Hlavní obsah

Karanténa je jako olympiáda, líčí Ledecká. Upřesnila, jak to bylo s koronavirem u Janka

Praha

Doma na své půdičce si Ester Ledecká skladuje lyžařské i snowboardové trofeje. A po uplynulé zkrácené zimě do sbírky doplnila několik cenných kusů včetně křišťálových medailí za druhé místo celkového hodnocení Světového poháru ve sjezdu a třetí za kombinaci. Jenže teď má dvojnásobná olympijská vítězka na kochání se s trofejemi více času, než by si přála.

Foto: Sport Invest

Ester Ledecká se svými dvěma nejnovějšími trofejemi, křišťálovými medailemi za uplynulou sezonu v lyžařském Světovém poháru.

Článek

Zatím nejúspěšnější lyžařská sezona jí skončila předčasně, finále SP v italské Cortině zhatila pandemie koronaviru. Odpadly i závody nižších kategorií, po uzavření hranic Ledecká jako vyhlášený tréninkový nezmar přišla i o možnost zahraniční přípravy.

Se svými kouči Tomášem a Ondřejem Bankovými našla podmínky aspoň pro základní trénink v areálu Červenohorské sedlo. „Tam byl takový poslední sněhový flek, kde jsem mohla sjet pár bran,“ popisuje.

Foto: ASC Dukla/Ivana Roháčková

Ester Ledecká na snowboardu v rakouském Bad Gasteinu.

Trenéři vstávali v půl páté ráno, připravili aspoň několik branek a Ledecká do devíti hodin pilovala točivé disciplíny, k nimž se jinak v průběhu sezony moc často nedostane. „Ty jízdy byly dobré, jen by to chtělo potrénovat i na něčem prudším,“ ví trenér Tomáš Bank.

Ledecká se svým týmem důsledně dbala na dodržování všech předpisů. Bankové jezdili každý svým autem, komunikovali přes vysílačku a Ledecká se vyvážela na start na laně za skútrem, takže tréninková skupina nikoho nepohoršovala.

„My se to snažili držet v tajnosti, aby se tam lidi nesrocovali,“ popisuje Bank. „Takhle brzo ráno tam stejně potkáte jen srnky a ty většinou nenadávají,“ usmívá se.

Ledecká navíc před cestou do Jeseníku absolvovala pobyt v karanténě a upřesnila zprávy, že její rodiče pociťovali příznaky nemoci covid-19. „Janek o tom mluvil s jednou televizní redaktorkou mimo záznam, ta paní to pak zveřejnila. Já si nemyslím, že by tím někdo z nás prošel, já tedy žádné příznaky rozhodně neměla, tak snad vydržíme zdraví všichni,“ doufá.

Současnou izolaci snáší Ledecká dobře. „Nejsem sociální typ, ani nemám moc kamarádů, tak to pro mě není tak hrozné, jako pro většinu vrstevníků,“ srovnává. „Vlastně mi ten režim trochu připomíná olympiádu, kde je také spousta přísných pravidel, tak jsme všichni jako na olympiádě,“ pousměje se.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Pořád se ještě najde spousta lidí, co si myslí, že jsem pohybově nadaná. Myslím, že timhle videem je vyvedu z omylu. Tak tady máte moji aprílovou jízdu. Trénovala jsem jsem to v karanténě celej tejden. Co jste natrenovali vy? Mimochodem zítra se těšte na další závodní jízdy. Snad vás tahle kulturní vložka pobaví. Many people still think that I’m athletically talented. I think I can prove them wrong by this video. So here you go, my April fool’s ride. I trained this in quarantine for a week. And what have you been up to? By the way, you can look forward to another race videos tomorrow. I hope this will entertain you. STR @redbull @peakperformanceczsk @richardmilleofficial

Příspěvek sdílený Ester Ledecká (@esterledecka),Dub 1, 2020 v 11:52 PDT

Ledecká si zatím doma v obýváku staví na improvizovaný trénink opičí dráhy, využívá rotoped i boxovací pytel. A nadbytek volného času věnuje psaní seminárních prací na Vysokou školu finanční a správní, tanci i tréninku hry na kytaru se svým tatínkem. „Jen jsem zjistila, že hudební geny se neprojevily v plné kráse,“ posteskne si.

Rodina Ledeckých se zřejmě bude muset obejít bez své tradiční letní dovolené spojené s tréninkem a windsurfingem na řecké Lefkadě, a tak už Ester vyhlíží, kdy bude moct vyrazit opět na lyže.

Právě období po sezoně je klíčové pro testování směrem k příští zimě. Zvlášť letos, kdy lyžařská federace FIS plánuje změnu pravidel a zákaz používání vosků s fluorem, což by znamenalo kompletní obměnu lyží. A i v případě příhodných sněhových podmínek v Česku vybavení na rychlostní disciplíny nevyzkouší…

„Kdyby k té změně nedošlo, tak má dobré lyže z loňska. Ale pokud FIS to rozhodnutí neodloží, je to pro nás velká komplikace,“ připomíná Bank.

„Když se na sníh nedostaneme v květnu a červnu, nemáme šanci lyže otestovat a proti Švýcarkám nebo Rakušankám budeme mít hendikep,“ upozorňuje Bank, že v Rakousku se opatření uvolňují, a tak tamní lyžařky již brzy budou moct trénovat a testovat.

Ester má nový web
Olympijská vítězka Ester Ledecká představila ve čtvrtek 23. dubna v online rozhovoru pro Sport Invest svoje nové webové stránky www.ester-ledecka.cz. Stránky vznikaly ve spolupráci s webovou agenturou Beneš & Michl, která se postarala o kompletní výrobu webu. Ten je laděn do černozlaté kombinace. Právě tyto barvy byly podkladem i pro hlavní banner na úvodní stránce, za jehož designem stojí výtvarník a bratr sněhové královny Jonáš Ledecký, který pro Ester navrhuje třeba i závodní kombinézy. Stránky jsou v českém a anglickém jazyce. K dispozici je biografie Ester Ledecké, galerie s fotografiemi k volnému užití nebo přehled aktuálních sportovních úspěchů Ledecké.

Reklama

Související témata: