Hlavní obsah

Carolina získala z Floridy Trochecka výměnou za čtveřici hráčů. Kdo další měnil hvězdy?

Aktualizováno

Hokejový útočník Vincent Trocheck se stal v NHL novou posilou Caroliny. Hurricanes získali šestadvacetiletého hráče z Floridy výměnou za obránce Chasea Priskieho a útočníky Erika Haulu, Lucase Wallmarka a Eetua Luostarinena.

Foto: Lynne Sladky, ČTK/AP

Hokejový útočník Vincent Trocheck se stal v NHL novou posilou Caroliny.

Článek

Trocheck dosud v NHL hrál jen za Floridu a v této sezoně vstřelil deset branek a přidal 26 asistencí ve 55 zápasech. V NHL odehrál celkem 420 utkání (111+171), v play off přidal dva starty a jeden bod. Americký útočník s Pantery podepsal v roce 2016 šestiletou smlouvu s celkovým platem 28,5 milionů dolarů.

Z hráčů, které Carolina obětovala za Trochecka, hráli v této sezoně v NHL stabilně osmadvacetiletý Haula a o čtyři roky mladší Wallmark. Finský útočník nasbíral ve 41 utkáních 22 bodů (12+10), jeho švédský spoluhráč vstřelil jedenáct branek a přidal 12 asistencí v 60 zápasech.

Osmadvacetiletý Vatanen stál Hurricanes finského útočníka Janneho Kuokkanena a volbu v druhém kole draftu. Po sezoně, v níž si za 47 startů připsal 23 bodů (5+18), vyprší Vatanenovi čtyřletá smlouva na 19,5 milionu dolarů, kterou podepsal v roce 2016 ještě s Anaheimem. Na kontě má v základní části celkem 434 zápasů a 194 bodů (45+149). Za 44 utkání play off přidal šest branek a 17 asistencí.

O tři roky mladší Skjei je teprve ve druhém roce šestiletého kontraktu na 31,5 milionu dolarů. Carolinu stál volbu v prvním kole letošního draftu. Skjei hrál dosud výhradně za Rangers. Během 60 utkání v tomto ročníku zaznamenal 23 bodů (8+15), v základní části má na kontě celkem 307 startů a 112 bodů (25+87). V bojích o Stanley Cup přidal čtyři góly a tři přihrávky ze 17 utkání.

Pageau je novou posilou Islanders

Novou posilou hokejistů New York Islanders se stal útočník Jean-Gabriel Pageau z Ottawy. Senators za něho získali volby na draftu NHL. Tým z kanadské metropole opustil také ruský útočník Vladislav Naměstnikov, jenž byl vyměněn do Colorada, které rovněž obětovalo pozici při výběru talentů.

Sedmadvacetiletý Pageau mění v NHL dres poprvé. V této sezoně si v 60 zápasech připsal 40 bodů díky 24 gólům a 16 asistencím a byl nejproduktivnějším hráčem i nejlepším střelcem mužstva. Celkem má v základní části NHL na kontě 428 zápasů a 182 bodů (87+95). Ve 35 duelech play off přidal 12 branek a čtyři nahrávky.

Naměstnikov si v sezoně připsal 56 startů a 25 bodů (13+12), čímž vylepšil svou bilanci v základní části NHL na 416 utkání a 183 bodů (79+104).

Oběma hokejistům končí po sezoně smlouva a 1. července měli možnost stát se nechráněnými volnými hráči. Islanders ale velmi rychle získali jistotu, že jim nová posila, kvůli níž se vzdali cenných pozic na draftu, neuteče jinam.

Pageau si ihned vyjednal novou šestiletou smlouvu, která vstoupí v platnost od nového ročníku a hráči vynese celkem 30 milionů dolarů.

Kreider zůstává v NY Rangers

Útočník Chris Kreider bude v NHL hrát i nadále za New York Rangers. Osmadvacetiletý hokejista se podle informací TSN dohodl s klubem na podmínkách nové sedmileté smlouvy, která mu zajišťuje celkový příjem 45,5 milionu dolarů.

Americký reprezentant patřil mezi hlavní adepty na výměnu a o jeho služby se zajímalo několik klubů. Nakonec se však Kreider domluvil s Rangers, kteří jej v roce 2009 draftovali v prvním kole jako celkově devatenáctého hráče.

Kreider v této sezoně vstřelil 24 branek a přidal 21 asistencí v 60 zápasech, je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem týmu. V minulém ročníku nasbíral 52 bodů v 79 utkáních a byl z kádru Rangers druhý nejlepší. Celkově má Kreider na svém kontě 520 utkání NHL, ve kterých dal 157 gólů a nasbíral 159 asistencí. V 77 zápasech play off přidal 37 bodů (23+14).

Marleau bude Tučňákem

Ostřílený útočník Patrick Marleau bude mít příležitost zabojovat v této sezoně NHL o Stanley Cup, který mu stále chybí. Čtyřicetiletý kanadský hokejista, jenž se před sezonou vrátil do San Jose, kde strávil většinu kariéry, se stal posilou Pittsburghu. Sharks za jednu z klubových ikon získali volbu ve třetím kole draftu 2021. Pokud by Penguins vyhráli letos Stanley Cup, volba se změní na druhé kolo.

Dvojnásobný olympijský vítěz a dvojnásobný mistr světa Marleau podepsal na startu tohoto ročníku po dvou sezonách strávených v Torontu se San Jose roční smlouvu na 700 tisíc dolarů. S Maple Leafs měl původně tříletý kontrakt, byl ale vyměněn do Caroliny a ta z něj v létě udělala nechráněného volného hráče.

Ve své dvaadvacáté sezoně v NHL odehrála dvojka draftu 1997 dosud 58 zápasů. Marleau si během nich připsal 20 bodů za deset gólů a stejný počet asistencí. S klopýtajícími Sharks, kteří jsou mezi nejhoršími týmy Západní konference a sezona jim téměř jistě skončí po základní části, ale příliš radosti neprožil. Pittsburgh patří naopak ve Východní konferenci mezi nejlepší a play off by mu nemělo uniknout.

Marleau alespoň ještě vylepšil svou stopu v Sharks, kde je rekordmanem v počtu odehraných zápasů (1551), bodů (1102) i gólů (518). V historické tabulce startů v základní části mu v lize patří pátá příčka s 1715 zápasy. Nedaleko před ním jsou čtvrtý Ron Francis (1731) a třetí Jaromír Jágr (1733). Marleau má na kontě 1186 bodů (561+625). V play off zaznamenla za 191 utkání 127 bodů (72+55).

Marleau je také druhým nejlepším střelcem mezi stále aktivními hráči NHL za Alexandrem Ovečkinem, jenž během víkendu pokořil metu 700 gólů. Hned za Marleauem je kapitán Pittsburghu Sidney Crosby (459).

Simmonds míří do Buffala

Hokejisté Buffala ve snaze o posílení nadějí na záchranu sezony a postup do play off získali z New Jersey útočníka Waynea Simmondse. Obětovali za něho volbu v pátém kole draftu v příštím roce. Devils se ještě v této sezoně postarají o polovinu hráčova platu.

Jednatřicetiletý Simmonds, jenž během výluky NHL v sezoně 2012/13 odehrál šest extraligových zápasů za Liberec, podepsal loni 1. července s Devils roční smlouvu na pět milionů dolarů. Pokud by Sabres opravdu proklouzli do play off a Simmonds ve vyřazovacích bojích odehrál alespoň deset utkání, páté kolo draftu 2021 se změní už na čtvrté kolo.

Simmonds nastoupil v této sezoně do 61 zápasů a zaznamenal 24 bodů za osm branek a 16 nahrávek. S Devils se pohyboval na chvostu Východní konference, v níž Buffalu chybí na postupové pozice osm bodů. Celkem odehrál Simmonds v základní části NHL už 902 zápasů a nasbíral 498 bodů (251+247). Ve 44 utkáních play off přidal osm branek a 13 nahrávek.

Athanasiou jde do Edmontonu za Gagnera

Kanadský hokejista Andreas Athanasiou byl v NHL vyměněn z Detroitu do Edmontonu. Stejným směrem jde jiný útočník Ryan Kuffner, Oilers obětovali útočníka Sama Gagnera a také volby ve druhém kole draftu v tomto a příštím roce. Ofenzivu Edmontonu posílí také Tyler Ennis, za něhož klub poslal do Ottawy volbu v pátém kole draftu 2021.

Pětadvacetiletý Athanasiou je ve druhém roce dvouleté smlouvy a 1. července se může stát chráněným volným hráčem. V této sezoně nasbíral přítel americké golfistky Nelly Kordové ve 46 zápasech 24 bodů za 10 gólů a 14 asistencí. Celkem si v základní části připsal během 294 utkání 154 bodů (83+71). V pěti zápasech play off jednou skóroval.

O pět let starší Gagner má tříletou smlouvu rovněž do konce této sezony. Garantuje mu roční příjem přes tři miliony dolarů a Oilers budou nadále hradit deset procent z jeho platu. Šestka draftu 2007 nastřádala v tomto ročníku pět gólů a sedm nahrávek ve 36 utkáních. Zkušený útočník odehrál v základní části dohromady už 838 duelů a připsal si 458 bodů (163+295). Z 11 zápasů v play off má čtyři přihrávky.

Také třicetiletý Ennis může být od 1. července nechráněným volným hráčem. Smlouvu na 800 tisíc dolarů má pouze pro tuto sezonu. Pátý nejproduktivnější hráč Senators v dosavadním průběhu ročníku nasbíral v 61 zápasech 33 bodů (14+19). Celkem má z 604 utkání základní části 309 bodů (131+178). V play off má bilanci 19 zápasů, tří gólů a sedmi nahrávek.

Brankář Lehner byl vyměněn do Vegas

Švédský hokejový brankář Robin Lehner bude v NHL chytat za tým Vegas Golden Knights, kam byl vyměněn z Chicaga. V novém působišti by osmadvacetiletý gólman měl krýt záda jedničce Marcu-Andrému Fleurymu.

Lehner v této sezoně odchytal za Chicago 33 zápasů, ve kterých pomohl Blackhawks k šestnácti výhrám. V minulé sezoně, ve které působil v New York Islanders, se dostal do užší nominace na Vezinovu trofej pro nejlepšího brankáře soutěže.

Společně s Němcem Thomasem Greissem získal William M. Jennings Trophy, která je určena pro gólmany z týmu s nejnižším počtem inkasovaných branek. Vedle toho převzal i Bill Masterton Trophy za oddanost hokeji.

V NHL Lehner doposud odchytal 298 zápasů s úspěšností 91,8 procenta a průměrem 2,73 inkasovaných branek na utkání. Dalších deset startů přidal v play off. Rodák z Göteborgu, který před sezonou podepsal roční smlouvu s platem pět milionů dolarů, chytal v NHL také za Ottawu a Buffalo.

Toronto si pojistilo Muzzina

Vedení hokejistů Toronta se dohodlo na prodloužení spolupráce s obráncem Jakem Muzzinem. Čerstvě jednatřicetiletý Kanaďan si finančně polepší. V této sezoně mu dobíhá pětiletý kontrakt na 20 milionů dolarů, díky nové čtyřleté smlouvě se může těšit na 22,5 milionu dolarů. V létě se tak nestane volným hráčem.

Z Muzzina udělá dohoda nejlépe placeného beka Maple Leafs pro příští sezonu. V tomto ročníku hraje v průměru takřka 22 minut za zápas, za 52 utkání si připsal pět gólů a 17 asistencí. Celkem má vítěz Stanley Cupu z roku 2014 s Los Angeles na kontě v základní části 578 startů a 251 bodů (61+190). Za 57 duelů play off přidal sedm branek a 15 přihrávek, při tažení za triumfem patřil mistr světa z Prahy (2015) ke klíčovým oporám Kings.

Sheary se vrací do Pittsburghu, Kahun jde do Buffala

Dvojnásobný vítěz Stanley Cupu Conor Sheary se vrací do Pittsburghu, s nímž v letech 2016 a 2017 slavnou trofej získal. Sedmadvacetiletý hokejista byl vyměněn z Buffala spolu s Evanem Rodriguesem, Penguins poslali opačným směrem německého útočníka s českými kořeny Dominika Kahuna.

Sheary byl součástí výměny mezi oběma kluby již koncem června 2018. Rok předtím se upsal Penguins na tři roky za devět milionů dolarů. Po této sezoně, v níž dosud odehrál 55 zápasů a připsal si 19 bodů (9+10), se může stát 1. července nechráněným volným hráčem.

V základní části má Sheary na kontě 146 bodů za 71 gólů a 75 asistencí ze 317 utkání. Ve vyřazovacích bojích o Stanley Cup nasbíral za 57 zápasů šest gólů a na dalších 13 přihrál.

Šestadvacetiletý útočník Rodrigues má v této sezoně na kontě pět gólů a čtyři přihrávky. Kahunova bilance z 50 utkání je 10 gólů a 17 nahrávek. Čtyřiadvacetiletý Němec se může stát po sezoně chráněným volným hráčem, v NHL má celkem odehráno 132 zápasů a na kontě 64 bodů (23+41).

Reklama