Hlavní obsah

Havlát: Zklamalo mě, že Jágr odešel do Ruska

Vydržet následující sezónu zdravý. To je základní cíl útočníka Martina Havláta pro nový ročník kanadskoamerické NHL. A nejde u něj jen o frázi, zranění ho v zámoří doslova pronásledují. Na operační stůl musel sedmadvacetiletý útočník s ramenem už třikrát, naposledy letos na jaře. "Cítím se teď silný," tvrdí Havlát po přípravných zápasech, ve kterých rameno důkladně otestoval.

Článek

Jak jste na tom zdravotně na prahu nové sezóny?

Zatím je to všechno dobré. Minulý týden mi dali doktoři zelenou, že můžu nastoupit, stihl jsem tři přáteláky a už se těším na páteční start. Ty přípravné zápasy pro mě byly hodně důležité, aspoň jsem mohl rameno otestovat.

Co vám řekli doktoři? Je rameno stoprocentně v pořádku, nebo stále existuje zvýšené riziko obnovení zranění?

Teď jsem na něm mohl pracovat déle. Měl jsem na to celé léto, nemusel jsem spěchat, když jsme nehráli play off. To je největší rozdíl proti předchozím rokům, cítím se teď silný. Minulý týden jsem absolvoval testy, doktoři chtěli zjistit, jak je rameno silné.

A jaký byl výsledek?

Je stejně silné jako to druhé. Ale to neznamená, že na něm můžu přestat pracovat, musím cvičit i během sezóny.

Soudě dle statistik z přípravných zápasů jste hokej nezapomněl. Cítil jste na sobě vůbec tu dlouhou zápasovou pauzu?

Určitě to bylo trochu znát, ale každý zápas jsem se cítil lépe a lépe.

Chicago navíc prohrálo v základní hrací době jen jediný přípravný zápas. Dává vám i tento fakt naději, že by klub mohl být úspěšnější než v minulé sezóně?

Ty výsledky můžou zkreslovat. Ne všechny týmy hrají přípravy v nejsilnějších sestavách, po dobu kempu se zkoušejí noví hráči. Podstatné budou výsledky, až se to začne počítat, ale určitě z toho máme dobrý pocit a chceme být lepší než minulý rok. Pořád máme nejmladší tým v celé NHL, ale i ti kluci jsou zase o rok starší a zkušenější než před minulou sezónou.

V přípravě jste hrál i vedle dvou supertalentů, Kanea s Toewsem, zůstanete s nimi ve formaci i během sezóny?

Uvidíme, myslím, že začnu s Toewsem a Laddem, ale může se to během sezóny motat.

V klubu už jste zůstal jediným Čechem, není vám trochu smutno?

Zrovna teď jsem se o tom bavil s kluky, že je to poprvé, kdy jsem tady sám, není tu žádný Čech ani Slovák. Je to zvláštní, když jsem začínal v Ottawě, bylo nás tam asi šest nebo sedm a já mohl trénovat češtinu.

Nebojíte se, že ji teď zapomenete?

(smích) To určitě ne.

Po odchodu Jaromíra Jágra jste se svým kamarádem Patrikem Eliášem teď nejlépe placenými Čechy v zámoří. Padla na to nějaká narážka, když jste se přes léto potkali?

Nebavili jsme se o tom, v létě zapomínáme na hokej.

Přesto, počítáte s tím, že v Česku na vás bude upřena větší pozornost než dříve?

Tady si to moc nepřipouštím. Nějaký tlak na mě byl vždycky, když se daří, je všechno v pořádku, a nějakou drobnou krizí si za tu dlouhou sezónu projde každý. Navíc tu nejsem sám, máme tu spoustu mladých šikovných kluků.

Co jste vůbec na Jágrův odchod do Ruska říkal? Překvapil vás?

Zklamalo mě to. Myslím, že je pořád jedním z nejlepších hráčů, co tady byli. I minulou sezónu byl v týmu nejlepší, než vypadli v play off. Je to škoda, byla radost se na něj dívat.

Dovedete si představit i sebe, jak jednou z NHL odejdete do Ruska?

Já už si tam zahrál, ale teď vůbec nepřemýšlím o tom, že bych odešel, když můžu hrát v nejlepší lize na světě proti těm nejlepším hráčům.

Sezóna už začala i dvěma zápasy v Praze, jaký jste na ně v zámoří zaznamenal ohlas?

Tady to dost sledovali, hlavně pro lidi v Evropě to muselo být zajímavé. Vím, že se u nás o tom hodně psalo, jsem zvědavý, jak se to vyvine do budoucna.

Mluví se tom, že by ze startů sezón v Evropě mohla být tradice. Láká vás myšlenka si zahrát NHL doma v Česku?

Určitě to může být zajímavé, myslím, že každý bude rád vzpomínat, jak si zahrál doma. Nás v téhle sezóně čeká zápas na baseballovém stadiónu proti Detroitu, to bude taky zážitek.

Světem zmítá ekonomická krize, projeví se podle vás i v NHL? Ubude jí diváků?

Myslím, že to na soutěž nebude mít vliv. Návštěvy šly v poslední době nahoru a věřím, že to bude lepší, protože před sezónou i ty slabší týmy posílily.

Reklama

Související témata: