Hlavní obsah

Gretzky nepovede kanadské hokejisty na OH ve Vancouveru

CALGARY

Legendární hokejista Wayne Gretzky nebude za dva roky na olympiádě ve Vancouveru generálním manažerem kanadské reprezentace. Uvedl to prezident organizace Hockey Canada Bob Nicholson s tím, že sedmačtyřicetiletý bývalý slavný útočník by měl mít v týmu jinou funkci.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Wayne Gretzky

Článek

"Vzhledem k jeho vytížení jako trenéra Phoenixu v NHL to bude pro něj nejlepší," citovala Nicholsona agentura AP. Funkcionář chce Gretzkého roli u reprezentace pro olympiádu v kanadském Vancouveru upřesnit do konce října. "Snad tam s námi nepojede jen kvůli rozdávání podpisů," žertoval Nicholson. "Pro kanadský hokej a olympiádu toho udělal hodně, takže by bylo skvělé mít ho v realizačním týmu," dodal.

Hlavními kandidáty na uvolněný post jsou prezident Edmontonu Oilers Kevin Lowe a generální manažer slavného klubu Steve Tambellini, kteří byli na hrách v letech 2002 a 2006 Gretzkého asistenty. Dalšími možnými nástupci jsou Ken Holland z Detroitu či Bob Gainey z Montrealu a uvažuje se dokonce i o bývalém kapitánovi Red Wings Stevu Yzermanovi, který byl generálním manažerem reprezentace na posledních dvou světových šampionátech.

Gretzky si zahrál na olympiádě v Naganu, které se poprvé účastnily hvězdy NHL. "Javorové listy" však v semifinále prohrály s pozdějšími českými šampióny. O čtyři roky později v Salt Lake City už legendární útočník v roli generálního manažera pomáhal budovat tým, který získal olympijské zlato. Před dvěma lety v Turíně Kanada medaili nezískala.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Pardubice - Třinec 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Pardubice vs. Třinec
Pardubice vs. Třinec
Pardubice
Třinec