Hlavní obsah

Hokejista Rosa po smrti spoluhráče: Jsme v šoku

MOSKVA/OMSK

Hokejový klub Avangard Omsk je otřesen úmrtím svého útočníka Alexeje Čerepanova, který zemřel na zástavu srdce krátce po pondělním utkání Kontinentální ligy. Mužstvo se v úterý po fatální události v Čechově vrátilo letecky do Omsku, kde se ve středu uskuteční poslední rozloučení s talentovaným, teprve devatenáctiletým hokejistou.

Článek

"Je to stoprocentně obrovsky neunesitelné. Všichni jsme v šoku," řekl ČTK v telefonickém rozhovoru z Omsku Čerepanovův český spoluhráč Pavel Rosa. Zároveň popřel zprávy některých médií, že se ruský útočník, ještě než na lavičce zkolaboval, srazil s Jaromírem Jágrem či jiným spoluhráčem. "Není to pravda," řekl Rosa. Hráči se podle něj také dohodli, že k dalším okolnostem nešťastného úmrtí - údajně se dlouho čekalo na příjezd sanitky - se nebudou vyjadřovat.

Velký talent ruského hokeje Čerepanov zkolaboval v 58. minutě zápasu na střídačce a následně podlehl v nemocnici zástavě srdce. Tragédie dolehla na všechny hráče i představitele Avangardu, jak se však projeví na ledě při příštích utkáních, to si netroufl Rosa odhadnout.

Další zápas měl Omsk odehrát v sobotu 18. října proti Dynamu Moskva, na žádost klubu se však duel uskuteční až o týden později. Poprvé po tragédii by tak "Jestřábi" měli vjet na led v pondělí 20. října k utkání s Dinamem Minsk.

Mluvčí státního zastupitelství v úterý ruským médiím řekla, že mladý hokejista trpěl takzvanou ischemickou chorobou srdeční. Ta způsobuje nedostatečné prokrvení orgánu. "Budeme zkoumat, jak mohl s takovým onemocněním absolvovat ligové zápasy," uvedla mluvčí Julia Žukovová.

Avangard tvrdí, že byl Čerepanov zdráv

Avangard to však podle serveru NEWSru.com popírá a ujišťuje, že devatenáctiletý hokejista byl naprosto zdráv, před zápasem se podle svých slov cítil dobře a na žádné potíže si nestěžoval.

Ministr sportu Vitalij Mutko v úterý podle agentury ITAR-TASS přislíbil věnovat větší pozornost zdravotní péči o sportovce, zejména profesionální. "K soutěži nelze připustit člověka, který trpí ischemickou chorobou srdeční. Avšak předzápasová kontrola zdravotního stavu fakticky chybí," prohlásil.

Pozůstalí, spoluhráči a fanoušci se budou moci s talentovaným hokejistou naposledy rozloučit ve středu. Po dopolední tryzně v domácí Areně Omsk bude odpoledne pochován na omském Severním hřbitově. "Rodiče, kteří nepocházejí z Omsku, se rozhodli pohřbít syna tam, kde měl tisíce příznivců," řekl ČTK mluvčí klubu Arkadij Alexejev.

Už v úterý večer místního času se tisíce fanoušků spontánně sešly před omskou halou, aby uctily památku hokejisty. Jeho bílý automobil podle NEWSru.com pokryli květinami.

Policie mezitím dementovala zprávy, že prý v Čechově byla dnes ráno napadena a zbita posádka sanitky, přivolaná v pondělí večer, aby poskytla hokejistovi pomoc.

Reklama

Související témata: