Hlavní obsah

Olomouc - Sparta 1:0Trápení Letenských pokračuje. Na jaře jsou Pražané stále bez bodu i gólu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
27. Chytil 1 : 0
Záznam online reportáže

Léčba Kotalem si vyžádá čas. Nový kouč fotbalové Sparty každopádně ve své premiéře na lavičce prvního týmu nezabodoval. Pražané si dojeli na Hanou pro další porážku, Olomouc je v utkání 22. ligového kola porazila 1:0. O vítězný gól se svou první trefou v nejvyšší soutěži postaral mladík Chytil. Zápas z hlediště sledoval také Kotalův předchůdce Jílek. Zatímco Sigma je na jaře stoprocentní, Sparta na první letošní zisk marně čeká. Nevstřelila navíc ještě ani gól.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Hráči Olomouce se radují z první branky.

Článek
Fotogalerie

Jaká bude Kotalova Sparta? První sestavu nového kouče ovlivnil Frýdkův trest a čerstvé absence Krejčího, Trávníka, Kozáka a Nity. Proti poslední Jílkově jedenáctce každopádně nastalo pět změn. Lischku, Frýdka, Trávníka, Krejčího a Tetteha nahradili Mandjeck, Hanousek, Sáček, Plavšič a Karlsson. Mladý Hložek se posunul na hrot.

Kotalův olomoucký protějšek Látal se musel obejít bez Juliše, který na Hané hostuje právě ze Sparty. Rovnou do základní sestavy ovšem postavil záložníka Breiteho, který ještě před pár dny nosil kapitánskou pásku v Liberci.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Kotal udílí pokyny svým svěrencům

Na hlavní tribuně nechyběl Václav Jílek, který je v Olomouci doma a v úterý byl odvolán z lavičky Sparty... V hledišti usedl se svou rodinou.

Již po pěti minutách tasil rozhodčí Královec žlutou kartu pro Látala, který u čáry až příliš vehementně protestoval proti jednomu z verdiktů. První šanci si vytvořili hosté, Kangovu ránu však Mandous efektně vyrazil.

Hanáci byli produktivnější

Kotal vyžaduje po hráčích bezpečnou defenzivu, jeho tým se však vrhl do ofenzivy vedené především po stranách hřiště. Pražané se snažili hrát rychle, přesně jak je kouč na zveřejněných záběrech z prvního společného tréninku nabádal. Slibnou šanci měl i Karlsson.

Hanáci byli produktivnější, hned z první větší příležitosti udeřili. Faltův přetažený roh vrátil do ohně Hála, Jemelka se pokusil o nůžky a před Hečou míč v pádu tečoval pod břevno Chytil. Dvacetiletý mladík se dočkal prvního ligového gólu. Olomouc byla rázem na koni, Greššákovu bombu gólman s námahou vytáhl. Plavšič své sólo na druhé straně nedotáhl.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Zleva Martin Sladký z Olomouce, Srdjan Plavšič ze Sparty a brankář Olomouce Aleš Mandous.

Po přestávce mohli domácí svůj náskok pojistit, dvakrát se do slibné šance dostal znovu Chytil.

Sparta je momentálně bez patřičné sebedůvěry, hráči na hřišti těžko hledají správná řešení. Čas plynul, ale skóre se neměnilo. A když už se Karlsson do tutovky dostal, Mandous se zaskvěl klíčovým zákrokem.

Závěrečný tlak hostů už kýžené vyrovnání nepřinesl. Ligový debut si aspoň na okamžik odbyl šestnáctiletý talent Karabec.

22. kolo první fotbalové ligy:
Sigma Olomouc - Sparta Praha 1:0 (1:0)
Branka: 27. Chytil. Rozhodčí: Královec - Nádvorník, Mokrusch - Zelinka (video). ŽK: Yunis, Greššák, Houska, Sladký, Radoslav Látal (trenér) - Vindheim, Hancko. Diváci: 7456.
Olomouc: Mandous - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Hála (87. Zahradníček), Greššák, Breite, Houska, Falta (63. Pilař) - Chytil (74. Yunis). Trenér: Radoslav Látal.
Sparta: Heča - Vindheim, Mandjeck, Hancko, Hanousek - Sáček - Karlsson (89. Karabec), Kanga, Dočkal (77. Graiciar), Plavšič (77. Tetteh) - Hložek. Trenér: Kotal.

Reklama

Související témata: