Hlavní obsah

Česku mix dvojic nesedí. Davidová s Krčmářem špatně stříleli a byli až čtrnáctí

Aktualizováno

Závod smíšených dvojic je disciplínou, která českým biatlonistům zřejmě nesvědčí a potvrdilo se to i na mistrovství světa v italské Anterselvě. Pár Markéta Davidová, Michal Krčmář obsadil až 14. místo, když v závodě založeném na rychlé a přesně střelbě měl dvanáct dobíjení a ještě trestné kolo navrch. Zlato obhájili norští favorité Johannes Thingnes Boe a Marte Röiselandová, která tak i z pátého startu na šampionátu brala cenný kov.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Markéta Davidová v akci

Článek

Davidová začala klání za rekordní účasti 30 zemí hodně opatrně, první ležku střílela hodně pomalu a ještě musela využít jeden náhradní náboj. Na lyžích se sice vrátila do první desítky, jenže stojka se jí totálně nepovedla. Ani trojím dobíjením neodvrátila cestu na trestné kolo a Krčmář vyrážel na trať až na 24. místě s více než padesátivteřinovou ztrátou.

V čele se držela zlato obhajující dvojice Norska, spolu s ní pak páry ze Švýcarska a Německa. Česká pozice se ani v mužské části závodu nevylepšila. Krčmářovi pokus o rychle odstřílení položky nevyšel, vleže dobíjel dvakrát a vstoje spotřeboval dokonce všechny náhradní náboje.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Vítězná norská dvojice Röiselandová, J. Boe

Wiererová vzala Itálii naděje

Do boje o medaile se za Nory a spol. zapojily i dvojice Švédska a Itálie. Nakonec ženské členky těchto pěti zemí přijely ke své poslední zastávce na střelnici prakticky společně. Nezvládla to z nich ale pouze Wiererová, která se nevyhnula trestnému kolu a domácí pár tak mohl na medaili zapomenout.

Davidové ani další dvě položky nevyšly čistě, přesto se postarala alespoň o posun na 22. místo, ale ztráta na nejlepší činila už minutu a půl. Potom spolu sváděli velký boj v čele na trati i na střelnici J. Boe a Lesser. Závěrečnou stojka, při níž Nor na rozdíl od svého soupeře, nechyboval, rozhodla o tom, že se loňským vítězům povede obhájit titul.

Němci byli spokojeni i za stříbro, na bronzovou příčku vytáhl Francii neuvěřitelně rychlý Jacquelin, jenž přes lapálií s hůlku odolal ataku Samuelssona. Krčmářovi až úplně poslední položka vyšla na nulu a znamenalo to skok až na 14. místo.

Od vysněné elitní desítky ale reprezentanty dělilo více než půl minuty. Nejlepším českým umístěním na MS v mixu dvojic tak zůstává loňské deváté místo.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Johannes Thingnes Boe se mohl radovat z vítězství

„Nejvíc mě mrzí trestné kolo, nechala jsem se tam unést rychlou střelbou ostatních. Štvou mě i ty moje poslední rány ve třetí a čtvrté položce, kdy jsem si už obrazně řečeno dávala bouchačku na záda, jenže ten terč byl kalibr a nespadl. Je mí to líto hlavně ohledem na Bimbase, protože jsme chtěli předvést, že v této disciplíně nejsme úplně k ničemu a bohužel zase se nám to nepovedlo," uvedla pro Českou televizi Markéta Davidová.

„Umístění rozhodně není žádný zázrak. Mix dvojic je takový fofr, že od začátku do konce musí jít člověk naplno a ani nepřemýšlí, jak se cítí. Zkusil jsem ze začátku na střelbě riskovat, jenže jsem hodně chyboval a když jsme už v polovině závodu měli devět dobíjených ran a k tomu ještě trestné kolo, tak to nebyl vpředu nikdo," mínil Krčmář.

MS v biatlonu - závod smíšených dvojic v Anterselvě
1. Röiselandová, J. Boe (Norsko) 34:19,9 (0+6)
2. Preussová, Lesser (Německo) +17,6 (0+5)
3. Bescondová, Jacquelin (Francie) +29,8 (0+4)
4. H. Öbergová, Samuelsson (Švédsko) +35,2 (0+7)
5. Häckiová, Weger (Švýcarsko) +40,6 (0+9)
6. Hauserová, Eder (Rakousko) +54,5 (0+4)
7. Kuklinová, Jelisejev (Rusko) +1:00,5 (0+6)
8. Lunderová, Gow (Kanada) +1:03,4 (0+7)
9. Wiererová, Hofer (Itálie) +1:15,3 (1+13)
10. Merkušinová, Pidručnyj (Ukrajina) +1:27,2 (0+8)
...14. Davidová, Krčmář (ČR) +1:59,6 (1+12)

Reklama