Hlavní obsah

Tour de Ski: hon na Bauera začne v Oberhofu

PRAHA

Německý Oberhof, Praha, Nové Město na Moravě a italské Val di Fiemme. To jsou zastávky letošního, v pořadí třetího ročníku Tour de Ski. Seriál v běhu na lyžích, který je součástí Světového poháru, odstartuje 27. prosince a vyvrcholí 4. ledna příštího roku, měsíc a půl před zahájením mistrovství světa v Liberci. Loňské suverénní vítězství bude obhajovat Lukáš Bauer.

Článek

Právě kvůli světovému šampionátu, který je vrcholem sezóny, panují stálé obavy, aby elitní závodníci věnovali letošnímu seriálu patřičnou pozornost. „Nemohu mluvit za závodníky, podle aktuálních informací by se ale měly Tour zúčastnit všechny elitní týmy. Je pravda, že běžci budou zvažovat načasování formy jinak než loni, Tour je ale zajímavá akce, jak z pohledu bodů do SP, tak finančních odměn,“ je přesvědčená Kateřina Neumannová, která spolupracuje na organizaci sprinterského závodu v Praze.

O vynechání seriálu uvažoval zprvu i Bauer, nakonec se ale rozhodl náročnou sérii sedmi závodů v devíti dnech absolvovat. „Plánovali jsme jet na testovací závody na olympijských tratích v kanadském Vancouveru. Jenže tam vypadl jeden distanční závod a přišlo nám to zbytečné,“ vysvětloval na začátku září před vyvrcholením přípravy.

V odměnách 15 miliónů korun

Na prize money letos padne 930 tisíc švýcarských franků (bezmála 15 miliónů korun). Vítěz i vítězka dostanou 131 250 franků (přes 2 milióny korun), tři nejlepší z každého závodu si mezi sebou rozdělí 10 tisíc franků (přes 160 tisíc korun) a vedoucí závodníci vyinkasují 2500 franků za každý den v čele seriálu. Vítězové série si připíší do klasifikace SP 400 bodů a výhra v jednotlivých závodech bude navíc bonifikována 50 body. Nárok na finanční odměny a bodové ohodnocení mají opět pouze běžci, kteří absolvují celou Tour.

Po loňské roztržce mezi českým týmem a organizátory, kteří nejednoznačně vyložili pravidla a během seriálu odebrali Lukáši Bauerovi a jeho reprezentačním kolegům body i prize money, byly regule upraveny. „Po loňském ročníku jsme sáhli k úpravě některých pravidel. Vítězem je první běžec v cíli, který bude zároveň vyhlášen závodníkem dne,“ potvrdil šéf úseku běžeckého lyžování FIS Jürg Capol.

Reklama