Hlavní obsah

Jiří Ježek: Paralympiáda je pro mě maximum!

Daniel Pavlis,ČPT,Sport.cz

Už podruhé se cyklistovi Jiřímu Ježkovi vyhrát stíhací závod na olympijských hrách. Po zlatě ze Sydney přidal také nejcennější kov v závodě na 4 kilometry v kategorii LC 2. "Veškerou podporu sháním díky lidem okolo sebe, takže pro mě je paralympiáda úplné maximum," řekl po závodě Ježek.

Foto: Daniel Pavlis

Český cyklista Jiří Ježek

Článek

Vy už víte, jaké to je, vyhrát stíhací závod na paralympijských hrách. Povedlo se vám to v roce 2000 v Sydney. Jaký to je ale pocit porazit na cestě ke zlatu světového rekordmana v této disciplíně, Španěla Roberta Alcaideho?

Abych se přiznal, nejdřív jsem si moc nevěřil. Po kvalifikaci, kde jsem zajel skvělý čas a dodržel jsem všechno, co jsme si s trenérem Viktorem Zapletalem naplánovali, už to bylo lepší a začal jsem si věřit, protože ten rozdíl byl šest vteřin.  Říkal jsem si, že by se muselo stát něco hodně špatného, abych to finále nezvládnul. Nicméně zůstal jsem trošku při zemi a finále pro mě bylo nakonec obrovským zadostiučiněním, protože já mám stíhačku na dráze jako svou nejoblíbenější disciplínu a od paralympijskýh her v Sydney v roce 2000 se mi v ní nepodařilo zvítězit - vždycky se našel někdo lepší, já byl druhý nebo třetí. Až do letoška.

Váš výkon byl naprosto suverénní, najet na soupeře šest vteřin v kvalifikaci, to je úctyhodný odstup. Navíc před cyklisty, kteří vás v posledních letech dokázali několikrát porazit. Je to výsledek speciální přípravy, o které jste mluvil jako o vůbec nejtěžší?

Určitě. My jsme na stíhačce opravdu hodně pracovali, od listopadu jsme se připravovali jenom na tenhle závod. Peking pro mě dnešním dnem vlastně jakoby končí, proto jsem moc šťastný a strašně rád, že se mi podařilo vyhrát. Určitě to každý zná, když se na něco hrozně připravuje, moc si něco přeje a pak se mu to podaří. Ten pocit je skvělý. Já jsem měl celý rok v hlavě ten dnešní den a mám obrovskou radost, že se mi podařilo právě i díky té přípravě tohohle dosáhnout.

Co pro vás jako profesionála znamená zlatá medaile z paralympiády?

Já jsem sice profesionál, ale nepůsobím v žádném profesionálním týmu. Veškerou podporu sháním díky lidem okolo sebe, takže pro mě je paralympiáda úplné maximum. Je i nejvíc mediálně sledovaná, takže pro mě je to velká výzva.

Vy patříte mezi nejvytíženější reprezentanty českého týmu, už zítra vás čeká další závod na jeden kilometr s pevným startem. Může to hrát roli?

Určitě ano, protože já už tady teď nemusím nic dokazovat. Zítřejší kilometr je taky moje dobrá disciplína, nicméně už jsou tam specialisti, kteří se připravují jen na tuhle disciplínu, kteří dneska třeba vůbec nestartovali. Ti budou čerství a namotivovaní, navíc jejich časy jsou daleko od těch mých. Takže já čekám, že kdyby se opravdu hodně zadařilo a jel bych skvěle, že bych mohl získat bronzovou medaili, o kterou budu bojovat.

Reklama

Související témata: