Hlavní obsah

Dementěvová má své soupeřce co vracet

Poslední grandslamový turnaj sezony dnes uvidí semifinálové zápasy žen. V prvním se od 19:30 hodin střetne Jelena Jankovičová ze Srbska s Ruskou Jelenou Dementěvovou. Obě hráčky budou zároveň bojovat o naději stát se světovou jedničkou. Čtyři z dosavadních sedmi vzájemných zápasů vyhrála Jankovičová, která svou dnešní soupeřku porazila i před dvěma lety ve čtvtfinále US Open.

Článek

Současný ženský tenis nemá podobného vládce jakým je Rafael Nadal mezi muži a možnost usednout na trůn tak má v tuto chvíli několik hráček. Mezi ně patří i Jankovičová, která si tuto funkci už po dobu jednoho týdne během olympiády vyzkoušela, a Dementěvová. Srbce by v případě semifinálového zaváhání domácí Američanky Sereny Williamsové stačil i postup do finále, ruská tenistka se novou světovou jedničkou stane jen v případě turnajového triumfu.

Obě hráčky předvádějí v této sezoně skvělé výkony. Třiadvacetiletá Jelena Jankovičová si zahrála semifinále Australian Open a ve stejné fázi turnaje následně skončila i v Dubaji a Indian Wells. První finále letos vybojovala počátkem dubna v Miami, tam ale nestačila na Serenu Williamsovou. Podařila se jí i antuková část sezony - triumfovala v Římě a o 14 dní později na French Open skončila v dalším semifinále. Na trávě to nebylo ono, ale hned na prvním 'hardovém' turnaji po Wimbledonu vybojovala v Los Angeles opět postup mezi poslední čtyřku. Z olympijského turnaje byla vyřazena ve čtvrtfinále Ruskou Safinovou.

I na US Open rodačka z Bělehradu prokazuje svou třídu. Na začátku turnaje se sice trochu trápila a už ztratila dva sety, ale dokázala zopakovat semifinálovou účast z roku 2006, která byla jejím místním maximem, a kdy mimojiné ve čtvrtfinále smetla svou dnešní soupeřku. Jankovičová postupně vyřadila domácí Vandewegheovou, Švédku Arvidssonovou, Číňanku Zhengovou, nebezpečnou Dánku Wozniackou a naposledy Sybille Bammerovou z Rakouska.

Majitelka šesti titulů WTA se, i přes fakt, že už byla světovou jedničkou, ještě nikdy neprobojovala do finále některého z grandslamů. O možnost hrát na turnaji velké čtyřky o titul bude dnes usilovat popáté.

O tři roky starší Jelena Dementěvová už finále grandslamu hrála dvakrát, byť neúspěšně. V obou případech šlo o rok 2004, kdy tyto výsledky dosáhla na Roland Garros a US Open. V tom samém roce se posunula na 4. místo žebříčku, což je doposud jejím maximem. Jak už ale bylo zmíněno, současná světová šestka se po eventuelním vítězství v tomto turnaji může stát dokonce světovou jedničkou.

Pokud by to moskevská rodačka dokázala, stalo by se tak zcela po zásluze. Jen by potvrdila skvělou dosavadní sezonu, z jejíhož kraje vyhrála silně obsazený turnaj na tvrdém povrchu v Dubaji a vybojovala semifinále v Charlestonu. Pak sice následovaly dvě bolestné 'antukové' prohry v Berlíně a Istanbulu, ale byly to prohry finálové. Ruská tenistka pokračovala ve sbailních a kvalitních výkonech i na trávě - v nizozemském Hertogenboschi i ve Wimbledonu prohrála až v semifinále.

Výborných výsledků už bylo dost, ale ten největší měl teprve přijít. Desetinásobná turnajová vítězka po senzačních výkonech vyhrála olympijský turnaj v Pekingu, což je podle vlastních slov největší úspěch její dosavadní kariéry.

Dementěvová byla po zisku zlaté medaile obrovsky šťastná a formu i pohodu si přenesla také na newyorský grandslam, kde zatím v pěti zápasech neztratila ani jeden set. Poradila si s Amanmuradovou z Uzbekistánu, s Parmentierovou z Francie, následně vyřadila Britku Keothavongovou, Číňanku Liovou a naposledy Švýcarku Patty Schnyderovou.

Ruská tenistka startuje na US Open už pojedenácté. Nejlepším výsledkem byla finálová prohra s krajankou Kuzněcovovou v roce 2004. V letech 2000 a 2005 tu skončila v semifinále.

Bilance vzájemných zápasů dnešních soupeřek je velmi vyrovnaná - celkově vede Jankovičová 4-3, letos je to 1-1. Obě mají za sebou podobně vydařenou sezonu a v žebříčku stojí nedaleko od sebe. Pravděpodobně okouzleni současnou formou Rusky se bookmakeři bwin rozhodli favorizovat Dementěvovou a na její výhru nabízejí kurs 1.53. Fanoušci Jankovičové tak mají k dispozici podstatně zajímavější kurs 2.33.

Reklama