Hlavní obsah

Luxus ve druhé lize. Hráč vydělá 110 milionů, i z kustoda je pracháč

Koronavirová krize těžce dopadá na celý sport, ekonomické důsledky budou obrovské a někteří profesionální sportovci se už nyní dostávají do vážných finančních problémů. Existují ale místa a soutěže, v nichž během očekávaného úspornějšího režimu bude rozhodně kde brát. A nemusí jít jen o nejvyšší ligy, obrovské peníze se pohybují třeba i v nižších patrech anglického fotbalu.

Foto: Profimedia.cz

Druhá anglická nejvyšší soutěž nabízí pro fotbalisty i další zaměstnance klubů skvělé podmínky. Hráči vydělávají i přes sto milionů. Na snímku radující se hráči Leedsu.

Článek

Britský deník Daily Mail zveřejnil ohromující částky, na které si přijdou hráči a kluboví zaměstnanci i pod úrovní Premier League. Udává data z neveřejného průzkumu EFL, která zastřešuje druhou až čtvrtou ligu v Anglii (Champinship, League One, League Two).

Kluby v zaslaném dotazníku, na který odpovědělo 18 z 24 účastníků druhé ligy, anonymně daly nahlédnout do svých ekonomických reálií. Jména týmů či hráčů, jichž se finanční částky týkají, se nedozvíte, nicméně i tak jde o velmi zajímavé údaje.

Z dat třeba vyplývá, že nejlépe vydělávající hráč jednotlivých týmů ve druhé anglické lize bere průměrně 1 509 564 liber ročně, tedy téměř 47 milionů korun, což dělá cca 29 000 liber (900 tisíc korun) týdně. Vůbec nejlépe placený fotbalista celé soutěže pak inkasuje 3 536 000 liber ročně (cca 110 milionů korun).

A to jde jen o základní platy bez bonusů za góly, získané body, odehrané minuty či prémie za postup atd.

K pěkným penězům se dá ale přijít i ve třetí lize (League One), z níž se průzkumu účastnilo 15 z 24 týmů. Tam nejlépe placení hráči klubu berou v průměru 247 188 liber ročně (7 662 828 korun), ale jeden z nich vydělá dokonce trojnásobek.

Na své si přijdou i trenéři. Nejvyšší příjem pro kouče ve druhé lize činí 3,46 milionu liber ročně (108 milionů korun).

Průzkum se týkal ale i dalších profesí ve fotbalovém klubu včetně sekretářek či trávníkářů. Zajímavostí třeba je, že jeden klub z druhé ligy platí zaměstnanci starajícímu se o vyprání dresů a trenýrek 56 tisíc liber ročně (přes 1,7 milionů korun).

Reklama

Související témata: