Hlavní obsah

Legendy se po ocenění šly pobavit hokejem

Martin Kézr, Marek BurkertPrávo

Tolik českých hokejových hvězd pohromadě snad ještě nikdy nikdo neviděl. Sté oslavy v pražské O2 Areně odstartovalo odpolední uvedení 41 osobností do nově vzniklé Síně slávy hokejového svazu. Plaketu i zlaté pamětní medaile si osobně přišli převzít Augusta, A. Bubník, Černý, Dopita, Gut, Hašek, Holeček, Jiří Holík, Machač, V. Martinec, Nedomanský, Nový, Patera, Pitner, F. Pospíšil, M. Procházka, Reichel, Růžička, Suchý, M. Šubrt a V. Zábrodský.

Článek

„Vnímám to jako velikou poctu, vlastně tak trochu i tečku za kariérou,“ mínil Milan Nový. „Jsem rád, že se na nás nezapomnělo,“ říkal dojatě nejstarší z oceněných, 85letý Vladimír Zábrodský.

„Je úžasné vidět tolik hvězd našeho sportu pohromadě, Česko je skutečně hokejová velmoc,“ doplnil přítomný šéf IIHF Rene Fasel. Bohužel pouze in memoriam do Síně slávy vstoupilo těchto dvanáct legend: Andršt, Bouzek, Buckna, I. Hlinka, Konopásek, Maleček, Modrý, Peka, Roziňák, Šroubek, Tožička a Troják. Pro nemoc se ze slavnosti omluvili další ocenění V. Bubník, Bukač, Kostka, Neveselý, D. Výborný a zbývající tři Jágr, M. Straka a F. Kaberle měli v čase předávání hokejové povinnosti.

„Jste nejlepší synové českého hokeje a přijměte prosím toto ocenění s vědomím, že si vážíme všeho, co jste pro náš hokej udělali. Nebylo jednoduché hodnotit stovky hráčů, kteří psali tak úspěšnou historii, ale věřím, že nyní založená tradice české Síně slávy bude pokračovat se všemi poctami a náležitostmi, jak je běžné v celém světě,“ uvedl prezident svazu Tomáš Král, jenž na večerní party ocenil dalších 136 hráčů, trenérů a funkcionářů pamětní stříbrnou mincí.

Řada oceněných legend vyjela na led i k exhibici, v níž sebe i diváky v hledišti bavili hokejem olympijští vítězové z Nagana proti mistrům světa různých generací. „Bylo to hlavně pro lidi, i pro nás ale bylo svátkem si zahrát v takové hale,“ říkal autor vítězné branky světových šampiónů na 4:3 Oldřich Válek.

Třiatřicet hráčů se zlatem z MS či ZOH předvedlo, že ze svého umění takřka nic nezapomněli. Gólmani Hnilička a střídající Šindel s Turkem se ukázali v parádním světle, a tak padlo méně branek, než by se možná čekalo. „Dali jsme stejný počet gólů jako mladí proti Slovákům, jenže jsme byli rozděleni do dvou týmů,“ smál se Vladimír Martinec, hrající v modrém retro dresu.

Reklama

  2 : 0 Třinec - České Budějovice 2 : 0 dohráno
20240328T17 : 00:00+0100
Třinec vs. České Budějovice
Třinec vs. České Budějovice
Třinec
České Budějovice