Hlavní obsah

Federer - Djokovič 6:7, 4:6, 3:6Nečekaná rychlovka! Djokovičovi stačily na Federera tři sety

pan, vapČTKSport.cz
Aktualizováno

Šlo to nečekaně rychle, v bitvě legend stačily Novaku Djokovičovi jen tři sety na to, aby si jako první zajistil postup do finále Australian Open přes Rogera Federera. Srb v jubilejním padesátém vzájemném zápase vyhrál nad Švýcarem 7:6, 6:4 a 6:3. V Melbourne bude hrát o osmý titul a celkově o sedmnáctou grandslamovou trofej.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinálového zápasu Australian Open Djokovič - FedererVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Dvaatřicetiletý Djokovič všechny předešlé finálové účasti v prvním grandslamovém turnaji sezony v letech 2008, 2011-13, 2015-16 i loni proměnil v zisk titulu. Na Australian Open je nejúspěšnějším hráčem mužské dvouhry. V letošním finále narazí na vítěze pátečního semifinále, v kterém se utkají pátý nasazený Dominic Thiem z Rakouska a Němec Alexander Zverev.

Srb prohrával v prvním setu 2:5, ale dotáhl ho do tiebreaku, který ovládl hladce 7:1 a nasměroval se do vítězného pokračování v zápase. V dalších setech už tolik práce s osmatřicetiletým rivalem neměl a porazil ho už počtvrté v této fázi úvodního grandslamu sezony.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Srb Novak Djokovič při duelu se Švýcarem Rogerem Federerem.

Švýcarský držitel dvaceti grandslamových vavřínů v očekávaném prvním semifinále přitom začal brilantně. Po parádním prohozu vedl 2:0, o brejk sice přišel, ale opět udeřil a za stavu 4:1 měl tři brejkboly.

"Na začátku jsem se zbytečně soustředil na jeho hru místo té své. Dokázal jsem to ale změnit, což bylo hodně důležité," komentoval Djokovič úvod.

Djokovič zabral, nastal obrat. Federer znejistěl, za stavu 5:4 první set nedopodával a v tie-breaku úřadoval Djokovič - Federerovi v něm povolil jediný bod.

Foto: Dita Alangkara, ČTK/AP

Švýcar Roger Federer podává v duelu se Srbem Novakem Djokovičem.

Od druhého setu Djokovič diktoval tempo a Federer měl jen občas hvězdné záblesky. "První set mě uklidnil," řekl Djokovič. Úřadoval tradičně skvělým returnem, výbornou obranou ve výměnách, udělal jen osmnáct chyb a skvěle podával.

Ve druhém setu vydržel Federer Djokovičův tlak do desáté hry. Za stavu 4:5 Švýcar zkazil volej a Srb při setbolu doběhl zkrácení a poslal míč křížně přes síť. Ve třetí sadě získal Djokovič brejk na 4:2 a bez problémů utkání dotáhl k postupu.

"Musím vyslovit respekt před Rogerem, že nastoupil a hrál tak dobře, protože byl evidentně zraněný a nemohl hrát nejlépe," poznamenal Djokovič na kurtu.

Federer, který si po prvním setu nechal v útrobách ošetřit zraněné tříslo ze čtvrtfinále, označil utkání s Djokovičem za příšerné. "Měl jsem skvělý vstup a solidní konec a všechno mezi tím je k zapomenutí. Hrál jsem s tím, že mám tříprocentní šanci uspět, a to je pak těžké," řekl zklamaný Švýcar a dodal: "Nakonec to nebylo tak špatné, ale můžu hrát líp. Semifinále je vlastně velmi dobrý výsledek."

Šok pro Australany

Obrovský šok a zklamání zažili australští fanoušci, na domácí vítězku budou muset minimálně ještě další rok počkat. Úřadující světová jednička Ashleigh Bartyová totiž v semifinálové bitvě nestačila na Američanku Sofii Keninovou, které podlehla ve svou setech 6:7, 5:7. Keninová ve finále vyzve Garbiňe Muguruzaovou, která porazila Simonu Halepovou také ve dvou setech 7:6, 7:5.

Sestřih semifinálového zápasu Australian Open Keninová - BartyováVideo: sntv

Parádní tenis mezi světovou jedničkou a přemožitelkou Petry Kvitové ze čtvrtfinále Ashleigh Bartyovou a Sofii Keninovou nabídlo úvodní semifinále Australian Open hned od úvodních míčků.

V první sadě si v obrovském vedru držely obě tenistky servis, o vítězce tak musela rozhodnout až zkrácená hra, kterou po velké bitvě vyhrála jednadvacetiletá Američanka 8:6 a po jedné hodině a jedné minutě šla do vedení 1:0 na sety.

Foto: Edgar Su, Reuters

Ashleigh Bartyová gratuluje k postupu Sofii Keninové

Vynikající tenis pokračoval i v druhé sadě. Jako první o podání přišla rodačka z Moskvy, Bartyová však nabídnuté šance nevyužila a za stavu 5:4 nedokázala set dopodávat i přesto, že vedla v desáté hře už 40:15.

Naopak. Vzápětí ztratila podruhé v řadě svůj servis a Sofie Keninová tak mohla po jedné hodině a osmačtyřiceti minutách slavit životní úspěch. Šťastná vítězka po postupu složila Bartyové poklonu. "Je to strašně těžká soupeřka, hraje opravdu úžasně a věděla jsem, že musím najít způsob jak vyhrát. Přišla s pár fakt skvělými údery, není světovou jedničkou jen tak. Takže jsem za tohle hrozně vděčná," řekla.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Ashleigh Bartyová skončila na Australian Open v semifinále

Jednadvacetiletá turnajová čtrnáctka Keninová prožívá životní grandslam. Dosavadním maximem moskevské rodačky bylo osmifinále loňského Roland Garros. Je nejmladší finalistkou Australian Open od roku 2008, kdy dvacetiletá Maria Šarapovová z Ruska porazila v boji o titul ještě o pár měsíců mladší Anu Ivanovičovou ze Srbska.

Bartyová se v semifinále necítila úplně nejlépe. "Přesto jsem byla pár míčů od toho, abych vyhrála ve dvou setech. Vytvořila jsem si šance, ale ty důležité body jsem nezahrála dost dobře. Musím ocenit Sofii Keninovou, která při nich zahrála agresivně a zasloužila si vyhrát," řekla třiadvacetiletá Australanka, jež na tiskovou konferenci přišla s tříměsíční neteří.

Ta jí bezprostředně po porážce vykouzlila úsměv na tváři. Navzdory vyřazení zhodnotila Bartyová úvod sezony pozitivně. "Je to zklamání, ale kdybyste mi před třemi týdny řekli, že vyhraji turnaj v Adelaide a budu v semifinále Australian Open, tak bych to brala."

Poslední domácí vítězkou Australian Open tak zůstává Chris O'Neilová, která zde triumfovala v roce 1978.

Bitva o finále pro Muguruzaovou

I druhý semifinálový zápas mezi Simonou Halepovou a Garbiňe Muguruzaovou nabídl dramatickou podívanou. V utkání plném ostrých výměn od základní čáry měla v úvodní sadě navrch rozjetá Španělka, která jako první svou soupeřku brejkla a šla do vedení 5:3.

Sadu však dopodávat nedokázala a o jejím osudu tak musela rozhodnout zkrácená hra. I ta přinesla nervy drásající podívanou, ve které byla nakonec šťastnější svěřenkyně Conchity Martínezové, která vyhrála tiebreak 10:8 a po devětašedesáti minutách šla do vedení 1:0 na sety.

Sestřih semifinálového zápasu Australian Open Muguruzaová - HalepováVideo: sntv

Druhý set se zpočátku nesl v rytmu Halepové, která dvakrát vzala venezuelské rodačce podání a vedla už 5:3. Podobně jako však ani Rumunka nedovedla set do vítězného konce, naopak následující čtyři hry ztratila a podlehla stejným poměrem jako Bartyová 6:7, 5:7.

Muguruzaová bude bojovat o svůj třetí grandslamový titul, ty předcházející získala v roce 2016 na French Open, o rok později se radovala ve Wimbledonu.

Australian Open (dotace 71 milionů australských dolarů):
Muži:
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (2-Srb.) - Federer (3-Švýc.) 7:6 (7:1), 6:4, 6:3
Čtyřhra - semifinále:
Purcell, Saville (Austr.) - Dodig, Polášek (4-Chorv./SR) 6:7 (7:9), 6:3, 6:4
Ram, Salisbury (11-USA/Brit.) - Bublik, Kukuškin (Kaz.) 4:6, 6:3, 6:4
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
Keninová (14-USA) - Bartyová (1-Austr.) 7:6 (8:6), 7:5
Muguruzaová (Špa.) - Halepová (4-Rum.) 7:6 (10:8), 7:5
Výsledky českých tenistů najdete zde >>>

Reklama

Související témata: