Hlavní obsah

Chystali Tour svátky nesvátky

NOVÉ MĚSTO NA MORAVĚ

Mrznoucí mlha dozdobila bílou parádou přes svátky kulisu vrcholného podniku. Vše je připraveno! Už před Vánocemi byl sníh všude tam, kde má být. Pět dnů před zahájením Tour de Ski dostala trať v Novém Městě na Moravě, dějišti úvodních etap, téměř konečnou podobu. Pořadatelé rozvezli technický sníh. Až 80 cm je ho na některých místech 3,3 a 3,75 km dlouhých okruhů.

Článek

Přitom přírodní sněhová peřina na Vysočině není vysoká a prohánět se na běžkách po vyhlášených trasách loukami a lesy jde jen těžko. „Svátky si z pořadatelů nikdo moc neužije, od pětadvacátého jsme všichni na místě,“ pravil Jiří Hamza, manažer tradiční E-ON Zlaté lyže. Pro tento ročník dostala gigantický rozměr. Od 28. prosince až do 2. ledna bude Nové Město metropolí běžeckého lyžování. Pouze na nějakých 24 hodin si elitní pole odskočí na pražský sprint, počítaný taktéž do Tour, a tudíž i do Světového poháru.

Stadión i tratě v Novém Městě už jsou připraveny na trénující lyžaře. „Využili jsme příznivé podmínky, sněhová děla se zastavila jen na pár hodin. Na tratích a stadiónu je použito 25 000 kubíků technického sněhu,“ řekl ČTK šéf traťařů Stanislav Buchta.

K dispozici je tentokrát i 450 m dlouhá stopa na rozjíždění běžců. „Na Štědrý den večer se ještě telefonicky ozval pan Capol (šéf běžeckého SP – pozn. aut.), že by chtěl nachystat pro úvodní prolog ještě okruh v délce 1,2 kilometru. Tak jsme vytvořili ještě propojku,“ uvedl předseda organizačního výboru Petr Honzl.

Tým pomocníků byl v pohotovosti

Svátky nesvátky! V pohotovosti byl tým pomocníků, kteří v minulosti už nejednou lopatami a vlastními svaly zachraňovali prestižní závody. „Bez těch by to nešlo, pomáhají, kdy je třeba. Za minimální odměnu. Kdyby se mělo na tržní ceny najet i v téhle sféře, tak závod neuděláme,“ připomněl Hamza, který byl spíše odpůrcem rozšíření programu v Novém Městě, jež na 1. a 2. ledna převzalo kompletní program z německého Oberstdorfu.

Ubytování v exponovaném termínu a dalších více než deset miliónů museli pořadatelé shánět na poslední chvíli. „V téhle době je to nadlidský úkol,“ bylo jasné Hamzovi. S výdělkem nepočítá. „Ale je to oplátka lyžařské federaci, že nás v seriálu nechala, byť před rokem nebylo možné kvůli nedostatku sněhu závody uspořádat.“

Běžecký svět se může těšit. Tratě jsou až šest metrů široké. Testoval je už servisman Vít Fousek, který bude připravovat českým reprezentantům lyže. „Tratě jsou dokonale připravené, nabídnou výborné závody,“ soudil. Tour de Ski odstartuje 28. prosince ve 12 hodin prologem žen na 3 kilometry a ve 14 hodin vyrazí muži na 4,5 kilometru dlouhou trať.

Reklama