Hlavní obsah

Loeb se na Korsice ujal suverénního vedení

Francouzský jezdec Sébastien Loeb rázně vykročil za čtvrtým vítězstvím v Korsické rallye za sebou. Po první etapě třináctého dílu mistrovství světa vede už s více než půlminutovým náskokem. Tým Citroën však čtvrtý double za sebou nezíská, neboť Loebův kolega Španěl Dani Sordo narazil ve třetí rychlostní zkoušce do zdi a s poškozeným kolem musel z pátečních bojů odstoupit.

Článek

Loeb vyhrál všech šest rychlostních zkoušek a vede o 32,3 sekundy před Finem Mikko Hirvonenem z Fordu, který je jeho největším konkurentem v boji o titul. Téměř totožnou ztrátu má na lídra Seveřanův týmový kolega Francois Duval z Belgie.

"Podařilo se mi ušetřit pneumatiky v polovině etapy, což bylo pro odpolední část důležité," prohlásil šampion z posledních čtyř let, který může letošní seriál rozhodnout už na Korsice. Pokud však Hirvonen neudělá vážnější chybu, tovární jednička Citroënu si na letošní korunovaci bude muset ještě počkat. Rozdíl mezi oběma jezdci je 12 bodů. Loeb potřebuje k jistotě titulu získat o víkendu o osm bodů více než Hirvonen.

Povedeně odstartovala do Korsické rallye česká posádka Martin Prokop, Jan Tománek, která vedla s citroënem v polovině programu s devítisekundovým náskokem pořadí v juniorském šampionátu. Ke třem dílčím triumfům ale Prokop při odpoledních průjezdech nepřidal žádný nejrychlejší čas, navíc v posledním testu měl defekt a posunul se před něj domácí Pierre Campana s renaultem. Prokop ztrácí devět sekund.

Antonín Tlusťák s citroënem a Jaromír Tomaštík se subaru už měli poruchu motoru.

Výsledky - po 1. etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:09:24,3, 2. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -32,3, 3. Duval, Pivato (Belg., Fr./Ford Focus) -34,0, 4. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Subaru Impreza) -1:11,5, 5. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -1:12,7, 6. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -1:15,4, ...19. Prokop, Tománek (ČR/Citroën) -7:08,5, 51. Tlusťák, Škaloud (ČR/Citroën) -14:10,7.

Reklama