Hlavní obsah

V určitých momentech jsem spokojen byl, říká nový kouč Sparty. Porážku sledoval i Jílek

Pavel Dosadil, Jan ŠvandaSport.czPrávo

Dva jarní zápasy, nula bodů, žádný vstřelený gól. Fotbalová Sparta nezastavila propad ani úterní výměnou trenérů. Odvolaný Václav Jílek v neděli z hlediště sledoval, jak jeho nástupce Václav Kotal začal v Olomouci porážkou 0:1.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Václav Kotal sleduje počínání svých svěřenců během utkání v Olomouci

Článek

Okamžitý efekt rázné změny? V případě Sparty na něj nesázejte. V Olomouci šlo již o desátý trenérský debut od doby, kdy na Letné skončil Vítězslav Lavička. Poslední muž, který Spartu dovedl k mistrovskému titulu. Bilance premiér jeho následníků není nijak přesvědčivá. Tři výhry, čtyři remízy a tři porážky.

„S hrou jsem mohl být celkem spokojený. Úvod patřil nám, ale bohužel rozhodla naše absolutní neefektivita, hlavně ze standardek. Právě z ní soupeř paradoxně rozhodl. Kdo nedá gól, nemůže bodovat," kaboní se Václav Kotal po svém debutu.

Na hlavní tribuně nechyběl Václav Jílek, který je v Olomouci doma a v úterý byl odvolán z lavičky Sparty... V hledišti usedl se svou rodinou.

S Hložkem na hrotu

Jaká bude Kotalova Sparta? První sestavu nového kouče ovlivnil Frýdkův trest a čerstvé absence Krejčího, Trávníka, Kozáka a Nity. Proti poslední Jílkově jedenáctce každopádně nastalo pět změn. Lischku, Frýdka, Trávníka, Krejčího a Tetteha nahradili Mandjeck, Hanousek, Sáček, Plavšič a Karlsson. Mladý Hložek se posunul na hrot.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Adam Hložek ve velké šanci před olomouckou brankou

Svoji ideální jedenáctku ovšem nový kouč nasadit nemohl. „Sestava se měnila, protože nám onemocněl Krejčí. Na co jsme se celý týden připravovali, jsme museli změnit. Takový je fotbal, zareagovali jsme. Škoda výsledku," krčí Kotal rameny.

Mužstvo se dál propadá. V tabulce je šesté se stejným bodovým ziskem jako deváté Slovácko. „Krize? Už asi jo... Tabulka bije do očí. Sparta má být někde úplně jinde," souhlasí záložník Michal Sáček, na podzim nejvytěžovanější sparťan.

Včetně soustředění ve Španělsku už jeho tým prohrál popáté v řadě. „Musíme hodit výsledky za hlavu. Podívat se na video, připravit se na Zlín. A konečně vyhrát," přeje si.

Ševci se také topí v bídě, pak ovšem přijde pasáž pravdy. Pohárové čtvrtfinále s Baníkem, ligové lahůdky v podobě derby na Slavii a doma s Plzní. „Těžko bychom hledali těžší sérii," uvědomuje si Kotal, jakým testem jeho tým brzy projde.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bývalý kouč Sparty Václav Jílek v hledišti nechyběl

Herní projev v Olomouci nebyl úplně zoufalý. „V určitých momentech jsem spokojen byl, v určitých ne. Chtěli jsme hrát postupný útok, ale zapojovalo se málo hráčů. Je na čem pracovat. I domácí chtěli hrát, o to víc mě mrzí, že jsme toho nevyužili," lituje Kotal.

Reklama

Související témata: