Hlavní obsah

Tepličtí identifikovali rasisty, víc nemohou

Karel FeltPrávo

Prvoligový FK Teplice jako první klub v českém fotbalu do písmene naplnil literu zákona i norem ČMFS o boji proti rasismu na našich stadiónech. Disciplinární komise s ním proto po utkání s Mladou Boleslaví nezahájila řízení.

Článek

„Od teplických funkcionářů jsme chtěli předložit všechny materiály, z nichž by bylo patrné, jaká opatření učinili, aby na jejich stadiónu nedocházelo k projevům rasismu, jako tomu bylo právě v utkání s Mladou Boleslaví, kdy byli uráženi hráči tmavé pleti Mendy a Sylvestre. Tepličtí prokázali, že zcela naplnili vše, co jim ukládají zákony a fotbalové normy. Počínaje posílením pořadatelské služby, přes výzvy hlasatele až po kamerový systém, identifikaci viníků a jejich předání Policii ČR. Proto s klubem disciplinární řízení nebylo zahájeno,“ řekl Právu předseda komise Alexander Károlyi. Klubu by v opačném případě hrozila pokuta ve statisících korun, dostat by teoreticky mohl i miliónový trest.

Rozhodnutí komise ale neznamená, že se před ní Teplice nemohou objevit po dalším domácím utkání. Kulhající legislativa jim totiž nedává možnost výtržníky nevpustit na stadión. Navzdory slibům ministra vnitra Langra zůstávají kluby bezmocné, liga se navíc zanedlouho bude hrát bez přítomnosti policistů.

„Udělali jsme všechno, co jsme měli, přesto se nám klidně může stát, že v příštím utkání dojde k ještě hrubším urážkám nebo jiným nepřístojnostem. Jsme bezmocní, nemůžeme zveřejnit fotografie výtržníků, které máme k dispozici, a zabránit jim ve vstupu na stadión. To mohou udělat jen příslušné orgány,“ posteskl si ředitel teplického klubu František Hrdlička s tím, že případný zásah pořadatelů by se mohl obrátit proti klubu.

Přece jen o krůček dál je pražská Slavia. Výtržníka, který hodil v Edenu kelímek při utkání s Olomoucí, čeká správní řízení a nejspíš pokuta. Identifikováni byli i chuligáni, kteří házeli při utkání s Brnem na trávník světlice. Ty řeší policie. „Kamerový systém výtržníky identifikuje, není prakticky možné, aby viník zůstal anonymní. Byli předáni policii, probíhá s nimi správní řízení,“ řekl tiskový mluvčí Slavie Ondřej Zlámal s tím, že se Slavia bude domáhat úhrady škod.

Reklama

Související témata: