Hlavní obsah

Futsalisté prohráli s Íránem a do čtvrtfinále MS nepostoupili

RIO DE JANEIRO

Čeští futsalisté si na světovém šampionátu v Brazílii čtvrtfinále nezahrají. Ve čtvrtečním posledním zápase základní skupiny D prohráli s Íránem 2:3 a v tabulce obsadili třetí místo. Írán postoupil do dalších bojů spolu se Španělskem, ze skupiny C jdou dál Ukrajina a Argentina.

Článek

Český celek musel zvítězit, chtěl-li obsadit druhé postupové místo, ale aktivnější a nebezpečnější byli od začátku zápasu Íránci. Hrozili ze všech standardních situací, střely ze střední vzdálenosti si ale pohlídal brankář Meller. Za sedm minut na něj šlo šest ran, Češi nevyslali ani jedinou.

Devítinásobný mistr Asie hrál zkušeně, dlouho držel míč a nedělal chyby, téměř neztrácel míč, takže soupeř se ani nedostal k rychlým brejkům. Ústřední postavou českého celku byl Meller, který vedle skvělých zákroků na brankové čáře výrazně pomohl spoluhráčům několika pohotovými výběhy.

Až po osmi minutách se Češi vymanili z tlaku, ale střela Novotného mířila nad. Na druhé straně se zjevil Tajebí sám před českým brankářem, ale střelu poslal těsně vedle. V dalším přečíslení selhal Maghdaní. Po čtvrthodině hry vystřelil Sluka a vzápětí Roman Mareš, ale i íránský gólman Nazarí prokázal spolehlivost.

Češi hrozili až ve druhém poločase

V sedmnácté minutě už soupeř korunoval tlak gólem, po rohovém kopu Češi nepokryli Hasanzadeha. Deset sekund před poločasem mohl vyrovnat Roman Mareš, ale sám před brankářem nedokázal míč propasírovat do sítě.

V úvodu druhého poločasu Meller vychytal Šamsaího, ale Češi už se postupem času stále více vysouvali a soupeře důrazněji napadali. Několikrát získali míč, ale prosadili se až ve 28. minutě. Rešetár se po individuální akci krásně uvolnil a po jeho přihrávce Janovský sám před brankářem nadvakrát vyrovnal. O minutu později Dlouhý vystihl rozehrávku soupeře a šel sám na brankáře, ale nevyzrál na něj.

Remíza Čechům nestačila a vypracovali si převahu, ale soupeř čelil tlaku rychlými kontry. Nejprve Šamsaí spálil jasnou šanci, ale ve 31. minutě podklouzl Roman Mareš a nejlepší íránský hráč propálil českého gólmana. Z vedení se však soupeř radoval jen minutu a po skvěle sehraném signálu bratrů Marešů vyrovnal Dlouhý. Blízko vítězné brance pak byl Kopecký, ale podklouzl a do prázdné brány míč nedostal.

Tři minuty před koncem poslal trenér Neumann do hry jako pátého hráče Sluku místo gólmana Mellera a Češi soupeře sevřeli. Do vyložené šance se ale nedostali, naopak po nepřesné Slukově rozehrávce dokázal Hasanzadeh přes celé hřiště sedmadvacet sekund před koncem poslat míč do sítě a definitivně rozhodl o postupu Íránu.

MS futsalistů - skupina D
Česká republika - Írán 2:3 (0:1)
Branky: 28. Janovský, 32. Dlouhý - 17. a 40. Hasanzadeh, 31. Šamsaí. Rozhodčí: Cardoso (Portug.) - Kidson (Austr.), Valiente (Par.). Akumulované fauly: 2/3 - 0/3.
Sestava ČR: Meller - Novotný, R. Mareš, Janovský, M. Mareš - Sláma, Rešetár, Sluka, Dlouhý - Kopecký, Frič. Trenér: Neumann.
Španělsko - Uruguay 3:0
Konečná tabulka
1.Španělsko431013:310
2.Írán431014:910
3.Česko420210:106
4.Libye40137:141
5.Uruguay40136:141
Skupina C
Argentina - Guatemala 2:1 (1:0)
Ukrajina - Čína 4:2 (1:1)
Konečná tabulka
1.Ukrajina431017:610
2.Argentina431013:510
3.Guatemala420214:96
4.Egypt41039:123
5.Čína40045:250

Reklama