Hlavní obsah

Kvůli koronaviru byly odloženy maratony v Bostonu i Londýně

Boston/Londýn
Aktualizováno

Prestižní maratony v Bostonu a Londýně se kvůli pandemii koronaviru v dubnu neuskuteční. Američtí organizátoři přeložili závod z 20. dubna na 14. září. V britské metropoli se poběží 4. října místo 26. dubna. Tahákem Londýnského maratonu měl být souboj nejrychlejších maratonců historie Keňana Eliuda Kipchogeho a Etiopana Kenenisy Bekeleho.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Bostonský maraton, ilustrační foto.

Článek

Nejstaršího světového maratonu v Bostonu se účastní přes 30 tisíc závodníků a v ulicích města ho sleduje až milion diváků. Maraton se běhá od roku 1897 a ještě nikdy nebyl zrušen. Pouze v roce 1918 na konci první světové války se běžel jako štafetový závod. Tradičně se koná třetí pondělí v dubnu na americký státní svátek Den patriotů.

Londýnský maraton mívá dokonce více než 40 tisíc startujících a loni pomohl vydělat přes 66 milionů liber na charitu. "Svět je v bezprecedentní situaci, potýká se s globální pandemií koronaviru a veřejné zdraví je prioritou pro všechny," uvedl ředitel Londýnského maratonu Hugh Brasher. "Víme, jaké zklamání přinese tahle zpráva běžcům, kteří mnoho měsíců trénovali, tisícům charitativních organizací, které získávají finanční prostředky, i milionům lidí, kteří každý rok závod sledují," dodal.

Běžci si mohou ponechat registraci na nový termín nebo požádat o vrácení startovného.

Reklama

Související témata: