Hlavní obsah

UEFA potvrdila, že nepůjde plošně prodloužit končící smlouvy

Unie evropských fotbalových asociací UEFA potvrdila, že neexistuje způsob, jak plošně prodloužit trvání profesionálních smluv, které vyprší 30. června. Pokud se sezona vinou současného přerušení kvůli pandemii koronaviru přehoupne až do července, bude se muset na prodloužení kontraktu vždy dohodnout klub s hráčem. UEFA o tom informovala při dnešní videokonferenci generálních sekretářů všech 55 národních asociací.

Foto: Balk Matthias, ČTK

Zleva Robert Lewandowski, Alphonso Davies, Kingsley Coman a Joshua Zirkzee při skupinovém tréninku v areálu Bayernu. Ilustrační foto.

Článek

"UEFA přislíbila, že ve spolupráci s FIFA předloží manuál pro další kroky na národní úrovni, zejména v právních otázkách. Zatím máme potvrzeno, že neexistuje způsob, kterým by UEFA nebo FIFA automaticky prodloužily profesionální smlouvy. Vždy tedy musí jít o dohodu mezi klubem a hráčem. Toto platí v rámci celé Evropy a je v podstatě jedno, jestli jde o pracovně-právní vztahy nebo podnikatele," uvedl v nahrávce pro média generální sekretář Fotbalové asociace ČR Jan Pauly.

Vzhledem k tomu, že většina fotbalových soutěží po celém světě je vinou pandemie nemoci covid-19 zastavena a do 30. června by se nestihly dohrát, mezinárodní federace už dala zelenou prodloužení aktuální sezony. Zároveň umožní posunutí přestupového okna.

Dnešní videokonference se zabývala i dalšími tématy. Generální sekretáři řešili například reprezentační termíny. UEFA dál počítá s tím, že se zápasy národních týmů po pandemii znovu rozběhnou na podzim, kdy by měl odstartovat nový ročník Ligy národů. Evropské reprezentace naposledy hrály na konci minulého roku, březnový termín byl stejně jako červnový zrušen, letní evropský šampionát pak odložen na příští rok.

UEFA se také zabývala finančními problémy jednotlivých asociací, způsobenými pandemií. "Jednání generálních sekretářů bylo opět časově náročné, trvalo přes dvě hodiny. Dá se očekávat, že v podobném režimu budou probíhat i všechna následující. Další jednání by mělo proběhnout v květnu," uvedl Pauly. Další kroky by měla UEFA oznámit ve čtvrtek po jednání výkonného výboru.

Reklama

Související témata: