Hlavní obsah

Poslední opouští loď. Komu nejvíce hrozí extraligový sešup?

Trojice nejvíce ohrožených v hokejové Tipsport extralize bojuje o přežití v nejvyšší soutěži. A je to dřina. Jeden tým po základní části opustí elitu, spadne o patro níže. Pardubice, Litvínov a Vítkovice dělí od sebe jen dva body. Tohle je trojka, která bude potřebovat v dalších týdnech body více než ostatní. Tady na dveře buší první liga nejhlasitěji. Kdo zůstane u dna 6. března, kdy bude odehráno poslední kolo základní části?

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Trenér Litvínova Vladimír Kýhos během utkání se Zlínem.

Článek

Před 41. kolem jsou poslední Pardubice, jen o skóre je před nimi Litvínov, který má ale dva zápasy k dobru. Na tento tandem mají dvoubodový náskok Vítkovice, ty sehrály o jeden duel méně než pardubický tým. „Potřebujeme body a naučit se vyhrávat těžká a těsná utkání," přeje si pardubický asistent trenéra Michal Mikeska.

Statistiky jsou neúprosné. Pardubice mají nejméně výher a nejvíce porážek. Na cizích kluzištích odehrály dvacet utkání, jen třikrát vyhrály. Výkony před fanoušky na svém ledě nejsou o moc lepší - 12. místo Pardubice, za nimi Litvínov a Vítkovice. Opět trojka, která bojuje udržení v extralize. „Nemyslím si, že bychom měli špatnou psychiku. Pokazili jsme jeden zápas a teď musíme jít zápas od zápasu. Výkony se pořád zlepšují," nechal se slyšet po poslední porážce s Brnem litvínovský útočník Lukáš Válek.

Extraligová tabulka od 10. do 14. místa
PořadíTýmPočet zápasůBody
10.Olomouc4155
11.Kladno4050
12.Vítkovice4042
13.Litvínov3940
14.Pardubice4140

Pardubice v lednu odehrály devět zápasů, vyhrály dvakrát, bodovaly pětkrát. Litvínov za stejné období sehrál sedm duelů, zvítězil jednou, bodoval třikrát. Vítkovice mají v prvním měsíci za sebou osm soubojů, vyhrály dvakrát a bodovaly rovněž jen dvakrát.

„Věřím, že lidi vidí, že jde o všechno, že bojujeme o záchranu a že je potřebujeme. A taky věřím, že se to teď už může otočit. Věřím, že nás v tom závěru nenechají samotné, přijdou nás podpořit a pomůžou nám v těch těžkých bojích, které nás čekají. Například hned v úterý proti Zlínu," věří v podporu zkušený vítkovický obránce Jan Výtisk.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Vítkovičtí hokejisté Alexandre Mallet (vlevo) a Rastislav Dej oslavují gól. Budou se radovat i po posledním kole základní části

Dnes jdou všichni opět bojovat o body, každý může mít cenu zlata. Litvínov hraje s Plzní, s Indiány v této sezoně třikrát prohrál. Vítkovice okusí Zlín. Pardubice se střetnou s Karlovými Vary. Tady tři zápasy v probíhající sezoně přinesly zajímavé výsledky, celkem padlo 26 gólů. Pokaždé se radovaly Vary po výsledcích 5:2, 8:0, 6:5 po prodloužení.

Jaká bude situace v tabulce po úterním 41. kole?

Kdo bude po základní části v extralize poslední a spadne do první ligy?
Pardubice
46,5 %
Litvínov
17,7 %
Vítkovice
25,4 %
Kladno
8,7 %
Olomouc
0,9 %
někdo jiný
0,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15236 čtenářů.

Reklama

Související témata: