Hlavní obsah

Sedm sportů v Lausanne usilovalo o zařazení do programu OH 2016

Představitelé sedmi sportovních odvětví se v pátek snažili přesvědčit členy programové komise Mezinárodního olympijského výboru, že právě jejich sport by si zasloužil zařadit na hry v roce 2016. V Lausanne se prezentovali zástupci baseballu, softbalu, golfu, karate, závodů na kolečkových bruslích, ragby a squashe.

Článek

Bojuje se o dvě místa, která na příštích hrách v Londýně 2012 vyklidí baseball a softbal. MOV již dříve avizoval, že maximálním počtem na olympiádě je 28 sportů.

Každý ze sportů měl v pátek ve Švýcarsku hodinovou prezentaci před šestnáctičlennou komisí, jejíž zpráva může podstatně ovlivnit rozhodování členů MOV na kodaňském zasedání v příštím roce.

V dánské metropoli se bude v říjnu rovněž volit pořadatel OH 2016. Plénum bude vybírat ze čtveřice Chicago, Madrid, Tokio a Rio de Janeiro; Praha se mezi kandidátská města nedostala.

Golf a ragby už v olympijském programu v minulosti byly. Golf se naposledy hrál v roce 1904, ragby o dvacet let později. Ragbisté nyní pro OH nabízejí zápasy sedmičlenných týmů místo tradiční verze s patnácti hráči.

Karate sází především na širokou světovou základnu se 180 národními svazy, squash zase na dynamiku hry a přitažlivost pro televizní diváky. Federace sportů na kolečkových bruslích zastřešuje i skateboarding a in-line hokej, na olympiádu chce ale prosadit populární bruslařské závody jednotlivců.

Baseball a softbal se letos v Pekingu hrály naposledy, oba sporty ale dostaly šanci se do olympijského programu vrátit. Baseballu uškodila neúčast elitních profesionálů ze severoamerické MLB, proto nyní v delegaci nechyběl ani detroitský polař Curtis Granderson.

"Zavázali jsme se, že na olympijském turnaji budou hrát ti nejlepší," řekl novinářům předseda mezinárodní baseballové federace Harvey Schiller, který slíbil i zpřísnění dopingových kontrol podle požadavků MOV.

Softbal zase doplatil na dlouholetou dominanci Američanek, ty však letos prohrály olympijské finále s Japonskem. "A světová špička se bude dál vyrovnávat," prohlásil předseda mezinárodní federace Don Porter.

Reklama