Hlavní obsah

Válka legend vrcholí! Kontroverzní hvězda vrací úder. Co vzkázala Navrátilové a McEnroeovi?

Canberra/Praha

Legendární Margaret Courtová, nejúspěšnější tenistka všech dob, byla na nedávném Australian Open oceněna během speciálního ceremoniálu. Bývalá hráčka, která se v minulosti nepopulárním způsobem vyjadřovala na adresu komunity LGBTIQ, slyšela za své postoje tvrdou kritiku od Martiny Navrátilové a Johna McEnroea. Američan jí posílal do minulosti, kam podle něj patří, a oba vyzývali pořadatele k přejmenování arény, která nese její jméno. Jenže sedmasedmdesátiletá členka Síně slávy si to od legend amerického tenisu nenechala líbit. Co jim v nedávném rozhovoru vzkázala?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Margaret Courtová se dočkala během Australian Open ocenění.Video: sntv

 
Článek

Několikanásobní vítězi grandslamových turnajů Navrátilová a McEnroe se během Australian Open nehodlali smířit s tím, že se jedenáctinásobnou šampionku australského grandslamu ve dvouhře organizátoři rozhodli ocenit během zvláštního ceremoniálu. Připravili si proto transparent a pořadatele vyzývali k tomu, aby aréna Margaret Courtové byla přejmenována na arénu Evonne Goolagongové. Dvojice se následně omluvila za porušení tenisového protokolu.

Courtová teď dostala možnost se k celé záležitosti vyjádřit a v rozhovoru pro australskou televizi Nine News Navrátilovou s McEnroem vůbec nešetřila: „Nikdy bych nepřijela do cizí země, bez ohledu na to, co si o kom myslím, a nikdy bych neřekla: ´Hej lidi, měli byste změnit jméno téhle budovy, této arény nebo tohoto tenisového centra.´"

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Margaret Courtová v hledišti během Australian Open.

„To bych nikdy neudělala ... Myslím, že to od nich byla velká chyba," kritizovala Courtová tendenci amerického dua radit pořadatelům Australian Open, po kom by měli pojmenovávat své kurty.

McEnroe, který Courtovou posílal do minulosti, nazýval ji bláznivou tetičkou a ve videu nabádal Serenu Williamsovou, ať konzervativní tenistku konečně překoná v počtu grandslamových titulů, si v televizním rozhovoru od Courtové vyslechl ještě další slova.

„Vždycky jsem si s Johnem docela dobře rozuměla. Myslela jsem si, že je mezi námi normální vztah a vždy jsem ho respektovala. Je mi ho líto, že nedokáže oddělit jednu část života od té druhé," nechápe slavná Australanka náhlý zvrat mezi nimi.

V rozhovoru pro australskou televizní stanici bývalá tenistka uvedla, že se cítí být diskriminována, protože během ceremoniálu jí nebylo umožněno promluvit. „Navíc pronesli, že mě ocení, ale ne kvůli mým postojům a mým názorům na homosexuální partnerství, já ale nic proti lidem nemám," dodala rodačka z Albury.

Věřící Courtová si tvrdou kritiku amerických hvězd a rezervovaný přístup organizátorů Australian Open vysloužila za své radikální postoje ke gayům a lesbám. V roce 1994 například při projevu v australském parlamentu prohlásila že „homosexualita je ohavnost". Nedávno také vyjádřila pohoršení nad tím, že „v tenisu je plno leseb".

Reklama