Hlavní obsah

100 let hokeje: Od krutých debaklů ke Gretzkého slzám

PRAHA

Počáteční výprasky vystřídala velká vítězství. Hokejové kolo dějin se několikrát přetočilo i na českou stranu. Střety s Kanaďany jsou dnes pro naše fanoušky stejně zajímavé, jako bývaly zápasy se Sověty. První duely československých týmů s Kanaďany však byly kruté.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

František Kaberle prostřeluje kanadského gólmana Roberta Luonga.

Článek

V Antverpách v roce 1920 inkasovala československá reprezentace potupných patnáct branek. O čtyři rok později ale bylo mnohem hůř. Na olympiádě v Chamonix prohrálo Československo s Kanadou 0:30! Děsivý debakl zůstane asi navždy nejtěžší porážkou našich hokejových dějin.

Ale časy se změnily. V roce 1949 porážejí Konopásek a spol. ve Stockholmu poprvé v historii Kanadu 3:2. Nejslavnější konfrontace evropského a zámořského hokeje ale přinesla až sedmá dekáda minulého století. Povýšeným hokejistům z NHL spadla čelist, když v prvním duelu tzv. Série století podlehli v Montrealu týmu SSSR 3:7. Ostře sledované klání ale nakonec ovládli profesionálové z NHL. Na zpáteční cestě se zastavili i v pražské Sportovní hale.

Deník Právo připomíná nejvýraznější kapitoly 100 let našeho hokeje
Slavné ligové kluby a triumfy22. října
Jak jsme na ledě potkali Kanadu23. října
Úspěch a zmar generace 40. let24. října
Nesmiřitelné bitvy se Sověty25. října
Od Štvanice až k Sazka Areně27. října
Zlatý lesk reprezentace 70. let29. října
Černé momenty české historie30. října
Zlatý hattrick na přelomu století31. října
Česká stopa v NHL1. listopadu
Triumf století v Naganu3. listopadu

Pro náš hokej zůstane přelomovým turnajem Kanadský pohár z roku 1976. Československé mužstvo koučované Karlem Gutem a Jánem Starším udělalo v zámoří skvělou reklamu. I díky vítězství 1:0 nad Kanadou ve skupině, které vychytal gólman Dzurilla, se naši dostali až do finále. Tam s Javorovými listy sice dvakrát prohráli, ale dostalo se jim ovací. „Po turnaji museli uznat, že něco umíme. Dveře do zámoří jsme pootevřeli,“ soudil bývalý útočník Josef Augusta.

Od těch dob si Češi užili nad Kanaďany mnohých vítězství, ale snad žádné nebylo tak sladké jako semifinálová výhra po nájezdech při olympiádě v Naganu před deseti lety. Na zákrocích skvělého Dominika Haška skončily kanadské zlaté naděje, které na střídačce obrečel i nejlepší hokejista dějin Wayne Gretzky. I kvůli tomu už Kanaďané dnes před Čechy ramena dělat nemůžou.

Památné bitvy s Javorovými listy
29. září 1972 – Profesionálové z NHL ve Sportovní hale.
Čtyři vteřiny před koncem srovnal výsledek přátelského zápasu na 3:3 v power play Serge Savard.
9. září 1976 – Dzurillova noc v Montrealu.
Utkání základní skupiny Kanadského poháru se změnilo v symfonii slovenského gólmana Dzurilly. Jediný gól zápasu vstřelil Milan Nový.
15. září 1976 – Výměna dresů po úchvatném finále.
Sittler v prodloužení rozhodl o triumfu domácích 5:4. Finalisté Kanadského poháru si pak přímo na ledě vyměnili dresy.
3. května 1985 – Šejbův hattrick.
Ani hvězdní Lemieux s Yzermanem neměli ten den na pardubického kanonýra Šejbu. Titul světových mistrů pečetil do prázdné branky Lála.
8. května1997 – Tři proti Vůjtkovi.
Střelce tří branek Vladimíra Vůjtka napadla při MS ve Finsku trojice soupeřů. Hromadná rvačka oslabila český tým, který ztratil šanci na zlato.
20. února 1998 – Hašek zamkl branku.
Nerozhodné semifinále ZOH v Naganu rozhoduje v nájezdech rána Roberta Reichla a pět životních zákroků gólmana Dominika Haška.

Reklama

Související témata: