si to, ale stojím tady a jsem šťastný," řekl Federer po utkání a přikývl, že jde o zázrak. "To je. Sedm mečbolů nebo kolik. Nevím, jak jsem to dokázal. Jen jsem doufal, že nenapálí vítěznou ránu. Pro Sandgrena to musí být těžké, byl lepší," dodal. Jeho 15 semifinálových účastí na jednom grandslamu je rekord.

Sandgren měl všechny mečboly až na jeden při soupeřově podání a většinu zkazil. Třikrát udělal nevynucenou chybu z bekhendu, dvakrát z forhendu a jednou nezvládl return. Jen při šestém mečbolu si Federer došel pro vítězný úder na síť.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Američan Tennys Sandgren v duelu s Rogerem Federerem.

Dvacetinásobný grandslamový vítěz se jen výjimečně nechává během zápasů ošetřovat. "Nemám to v oblibě, ale začal jsem cítit tříslo, nohu a nakonec jsem si řekl, že to je potřeba. Omlouvám se," řekl Federer, který nikdy v kariéře nevzdal zápas. "Musíte vyhodnotit, jaké mohou být následky zranění. A nikdy nevíte, jak je na tom soupeř, jestli ho taky něco nebolí, jestli neznervózní. Vždycky může přijít šance."

Federer se stal nejstarším semifinalistou Australian Open od roku 1977, kdy byl mezi nejlepší čtveřici dvaačtyřicetiletý domácí tenista Ken Rosewall. Grandslamové semifinále hrál starší tenista naposledy v roce 1991 na US Open, kde bylo Američanovi Jimmymu Connorsovi 39 let.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Djokovič ve čtvrtfinále nedal Raonicovi šanciVideo: sntv

Sedminásobný vítěz úvodního grandslamu sezony Djokovič procházel utkáním s Raonicem trpělivě. V prvním setu využil devátý brejkbol, který byl zároveň setbolem. I ve druhé sadě mu stačilo jedno získané podání soupeře. Při svém servisu oba Kanaďanovy brejkboly v utkání odvrátil a jinak prakticky žádné hrozbě nečelil.

Komplikace měl až za stavu 4:4 ve třetí sadě. Srb si musel jít vyměnit kontaktní čočky. "Nic nevidím," vysvětloval sudímu. Oči měl při návratu zarudlé a o další pauze si je prokapával. Často si pak přikládal na obličej ručník. Dotáhl ale set do tie-breaku a v něm už žádné komplikace neměl - Raonicovi povolil jen bod.

"Omlouvám se Milosovi, fanouškům, to se často nevidí. Nebyla to taktika, schválně, prostě jsem musel. Moc jsem toho neviděl a musel čočky vyměnit," řekl Djokovič. "Dva sety jsem odehrál skvěle a ve třetím zvládl perfektně tie-break."

Djokovič s Federerem odehrají padesátý vzájemný souboj. Srb vede 26:23 a vyhrál i tři ze čtyř duelů na Australian Open, shodou okolností všechny tři v semifinále. "Mám před Rogerem respekt a vážím si jeho úspěchů. S ním a s Rafou (Nadalem) jsme velcí rivalové a díky nim jsem tam, kde jsem. Ať vyhraje ten lepší," řekl Srb.

"Dvakrát jsem se štěstím proklouzl dál, takže půjdu do zápasu bez očekávání, protože už jsem mohl dávno lyžovat ve Švýcarsku," smál se Federer.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Keninové s DžabúrovouVideo: sntv

Keninová poprvé v semifinále

Sofia Keninová z USA se stala první semifinalistkou poté, co porazila dvakrát 6:4 nenasazenou Ons Džabúrovou z Tuniska. O finále bude jednadvacetiletá rodačka z Moskvy hrát s Australankou Ashleigh Bartyovou. Keninová se takhle daleko při grandslamovém turnaji dostala poprvé v kariéře.

Tunisanka poprvé ztratila svůj servis za stavu 1:1 v úvodním setu, ale bilance se v tomto směru záhy srovnala. Jenže v sedmé hře přišlo zaváhání Afričanky podruhé a Keninová už dokázala první dějství dotáhnout do vítězného konce. A v sedmém gamu Džabúrová ztratila servis i ve druhém setu a Keninová už si postup nenechala vzít.

Australian Open (tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů):
Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Federer (3-Švýc.) - Sandgren (USA) 6:3, 2:6, 2:6, 7:6 (10:8), 6:3
Djokovič (2-Srb.) - Raonic (32-Kan.) 6:4, 6:3, 7:6 (7:1)
Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále:
Keninová (14-USA) - Džabúrová (Tun.) 6:4, 6:4
Jak si vedla Kvitová

Reklama

Související témata:

Pavouk - Australian Open 2020 - muži

  • Osmifinále

  • Španělsko Nadal (1) Austrálie Kyrgios (23)
    6 : 3; 3 : 6; 7 : 6; 7 : 6
  • Francie Monfils (10) Rakousko Thiem (5)
    2 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • ROV Medveděv (4) Švýcarsko Wawrinka (15)
    2 : 6; 6 : 2; 6 : 4; 6 : 7; 2 : 6
  • ROV Rubljov (17) Německo Zverev (7)
    4 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • Spojené státy Sandgren Itálie Fognini (12)
    7 : 6; 7 : 5; 6 : 7; 6 : 4
  • Maďarsko Fucsovics Švýcarsko Federer (3)
    6 : 4; 1 : 6; 2 : 6; 2 : 6
  • Kanada Raonic (32) Chorvatsko Čilič
    6 : 4; 6 : 3; 7 : 5
  • Argentina Schwartzman (14) Srbsko Djokovič (2)
    3 : 6; 4 : 6; 4 : 6
  • Čtvrtfinále

  • Španělsko Nadal (1) Rakousko Thiem (5)
    6 : 7; 6 : 7; 6 : 4; 6 : 7
  • Švýcarsko Wawrinka (15) Německo Zverev (7)
    6 : 1; 3 : 6; 4 : 6; 2 : 6
  • Spojené státy Sandgren Švýcarsko Federer (3)
    3 : 6; 6 : 2; 6 : 2; 6 : 7; 3 : 6
  • Kanada Raonic (32) Srbsko Djokovič (2)
    4 : 6; 3 : 6; 6 : 7
  • Semifinále

  • Rakousko Thiem (5) Německo Zverev (7)
    3 : 6; 6 : 4; 7 : 6; 7 : 6
  • Srbsko Djokovič (2) Švýcarsko Federer (3)
    7 : 6; 6 : 4; 6 : 3
  • Finále

  • Srbsko Djokovič (2) Rakousko Thiem (5)
    6 : 4; 4 : 6; 2 : 6; 6 : 3; 6 : 4