Hlavní obsah

IIHF a NHL budou znovu jednat o smlouvě o odchodech hráčů

Evropské hokejové velmoci se rozhodly uplatnit opci a zahájit nové jednání o současné smlouvě s NHL ohledně odchodů hráčů do zámoří, jež byla ratifikována teprve letos v květnu. Jak informovala mezinárodní hokejové federace IIHF, ke stejnému kroku přistoupilo i vedení NHL.

Foto: ČTK/René Volfík

Prezident Mezinárodní hokejové federace (IIHF) René Fasel (vlevo) a bývalý předseda ČSLH Karel Gut

Článek

Na uplatnění opce se dohodli zástupci Česka, Německa, Finska, Slovenska, Švédska a Švýcarska tento týden v Curychu a jejich rozhodnutí bylo jednomyslné. "Po diskuzích s členy asociací a jejich ligami bylo zjevné, že využijeme svého práva znovu otevřít smlouvu," uvedl na oficiální internetové stránce IIHF její prezident René Fasel. NHL oznámila uplatnění opce v úterý.

Současný kontrakt, na němž se v květnu během mistrovství světa v Moskvě dohodla IIHF s NHL, měl vypršet až v roce 2011. Pokud se však po uplatnění připomínek obě strany nedohodnou na úpravách, skončí platnost smlouvy 11. června 2008. "Hráči letos odcházeli podle platné smlouvy. Teď už nemůže do zámoří nikdo odejít. A po této sezóně, pokud nebude nová smlouva, tak budou odcházet hokejisté bez velké smlouvy mezi IIHF a NHL po jednání klubu s klubem," vysvětlil pro ČTK generální sekretář Českého svazu ledního hokeje Martin Urban, který se jednání zúčastnil.

IIHF se s NHL v květnu dohodla na tom, že kanadsko-americká soutěž vyplatí ročně devět miliónů dolarů pro hranici 45 odcházejících hráčů. Pokud bude tento limit překročen, bude za každého dalšího vyplaceno dalších 200 tisíc dolarů. Smlouvu stejně jako v předchozím období nepodepsalo Rusko kvůli své nespokojenosti s ekonomickými aspekty dohody.

Mnoho Evropanů končí v nižších zámořských soutěžích

Zámořská strana důvody vypovězení smlouvy neuvedla, jen dopisem oznámila, že tohoto práva využila s tím, že chce jednat o nové smlouvě. Evropským členům vadí, že do zámoří putuje stále mnoho hráčů, kteří pak končí v nižších soutěžích, což v důsledku ubližuje národním ligám. Z 59 Evropanů, kteří podepsali před sezónou smlouvy v NHL, se jich do prestižní soutěže prosadilo jen šest. Sedm dalších se vrátilo do Evropy a zbylých 46 putovalo na farmu.

"To je asi nejdůležitější oblast. Evropa ztrácí hráče, kteří nekončí v NHL, ale na farmách. Je to způsobeno především tím, že existuje pravidlo, které dostala do smlouvy NHLPA a dřív se vztahovalo jen na severoamerické hráče," připojil Urban. Jde o to, že kluby mají povinnost s draftovaným hráčem do dvou let podepsat smlouvu, jinak na něj ztrácejí právo a hráč může jít znovu na draft.

To podle zástupců evropských federací vytváří tlak na to, že odcházejí do zámoří mladí hráči. "Kluby NHL berou hráče co nejmladší do Severní Ameriky, aby je tam měly na očích a mohly se lépe rozhodnout, jestli je do dvou let podepíšou, nebo ne. Způsobuje to, že odliv hráčů na severoamerický kontinent je mnohem větší a rapidně klesá počet těch, kteří se v NHL uplatňují," řekl Urban.

Česko a Slovensko chtějí dostávat i "výchovné" za hráče

Navíc především Česká republika a Slovensko chtějí do smlouvy dostat i placení výchovného za hokejisty, kteří do NHL odejdou s mezistanicí v kanadské juniorské lize. "Celkově jsou druhým tématem peníze, chceme jich za hráče víc. A Česká republika a Slovensko chtějí peníze za hráče, které jsme tady vychovali. Oni pak jdou na rok na dva do kanadské juniorské ligy, a když potom následně podepíšou smlouvu v NHL, tak nám za ně už neplatí," upozornil Urban na další rozpor.

To cítí jako nespravedlnost. "Oni platí nějaké menší peníze kanadské juniorské lize. My tvrdíme, že jelikož celá smlouva s NHL postavená na tom, že oni platí za výchovu hráčů do Evropy peníze, tak by i tito hráči měli být předmětem kompenzace," doplnil.

Členové IIHF dále chtějí posunout uzávěrku pro podpis smlouvy evropských hráčů s kluby NHL na dřívější datum. V současnosti týmy NHL musí podepsat smlouvu s hráčem s platným kontraktem v evropských týmech do 15. června a pro nedraftované hráče, kteří v NHL ještě nepůsobili, je uzávěrka už 1. června.

Vyřešilo se i finanční vypořádání se starou smlouvou

Jiné jsou podmínky pro hokejisty draftované v daném roce, kteří mohou uzavřít kontrakt v prestižní zámořské soutěži do 15. července, či při uhrazení 100 tisíc dolarů z pokladny klubu až do 15. srpna. "Termín 15. června pro hráče, kteří nebyli draftováni v příslušném roce, je dost nepřijatelný. Po něm už evropské kluby neseženou nové hokejisty," dodal Urban.

Po uplatnění opce obou stran se nyní musejí IIHF a NHL dohodnout na termínu, kdy budou o připomínkách jednat. "Rozhodně ale členové IIHF netouží po nějaké konfrontaci. Smlouvu v NHL mít chceme," uvedl prezident světové federace Fasel.

Na jednání se také vyřešilo finanční vypořádání se starou smlouvou. "Jde o první platby a jejich specifikace za hráče, kteří odešli do NHL v letošním roce. Veškeré peníze by měly být vyplaceny v horizontu týdne," popsal další téma Urban. "Diskutovalo se i o doplatku za období dvouleté smlouvy. Přebytek peněz za hokejisty, kteří byli za poslední dva roky tranferováni do NHL, se rozdělí tak, že každý, kdo dostal nějaký objem, obdrží k tomu ještě asi 7,5 procenta."

Mluvilo se také o Champions Hockey League

V Curychu se také probíraly požadavky zástupců špičkových evropských lig s výjimkou ruské. "Zástupci Švédska, Finska, Německa, Švýcarska, Slovenska, Česka se sešli dvakrát někdy před týdnem. Sešli se dvakrát někdy před týdnem, reprezentantem byl Petr Bříza. Na jeden a půl stránky specifikovali své problémy, které by chtěli řešit v rámci IIHF," uvedl Urban.

Posledním tématem byly informace o Champions Hockey League, která se má rozjet už od nadcházející sezóny při příležitosti stého výročí IIHF. "Projekt je na spadnutí. Jsou tři investoři, kteří přímo uzavřou smlouvu s Mezinárodní hokejovou federaci. Je garantován hrubý rozpočet 20 miliónů eur na jednu sezónu a z toho deset miliónů eur půjde na prize money. Jednotlivé země a ligy dostaly návrh smlouvy a ta se má diskutovat v lednu v Petrohradu v při turnaji mistrů," dodal Urban.

Reklama