Hlavní obsah

Kouč Liverpoolu Benítez: Předvedli jsme téměř perfektní výkon

PRAHA

Fotbalisté Liverpoolu přežili v Lize mistrů klinickou smrt a za sérii tří výher za sebou korunovanou úterním čtyřbrankovým triumfem v Marseille se dočkali pochvalných slov a uznání od svého kouče Rafaela Beníteze. Liverpoolští byli po třech zápasech s jedním získaným bodem už téměř odepsaní, ale teď zase věří, že na evropské scéně mohou nechat výraznou stopu. Třeba jako při loňské jízdě do finále. Anebo ještě lépe jako v roce 2005, kdy celou soutěž opanovali.

Článek

"Jsem na hráče opravdu hrdý. Bylo to neuvěřitelné představení, protože všichni hráli skvěle. Byl to zkrátka perfektní výkon. Tedy téměř perfektní, protože pokaždé je co zlepšovat," vyprávěl po utkání s úlevou v hlase Benítez, jehož pozice by po vyřazení v základní skupině byla hodně vratká. Zvlášť, když je španělský kouč v neustálé při s vedením klubu. "Můj tým hraje zápas od zápasu lépe, což je pro mě hlavní zjištění. Z budoucnosti nemám obavy," vzkázal sebevědomě Benítez.

Liverpool v základní skupině odvracel tři mečboly, protože s Besiktasem, Portem i Marseille musel vyhrát. A po drtivé výhře v největším francouzském přístavu zavládla v táboře "Reds" euforie. "Pořád jsem věřil, že to zvládneme. Říkal jsem, že jediný klub, který by v tak těžké situaci dokázal třikrát za sebou vyhrát, je Liverpool. Už v minulosti jsme v Lize mistrů zvládli spoustu těžkých zápasů a povedlo se to i teď," jásal izraelský záložník Jossi Benajun. Připustil ale, že tým byl pod velkým tlakem. "Věděli jsme, že každé utkání pro nás bude jako finále. A vyhráli jsme všechna tři," radoval se Benajun.

Liverpoolští si pochvalovali hlavně skvělý vstup do zápasu, po čtvrthodině je hřál dvoubrankový náskok a o jejich postupu už nebylo skoro žádných pochyb. "Po rychlém prvním gólu jsme v podstatě všechno kontrolovali," pochvaloval si Benítez.

Jeho protějšek na lavičce Marseille Eric Gerets nechápal, jak se jeho mužstvo mohlo tak rychle nechat zlomit. "Po první brance jsme v podstatě umřeli. Taková porážka, to je pohroma," litoval někdejší belgický reprezentant. "Mnoha věcem nerozumím. Hráči byli strašně nervózní a nedali do zápasu všechno," podivoval se Gerets, jehož tým po dvou výhrách v úvodu soutěže promarnil šanci postoupit a musí vzít zavděk účastí v Poháru UEFA.

Real Madrid rovněž nezaváhal

Také další velkoklub Real Madrid zvládl stejně jako Liverpool poslední krok bravurně. V duelu s Laziem Řím mu sice stačila i remíza, ale španělští šampióni třemi góly v první půli jasně naznačili, že bránění výsledku jim není vlastní. Tím potěšili i kouče Bernda Schustera.

"V prvním poločase jsme předvedli opravdu výkon na vysoké úrovni," řekl německý trenér, jenž svým hráčům mohl vytknout jen výpadek v závěru. Hosté deset minut před koncem snížili a v nastaveném čase ještě neproměnili penaltu. Pozdní finiš už Lazio ale nespasil. "Je to velká škoda. Celou minulou sezónu jsme pracovali na tom, abychom se dostali do pohárů, a teď si nezahrajeme ani Pohár UEFA," litoval trenér Dellio Rossi. "Přitom nejsme horší než Olympiakos, který postoupil v Lize mistrů," podotkl Rossi.

Naopak v Pireu vypukly velké oslavy. Olympiakos třemi góly smetl Brémy a poprvé po devíti sezónách proklouzl do další fáze. Děkuje za to hlavně záložníkovi Ieroklisovi Stoltidisovi, autorovi dvou branek, který připravil třetí gól i pro Kovačeviče. "Je to rozený vítěz," chválil hrdinu zápasu trenér Olympiakosu Panagiotis Lemonis. "Ten postup je jenom a jenom pro naše fanoušky, protože na takovou chvíli čekali neskutečně dlouho. A naprosto si ho zasloužíme," polemizoval Stoltidis na dálku s koučem Lazia.

Historický postup slaví německé Schalke

Zatímco Brémám ve druhé sezóně po sobě utekl postup mezi prsty v posledním zápase, další bundesligový tým se stejně jako Olympiakos opájí historickým úspěchem. Mezi šestnáct nejlepších se poprvé vklínilo i Schalke 04, které doma dokázalo v přímém souboji o postup porazit Rosenborg Trondheim.

"Důležité bylo, že nás nesrazilo snížení Rosenborgu na 1:2. Hned jsme fantasticky zareagovali tím, že jsme dali třetí branku," uvedl trenér Schalke Mirko Slomka. Lodivod Rosenborgu Trond Henriksen svým hráčům vyčítal hlavně kiksy v obraně. "Před prvním gólem jsme udělali hloupou chybu při trestném kopu, hned vzápětí jsme inkasovali další stupidní gól. Schalke sice nehrálo úplně bez chyb, ale my jsme nebyli dost dobří na to, abychom dokázali jít dál," uznal sportovně Henriksen.

Reklama

Související témata: