Hlavní obsah

Vsetín: vzestup, pád a pokus o znovuzrození

Michal OsobaPrávo

Fenomén, který za posledních dvacet let nemá ve vyspělém hokejovém světě obdoby, se zrodil v polovině devadesátých let ve valašském Vsetíně. Pětkrát po sobě tam slavili titul.

Článek

Ještě v roce 1986 působil tým v krajském přeboru, o pět let později už se stadión na Lapači pravidelně plnil v druhé nejvyšší soutěži. Klíčový pro výstup na extraligové výsluní byl příchod nového vedení s vlivným mecenášem Romanem Zubíkem.

Do Vsetína přicházejí známá jména, formuje se silný kádr. „Ale tehdy ještě nikdo nemluvil o tom, že by se budoval nějaký budoucí vládce extraligy. Nejdříve byla priorita soutěž udržet, pak se podařilo postoupit do extraligy,“ vzpomíná dnes tehdejší kapitán zelenožlutých Rostislav Vlach.

Jenže hned první rok mezi elitou skončil senzačním triumfem – ve finále proti Zlínu, odkud řada vsetínských hokejistů pocházela. „Motivace ukázat, co umějí, měli dost. Bylo to vyhecované z obou stran, pro diváky to byl krásný souboj,“ vybavuje si Vlach. Právě on rozhodl poslední finále památnou brankou, kdy za Kameše napálil puk zastavený v louži.

To byl teprve začátek vsetínské vlády, na Lapači se slavil titul i další čtyři roky! „Vsetín je specifický kraj, i jiný než Zlínský, panovala tam rodinná atmosféra mezi hráči i vedením,“ vzpomíná Vlach. „Na Lapač navíc nejezdili soupeři rádi, už kvůli tomu úzkému hřišti,“ říká.

Deník Právo připomíná nejvýraznější kapitoly 100 let našeho hokeje
Slavné ligové kluby a triumfy22. října
Jak jsme na ledě potkali Kanadu23. října
Úspěch a zmar generace 40. let24. října
Nesmiřitelné bitvy se Sověty25. října
Od Štvanice až k Sazka Areně27. října
Zlatý lesk reprezentace 70. let29. října
Černé momenty české historie30. října
Zlatý hattrick na přelomu století31. října
Česká stopa v NHL1. listopadu
Triumf století v Naganu3. listopadu

Po roční pauze přidal Vsetín triumf ještě v sezóně 2001/2002, ale pak začal tvrdý pád, jenž vyvrcholil vloni v létě vyloučením z extraligy. „Management to neměl nechat dojít tak daleko. Do Vánoc to fungovalo, ale pak přicházely potíže,“ líčí Vlach období poté, co se Zubík dostal do problémů, které rezultovaly odsouzením na devět let odnětí svobody.

Po roční pauze se ve Vsetíně opět hraje seniorský hokej. Valašský hokejový klub působí nyní ve druhé lize. „V duchu věřím, že alespoň do první ligy se vrátí, už kvůli jejich fanouškům. Ale musí zase najít silného partnera, bez peněz to nejde,“ ví Vlach, nyní asistent ve Zlíně.

Reklama

Související témata: