Hlavní obsah

Fotbal znovu bez videa? UEFA by mohla ze hry vyřadit VAR

Evropský fotbal by na nějakou dobu mohl přijít o videorozhodčího. Výkonný výbor UEFA podle britských médií uvažuje o možnosti zrušení systému VAR, a to po dobu trvání pandemie koronaviru. Podle některých totiž není možné zajistit, aby mezi sebou operátor přenosu, videorozhodčí, jeho asistent a další lidé zajišťující chod videa dodržovali doporučovanou vzdálenost dva metry. O tom, jestli bude systém VAR pro zbytek sezony zrušen má proto UEFA vést debatu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Rozhodčí Emanuel Marek zkoumá videozáznam. Ilustrační foto

Článek

Schůze řídícího orgánu UEFA je naplánovaná na čtvrtek. Jedním z bodů k projednávání má být i možnost dočasného zrušení systému VAR na zápasech Ligy mistrů a Evropské ligy. V malých uzavřených místnostech pro videorozhodčího totiž hrozí riziko nakažení nemocí covid-19.

Začátkem měsíce už podobnou myšlenku vyslovil i předseda italské komise rozhodčích Marcello Nicchi. Ten zrušení systému po zbytek sezony Serie A označil dokonce za vysoce pravděpodobné.

V německé bundeslize nebo anglické Premier League jsou videorozhodčí navíc přítomni pro všechny zápasy v jedné centrální místnosti. „Pokud bude platit vládou předepsané dodržování vzdálenosti mezi lidmi, nebude možné z bunkru ve Stockley Parku dohlížet na zápasy ligy," nechal se nedávno slyšet bývalý anglický ligový arbitr Mark Clattenburg.

„Všechno se odehrává v jedné místnosti bez oken...možná by to šlo, kdyby se hrál jeden zápas, ale když bude probíhat souběžní víc duelů, nebude to možné," dodal.

Reklama

Související témata: