Hlavní obsah

Čiliče čeká finalista letošního US Open

V osmifinále turnaje Série Masters v Madridu se dnes představí Skot Andy Murray. Hráč, kterému při účasti tria Nadal, Federer, Djokovič není věnována tak velká pozornost, by mohl nakonec leckoho překvapit. Letos získal už 3 tituly a jeho poslední turnajové vystoupení skončilo finálovou účastí na US Open. Jeho dnešním soupeřem je Chorvat Marin Čilič.

Článek

21letý Murray letos v tenisové kariéře učinil výrazný krok vpřed. Zaslouženě se ustálil na 4. místě žebříčku ATP a musí tak být brán jako hráč nejužší světové špičky.

Mladý Skot do sezony vlétl jako uragán a už 5. ledna si z katarského Doha odvážel trofej pro vítěze. Na Australian Open prohrál v 1. kole, ale o 14 dní později mu frustraci zmírnil fakt, že jeho přemožitel Tsonga došel až do finále.

Hned na dalším turnaji si navíc Murray dokonale spravil chuť, když ovládl halový turnaj v Marseille. V březnu si ještě zvedl sebevědomí porážkou Federera v Dubaji, než následovalo trochu slabší období, na čemž nesl vinu i start dlouhé antukové sezony.

Výrazněji tak o sobě držitel 6 titulů dal vědět až ve Wimbledonu, kde nestačil na pozdějšího vítěze Rafaela Nadala. Bylo ale očividné, že jeho výkony výrazně stoupají, což se potvrdilo s dalším startem 'hardových' turnajů.

Hned na tom prvním po Wimbledonu, v Torontu, Murray vyřadil ve dvou setech Djokoviče, než v tuhé semifinálové bitvě podlehl nejlepšímu hráči světa Nadalovi. O týden později to už ale nejlepší britský tenista současnosti dokázal. Po další výhře nad Srbem Djokovičem v Cincinnati slavil svůj 1. titul z podniku Série Masters.

Na olympijských hrách vypadl 11násobný finalista ATP v 1. kole v pozici jasného favorita, ale za tímto překvapivým výsledkem mohlo částečně stát i rozhodnutí dát přednost přípravě na US Open, které bylo na programu hned po olympiádě.

Pokud to byla pravda, své volby Murray nejspíš nelitoval. Na posledním grandslamu sezony totiž bojoval proti Rogeru Federerovi o titul. Nedokázal to, ale byl to další skok vpřed. I proto, že v semifinále po fantastickém výkonu porazil hrdinu letošní sezony Rafaela Nadala.

Britský tenista, který je profesionálem teprve od roku 2005, pak splnil koncem září svou povinnost v daviscupovém utkání s Rakušany. Přestože Britové prohráli, Murray obě své dvouhry hladce zvládl.

Současný podnik Série Masters v Madridu je jeho prvním turnajem po úspěchu na US Open. V 1. kole si 4. nasazený Skot poradil s Italem Bolellim, jenž za stavu 0-6, 1-2 skrečoval. Murray má halové podmínky velmi rád. Na místním turnaji startuje potřetí. V roce 2006 ho tu zastavil Djokovič až po boji a loni prohrál po dalším vyrovnaném zápase s Nadalem. Dá se tedy očekávat, že porazit Murrayho bude i letos pro každého velmi těžký úkol.

Dnes se o to v osmifinále pokusí 20letý Marin Čilič. Dalšímu z řady vysokých Chorvatů, který se dokázal výraznějí prosadit, patří v žebříčku 24. místo.

198cm vysoký tenista se letos radoval z prvního titulu na okruhu ATP - koncem srpna vyhrál turnaj v americkém New Havenu.

K dalším úspěchům bosenského rodáka v tomto roce patří semifinále z Chennaí a Nottinghamu, osmifinále z Australian Open a Wimbledonu a čtvrtfinálové účasti z Mnichova, Gstaadu a Toronta.

V Madridu si Čilič zatím vede velice dobře. V zápasech s Olivierem Rochusem z Belgie a Španělem Verdaskem neztratil ani set.

Bookmakeři bwin přesto neváhají a s kursem 1.23 výrazně favorizují Murrayho. Na Čiličovu výhru vypsali kurs 3.64.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články