Hlavní obsah

První finále domácího šampionátu vzalo za své, přišel i zásah do kvalifikace o Grand Prix

O plochodrážním mistru České republiky se letos rozhodne zřejmě v jediném závodě. První finále naplánované na 2. května do Svitav bylo bez náhrady zrušeno, v aktuálním termínovém kalendáři zůstal jen závod v Plzni připravený na 2. září. A zásadní změny přicházejí také v kvalifikaci o příští ročník Grand Prix. Ten letošní ještě nezačal, úvodní květnový závod ve Varšavě již dříve přesunuli na srpen.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Australský jezdec Jason Doyle. Ilustrační foto.

Článek

Nový termín dostanou MČR na dlouhé ploché dráze, které se mělo jet v Mariánských Lázních 10. května, i květnové závody extraligy družstev v Liberci a Praze. Evropská komise Mezinárodní motocyklové federace FIM rozhodne také o osudu kvalifikačního závodu mistrovství Evropy, který se měl jet 17. května v Plzni. Kvalifikační závod MS juniorských družstev v Pardubicích byl přeložen z 30. května na 15. srpna.

V mezinárodním kalendáři nastala zásadní změna. Pandemii koronaviru padly za oběť bez náhrady například i všechny čtyři kvalifikační závody o postup do Grand Prix Challenge, v níž si nejlepší jezdci zajistí účast v seriálu mistrovství světa v roce 2021. Měly se jet 23. května a 1. června v Glasgow, Lamothe Landerronu (Francie), Terenzanu (Itálie) a Abensbergu (Německo.).

Samotná GP Challenge v Žarnovici má stále platný termín 11. července a podle webu šampionátu do ní nejspíš budou moci národní federace přímo nominovat své jezdce na základě přidělených míst. Dostane se na některého z českých jezdců? Bude to Václav Milík? Nebo třeba ještě někdo další?

Na Slovensku se má jet o tři postupové pozice, příštího ročníku GP se dále zúčastní i šest nejlepších jezdců z aktuální sezony, mistr Evropy a pět držitelů divokých karet.

Grand Prix 2020 kvůli situaci ve světě dosud nezačala. První závod desetidílného seriálu je teoreticky naplánován na 30. května v německém Teterowě. Pak by měla přijít na řadu 13. června česká Grand Prix v Praze.

Reklama