Hlavní obsah

Jiří Bouška: Výsledek mě potěšil

Po čtvrtém místě ze stíhacího závodu si cyklista Jiří Bouška splnil svůj sen a na paralympiádě v Pekingu získal stříbrnou medaili. "Je to super! Je pravda, že jsem chtěl bojovat o zlato s Išim, ale ten je opravdu o třídu jinde," uznal po závodě Bouška, který uhájil druhé místo.

Foto: Daniel Pavlis

Český cyklista Jiří Bouška se stříbrnou medailí z paralympiády v Pekingu

Článek

Po čtvrtém místě ve stíhacím závodě jste říkal, že doufáte v lepší výsledek na kilometru. Máte stříbrnou medaili, jak jste spokojený?

Je to super! Je pravda, že jsem chtěl bojovat o zlato s Išim, ale ten je opravdu o třídu jinde. Nakonec jsem bojoval o stříbrnou pozici a trochu se bál Césara Neiry s Australanem Scottem, se kterými jsem počítal jako s největšími soupeři. Naštěstí to nezajeli tak dobře a mně se povedlo zajet takový standart, kterým jsem nakonec vybojoval stříbro.

Vy jste už po dojezdu věděl, že máte minimálně stříbrnou medaili. Jaké bylo čekání v boxu na výsledek Japonce Išiho, který vás jako jediný mohl odsunout na horší pozici?

Člověk už může počítat s medailí a druhé místo je skvělé, takže jsem se s tím tak nějak smířil. Pak už vás to může jen překvapit, ale vždycky je příjemnější čekat na posledního závodníka než na celé startovní pole a čekat, kdo všechno bude mít lepší čas, vidět, jak se člověk postupně propadá. Vědět, že jsem minimálně na druhém místě bylo nádherné. Tenhle výsledek mě hrozně potěšil a medaile z paralympiády je prostě jedinečná.

Medaili jste měl i na paralympiádě v Aténách, před čtyřmi lety jste byl bronzový. V Řecku ale byly sloučené kategorie handicapu, v Pekingu jste jel jen v té své. Dá se to vůbec srovnat?

Já myslím, že se to dá těžko srovnávat. V Aténách byly přepočty časů podle koeficientů, což mě posunulo trochu dolů. Tady už se nic nepřepočítávalo, jelo se na nejrychlejší čas. Určitě je to super výsledek.

Překonal vás Masaši Iši. Japonský cyklista, který vás porazil i na loňském mistrovství světa v Bordeaux. Dá se říct, že je v současné době nedostižný?

My jsme se potkali letos na jaře v Manchestru, tam jel podobný čas jako tady. Já jsem měl trochu problémy po dvou pádech před soutěží, takže můj výsledek byl trochu horší. Chtěl jsem na tom trochu zapracovat, ale jak je vidět, a jak on sám řekl na tiskové konferenci, ten jeho handicap je poúrazový a jeho stav se neustále zlepšuje. On byl předtím profesionální jezdec v keirinu, jeho kondice se lepší, protože tělo si to pamatuje z dřívějška. Jde opravdu mílovými kroky dopředu a to se těžko chytá.

Máte za sebou oba individuální závody na dráze. Jak jste spokojený s velodromem?

Velodrom je úplně super, je tu hodně rychlá dráha. Úplně nejlepší je na tom obecenstvo, je úplně vyprodáno, ten dav je famózní. Atmosféra je perfektní, ještě nikdy v životě jsem takovou nezažil.

Reklama

Související témata: