Hlavní obsah

Krajův vzor Tyson si zničil kariéru skandály

PRAHA

Životní duel čeká v pátek Rudolfa Kraje. V italském Miláně se utká s Giacobbem Fragomenim o titul mistra světa organizace WBC v polotěžké váze. Vzorem „Rudy Mlátičky“ byl odmala Američan Mike Tyson. Fenomenální boxer, provázený mnoha skandály, vyhrál během své kariéry padesát zápasů a pouhých šest prohrál. Přesto se o něm v poslední době mluví více v souvislostech s jeho aférami...

Článek

Michael Gerard Tyson se narodil 30. června 1966 v newyorském Brooklynu. Když byly Mikovi dva roky, otec od nich odešel. Matka začala pít a dětem se věnovala jen málo.

Z ústavu do ringu

Není divu, že Tyson měl již ve dvanácti letech problémy se zákonem. Stal se vůdcem místního dětského gangu a kvůli krádežím byl poslán do výchovného ústavu. Tam si ho vyhlédl bývalý boxer Bobby Stewart a představil jej známému trenérovi Cusu D´Amatovi. Mike začal navštěvovat jeho boxerskou školu. D´Amato z Tysona udělal skvělého boxera s drtivým úderem. V devatenácti letech poprvé nastoupil do profesionálního ringu a hned v prvním kole porazil Portoričana Hektora Mercedese. O několik měsíců později ale D´Amato zemřel na zápal plic. Tyson přišel o člověka, jenž mu byl druhým otcem.

Nejmladší šampión všech dob

Mike ale nepřestával trénovat a do zápasů se pouštěl s ještě větším odhodláním... Ve dvaceti letech a čtyřech měsících si vyboxoval první titul světového šampióna organizace WBC v těžké váze. Stal se tak nejmladším mistrem světa v historii. V roce 1987 se utkal o další pásy světového šampióna a získal tak tituly všech tří organizací (WBC, WBA a IBF). Následující tři roky nenašel přemožitele. V roce 1990 se však utkal s Američanem Jamesem Douglasem. V desátém kole byl Tyson knokautován a v jediném utkání přišel o všechny své pásy.

„Železný Mike“, jak se Tysonovi přezdívalo, se s tím nehodlal smířit a připravoval se na odvetné zápasy. Těch se ale nakonec nedočkal. V dubnu 1992 si začal odpykávat šestiletý trest za znásilnění Desirée Washingtonové, černošské Miss Amerika. Díky vzornému chování byl po třech letech propuštěn a zahájil přípravu na návrat do ringu. Hned v prvních zápasech zvítězil. Nejprve porazil Brita Franka Bruna a poté Američana Bruce Seldona. Tituly WBC a WBA byly opět jeho. V dalším duelu na něj čekal Američan Evander Holyfield, ten v jedenáctém kole zvítězil technickým KO a Tysonovi se rozplynuly sny o velkém návratu. Mike se s porážkou nesmířil a rozhodl se pro odvetu. V červnu 1997 nastoupil proti Holyfieldovi znovu a ve třetím kole mu ukousl kus ucha.Tím utkání skončilo. Pro Tysona ovšem ostudou. Následovalo odebrání licence a pokuta tři milióny dolarů.

Skandál za skandálem

Ke konci roku 1998 získal licenci zpět, ale na intenzitě začala nabírat jeho nekonečná série skandálů. Stihl zvítězit pouze v jednom utkání. Znovu na něj čekal kriminál, kde strávil několik měsíců za napadení. Po propuštění následovala další aféra. V zápase s Američanem Orlinem Norrisem Tyson opět neudržel nervy na uzdě. Po gongu svého soupeře udeřil a komise ukončila utkání bez toho, aby jednomu ze soupeřů zvedl rozhodčí ruku. Ani další jeho zápas, tentokrát s Polákem Andrzejem Golotou, neměl vítěze. Po zápase byl Tyson pozitivně testován na marihuanu.

V roce 2002 na tiskové konferenci k utkání s Britem Lennoxem Lewisem vyvolal bitku. Svého soupeře kousl do lýtka a Lewis se pro jistotu nechal očkovat proti tetanu. V ringu Brit „Železnému Mikovi“ nedalnic zadarmo. V osmém kole ostře sledovaného duelu Tysona knokautoval.

Kontroverzního Američana čekala zanedlouho další porážka, tentokrát mimo ring. Musel přiznat, že bankrotuje. Není divu, když sídlil v přepychových rezidencích, jezdil v luxusních autech, nakupoval drahé šperky a jako domácí mazlíčky si pořídil bengálské tygry. Jeho dluhy se prý dodnes pohybují okolo 40 miliónů dolarů.

Drogy, vraždy, aféry...

V roce 2004 absolvoval sto hodin veřejně prospěšných prací, k nimž byl odsouzen za rvačku s dvěma muži. Dne 11. června 2005,po prohraném zápase s Irem Kevinem McBridem, ukončil kariéru. Slyšet je o něm ale i nadále. Po novinářích házel vánoční ozdoby. Policie jej zatkla, když řídil pod vlivem drog. Za držení kokainu si od soudu odnesl podmínečný tříletý trest a povinnost odpracovat 360 hodin veřejných prací. Nedávno byl obviněn z objednávky vraždy dvou lidí. Jeho jméno začíná být čím dál tím více spojováno se skandály než s boxem, v němž byl na začátku své kariéry jednoznačně nejlepší.

Reklama