Hlavní obsah

Hokejisté po mizerném startu slabé Italy rozstříleli

QUEBEC

Čeští hokejisté ukončili své působení v základní skupině na mistrovství světa v Quebeku úterní výhrou 7:2 nad Itálií. Soupeř týmu kouče Hadamczika sice po čtyřech minutách hry senzačně vedl, Češi ale dokázali rychle vyrovnat a od druhé třetiny na ledě jednoznačně dominovali. Výsledek duelu s Itálií nic nezměnil na postupu českých hokejistů do osmifinálové skupiny, kam si naši přinášejí čtyři body ze zápasů s Dánskem a Ruskem.

Článek
Fotogalerie

Trenér Hadamczik nechal v úterý odpočívat gólmana Hniličku a do branky poslal Marka Pince, na soupisce navíc přibylo jméno třináctého útočníka Ladislava Kohna. Čeští hokejisté sehráli závěrečný duel v základní skupině na počest oslav stého výročí světového i českého hokeje v replikách historických dresů a ve slušivé červeno-bílé kombinaci se lvíčkem na prsou nastoupili na Italy bez respektu. Gólmana Hella totiž rozesmutnila hned první formace už po 41 sekundách hry, kdy se dokázal před brankou soupeře prosadit tísněný Erat.

K překvapení samotných Italů ale bylo již o 18 sekund později srovnáno, když Ansoldi při vhazování před Pincem napálil puk tak, že trefil odkrytý růžek české branky. A další šok přišel ve čtvrté minutě, kdy při chybném střídání našich nabruslil do útočné třetiny Fontanive a přesnou ranou z kruhu rozvlnil síť za Pincem podruhé. Radost Italů ale netrvala dlouho, už o minutu později totiž uklidnil českou střídačku Vrbata.

Vzápětí měli Češi šanci strhnout vedení na svou stranu, přesilovku po ostrém zákroku na Rolinka ale nevyužili, stejně jako výhodu při vyloučení Strazzabosca. I při plném počtu hráčů na ledě český tým soupeře jednoznačně přehrával, do první přestávky se už ale skóre neměnilo, Italům navíc dvakrát pomohla tyč.

Do druhé části vstoupili Češi v početní výhodě a vyloučení Trevisaniho potrestal Židlický, který po Kaberleho křižném pasu trefil přesně mezeru mezi betony italského brankáře. Zahrozili i Italové, dorážka Fontaniveho ale trefila Pincův beton a ke slovu přišly znovu české zbraně. Další početní výhodu Hadamczikovi svěřenci nevyužili, ale Vrbata záhy po návratu Pittise pálil z kruhu přesně pod horní tyč.

V závěru prostředního dějství potvrdil české vedení Eliáš po elegantní spolupráci s Kaberlem a šestý gól přidal Kuba, jehož rána zapadla po teči za záda italského brankáře. Italové s českou převahou mnoho nesvedli ani v poslední třetině, v jejímž úvodu navíc Hlinka po "ťukesu" s Klepišem a Eratem zvýšil na 7:2 a brankář Hell přepustil své místo svému kolegovi Tregustovi, který dokázal udržet čisté konto.

Češi po nečekaném úvodu dotáhli poslední duel ve skupině D bez potíží k vítěznému konci a připsali si do tabulky další tři body. Do osmifinálové skupiny Češi postupují z druhého místa se čtyřmi body a čekají je duely se Švédskem, Švýcarskem a lepším z dvojice Bělorusko-Francie.

Česko - Itálie 7:2 (2:2, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 1. Erat (Eliáš, T. Kaberle), 5. Vrbata, 22. Židlický (Erat, T. Kaberle), 31. Vrbata (Fleischmann, Hanzal), 39. Eliáš (T. Kaberle, Židlický), 40. Kuba (Irgl, Novotný), 44. J. Hlinka (Erat, Klepiš) - 1. Ansoldi, 4. Fontanive (Helfer). Rozhodčí: Ország (SR), Sterns - Feola (oba USA), Novák (SR). Vyloučení: 3:7. Využití: 2:0. Diváci: 8000.
Česko: Pinc - Židlický, T. Kaberle, Kuba, Hejda, Z. Michálek, Čáslava - Eliáš, J. Hlinka, Erat - Vrbata, Hanzal, Fleischmann - Kotalík, Novotný, Klepiš - Irgl, Krejčí, Rolinek - od 6. navíc Kohn. Trenéři: Alois Hadamczik, Josef Paleček a František Musil.
Itálie: Hell (44. Tragust) - Lutz, Strazzabosco, Borgatello, Helfer, Hofer, Trevisani - Scandella, Cirone, Chitarroni - Ramoser, Ansoldi, Fontanive - de Bettin, Pittis, Margoni - Bustreo, de Toni, Iannone. Trenéři: Michel Goulet, Fabio Polloni, Raffaele Tendi a James Corsi.

Reklama

Související témata: