Hlavní obsah

Součka šprtal po večerech jako domácí úkol. I tak se v prvních minutách debutu cítil zmatený

Praha

Vítězná premiéra! David Zima, který během zimy posílil fotbalovou Slavii Praha, v sobotu naskočil poprvé v dresu nového zaměstnavatele do soutěžního utkání. Po nevydařeném jarním startu červenobílých na půdě Bohemians 1905 dostal v sobotu proti Opavě důvěru na postu středního záložníka. Bývalý hráč Sigmy Olomouc si přitom předešlé dva ligové starty připsal na místě stopera, kde nastupoval od dětství. „Dvacet minut jsem byl zmatený a hledal se, pak už jsem byl v pohodě," vykládal, když na třetí pokus v nejvyšší soutěži zažil radost z vítězství (2:0).

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zimní posily Slavie Praha Mohamed Tijani (vlevo) a David Zima

Článek

Bylo hodně těžké nastoupit k prvnímu zápasu za Slavii v okamžiku, kdy se celý týden řešila prohra na půdě Bohemians a byli jste pod velkým tlakem?

Pokud vezmu situaci z osobního hlediska, tak určitě ne. Já jsem byl z Olomouce na prohry zvyklý. Ale chápu, že ve Slavii jde o výjimečnou situaci. Přišlo se o sérii ligové neporazitelnosti, takže pro mužstvo šlo pochopitelně o složitý okamžik. Ale já si těžkou hlavu nedělal.

Takže jste před vstupem na trávník k souboji s Opavou nebyl ani trošku nervózní?

Ale byl. Ještě v úvodu zápasu. Deset minut určitě. Pak jsem se ale srovnal a byl v pohodě. Hodně mi pomohli fanoušci. Když jsem viděl kotel na Tribuně Sever, tak mě to uklidňovalo. Diváci nás podrželi, člověk s nimi získává sebevědomí. Říkal jsem si, že s takovou podporou je nemožné ztratit body. Ohromně jsem si atmosféru užil. Přes šestnáct tisíc lidí, to je neuvěřitelné.

Dva předešlé ligové starty ještě v dresu Sigmy jste si připsal na postu středního obránce, kde nastupujete celou kariéru. Jak se vám hrálo na místě defenzivního záložníka?

Dvacet minut jsem byl totálně zmatený. Hledal jsem se. Ale postupně jsem si uvědomil, kde se pohybovat, jak stát a co prostě daný post obnáší. Bylo to v pohodě. Hlavně tedy s ohledem na fakt, že jsme vyhráli a udrželi domácí stoprocentní bodovou bilanci.

Připravovali vás trenéři na místo, kde ještě na podzim nastupoval Tomáš Souček, jeden z nejlepších fotbalistů Česka, nějak speciálně?

Už před zápasem na Bohemce jsem věděl, že pokud půjdu do hry, tak na pozici štítového záložníka. Teď jsem věděl od čtvrtka, že budu v základní sestavě. Od trenérů jsem dostal domácí úkol v podobě sledování videosestřihu s podzimními zápasy Tomáše Součka.

Takže jste šprtal hru bývalého kapitána Slavie a nynějšího hráče West Hamu?

Přesně tak. Trenéři chtěli, abych se z minulosti poučil. Dohromady to byly asi dvě hodiny čistého času. Hodně mi pomohli i obránce Ondra Kúdela s brankářem Ondřejem Kolářem, kteří na mě pořád mluvili, řídili mě a udělali mi zápas jednodušší.

Šlo o jednorázový záskok při absenci jiných hráčů vhodných do středu pole, nebo v budoucnosti z obrany přesídlíte do zálohy?

Je to otevřené. Budu hrát na každém postu, kam mě trenér pošle.

V čem je pro vás největší rozdíl ve srovnání s pozicí ve středu obrany?

Jako defenzivní záložník hodně času hraju zády k bráně soupeře, kdežto na místě stopera mám větší přehled a veškeré dění mám před sebou.

Jindřich Trpišovský
trenér Slavie o premiéře Davida Zimy
„Říkal, že byl v úvodu zmatený? No to mi nepřekvapuje, protože on je zmatený pořád. Diví se neustále v jídelně, v posilovně, na hřišti. Takže pokud se tak cítil na hřišti, sedí to k němu. Podal velice zajímavý výkon. Šlo o třetí ligový start, přičemž se jednalo o první v dresu Slavie a ještě doma. V hodně těžké chvíli, po prohře na Bohemce. Zvládl vše skvěle. Během první půle měl na kontě o 1150 naběhaných metrů více než další hráči, což dokumentuje, že chtěl být všude. Musím říct, že jsem z něj nadšený. Je s námi tři týdny v denním tréninkovém procesu. A je lepší, než jsem si myslel. Je netypický pohybově, ale jeho užitečnost pro tým je obrovská."

Reklama