Hlavní obsah

Britská vláda: fotbal musí přehodnotit vztah k penězům

LONDÝN

Anglický fotbal by měl přehodnotit svůj vztah k penězům. Prohlásil to britský ministr kultury a sportu Andy Burnham. Na konferenci v Londýně vyzval ve čtvrtek Fotbalovou asociaci a vedení fotbalových lig, aby do konce roku reagovalo na jeho návrhy týkající se průhlednosti klubových financí, vazeb na jednotlivé komunity i kvót pro domácí hráče.

Článek

Ministr řekl, že pokud bude pokračovat v nynějším trendu, hrozí "nejúspěšnější britské sportovní soutěži", že její zápasy budou příliš předvídatelné, nebude vychovávat dostatek domácích hráčů a dále ztratí kontakt s tradiční základnou svých stoupenců.

"Domnívám se, že fotbal je na určité křižovatce. Fotbal je stále polarizovanější. Hrozí riziko, že špičkové kluby stavějící na globálním úspěchu se oddělí od komunit, které je vybudovaly," řekl. "Nastal čas, aby fotbal přehodnotil svůj vztah k penězům."

Zadlužení 20 klubů Premier League dosahuje nyní celkem asi tří miliard liber (skoro 100 miliard korun). "Přesto, kolik peněz v něm je, musí být fotbal sportovní soutěží řízenou jako obchod a nesmí tomu být naopak," uvedl.

V sedmi návrzích, které rozeslal vedení lig, Burnham hovoří o větší průhlednosti a kontrole v majetkových poměrech klubů, včetně velikosti dluhu použitého při koupi klubu. Podle Burnhama by měla být také prosazována konkurenční rovnováha, aby zápasy nebyly příliš předvídatelné. Stejně tak se vyslovil pro to, aby za kluby nastupoval určitý počet odchovanců klubu.

Burnhamovy záměry v zásadě podporuje anglická Fotbalová asociace a nižší ligy, zatímco mluvčí Premier League uvedl, že se vyjádří, až ministrův dopis oficiálně dostane. Nicméně návrhy týkající se vlastnictví a financování klubů, stejně jako finančních nerovností určujících sportovní úspěchy i návrhy na kvóty pro domácí hráče jsou mimořádně kontroverzní, napsal deník The Guardian. Nečeká se, že by zejména Premier League byla nakloněna změnám v dosavadním komerčním přístupu, který jejím klubům přinesl velký finanční prospěch, dodal list.

Reklama

Související témata: