Hlavní obsah

Ruský tisk se ptá, zda šlo smrti hokejisty Čerepanova zabránit

MOSKVA

Náhlá smrt mladého ruského hokejisty Alexeje Čerepanova patří ve středu k hlavním tématům ruského tisku. Domácí média si kladou otázky, zda tragédii nešlo zabránit. Devatenáctiletý Čerepanov, velký talent ruského hokeje zkolaboval a následně zemřel na zástavu srdce v pondělním duelu KHL na ledě Čechova. Podle prvních zjištění státního zastupitelství trpěl hráč Omsku srdeční chorobou.

Foto: www.khl.ru

Ruský hokejista Alexej Čerepanov

Článek

"Proč během zápasu nebyla u stadionu sanitka? Proč záchranáři dorazili až po 20 minutách s porouchaným defibrilátorem? Proč se u mladého a zdravého člověka zastavilo srdce?" ptá se list Izvestija.

Odpovědi by měla dát vyšetřování, která zahájily hned tři organizace - kromě moskevských vyšetřovatelů generální prokuratury i Kontinentální hokejová liga (KHL) a hokejové odbory. List Kommersant dnes citoval experta, kardiologa Alšibaje Bakuleva, podle něhož pravidelné zdravotní prohlídky v klubu nemusely odhalit Čerepanovy srdeční potíže. "Tyto testy nejsou absolutní. Mohou ukázat, že srdce je zcela v pořádku, ačkoliv tak tomu není. K polovině infarktů dochází bez jakýchkoliv příznaků," řekl odborník.

Také podle názoru jiného z předních ruských kardiologů Sergeje Kozlova nebylo možné srdeční vadu včas odhalit. Tak jako tak ale Moskovskij komsomolec považuje hokejistu za oběť "vražedného spiknutí" - pomoc byla poskytnuta pozdě, do nemocnice jej přepravili až po 50 minutách, kdy už bylo pozdě. Trud se naopak domnívá, že "v Čerepanovově případu byla medicína bezmocná".

Další smrt mladého sportovce v Rusku

Čerepanov se stal dalším mladým ruským sportovcem, který během půl roku nečekaně zemřel na zástavu srdce. Začátkem května zesnul na tréninkové základně fotbalového klubu Saturn u Moskvy devatenáctiletý záložník Kirill Spasskij, v létě po srdečním kolapsu zemřel 21letý hokejista Atlantu Mytišči Igor Antosik. List Kommersant současně připomíná kolaps českého obránce Detroitu Jiřího Fischera, kterého se však lékařům podařilo zachránit díky tomu, že po ruce byl fungující defibrilátor a sanitka u stadionu neprodleně přepravila hráče do nemocnice.

"Čerepanovova smrt je tragicky zvláštní případ, který nutí přemýšlet o celkové situaci," uvedl list Vedomosti. Domnívá se, že o příčinách se ještě budou hádat moskevští lékaři s klubovými doktory. "Ale v NHL je defibrilátor na každém stadionu - a zachránil Fischerův život. Hokej je kontaktní sport a bez ohledu na to jakýkoliv špičkový sport s obrovskou fyzickou zátěží představuje daleko vyšší riziko, než je obvyklé," poznamenal deník.

"Proč věnujeme takovou pozornost smrti jednoho sportovce? Loni v Rusku na nemoci srdce zemřelo více než milion lidí... Idolové by neměli umírat, tím spíše v devatenácti. Ale není u nás rodiny, která by se nesetkala se zločinným lajdáctvím - a často s tragickými následky," dodávají Vedomosti.

V ulicích Omsku lidé plakali

Další deníky otiskly emotivní články o loučení s mladým talentem. "V ulicích nočního Omsku spolu plakali naprosto neznámí lidé. Nikdo nechtěl uvěřit, že nyní o devatenáctiletém sibiřském klukovi s milým úsměvem, zlatýma rukama a obrovským talentem se bude psát, že 'byl'. K smrti nesnáším toto slovo - byl," napsal Sport-Express v rozsáhlé reportáži.

Reklama

Související témata: