Hlavní obsah

Šampión s nejistou budoucností se těší do Monaka

PRAHA

Loni se stal ve dvaceti letech historicky nejmladším mistrem Evropy v rallykrosu a letos Tomáš Kotek titul v divizi 2 suverénně obhájil, když triumfoval hned v šesti závodech. Nad budoucností talentovaného závodníka ale visí otazník. Změna kategorií, kterou direktivně provedla FIA, totiž ruší divizi 2 a pro rok 2009 vyřazuje z evropského šampionátu vozy skupiny N s pohonem předních kol a dvoulitrovým motorem.

Článek

„Dost dobře to nechápu. Bohužel přechod do jiné divize je momentálně finančně nereálný, takže zatím to u mne vypadá na rallykrosovou konečnou. Snad jedině kdyby některý ze sponzorů přišel s výraznou injekcí,“ říká Kotek, který se moc těší na 12. prosinec, kdy zažije v Monaku galavečer Vyhlášení mistrů.

„Rallykrosoví šampióni jsou tam zváni vůbec poprvé a pro mne bude zážitkem objevit se vedle takových hvězd, jako jsou Loeb či Hamilton,“ uvažuje český jezdec s tím, že zopakovat prvenství v ME bylo náročnější než ho loni premiérově získat, přičemž největším rivalem mu byl krajan Častoral. „Dokázal jsem být rychlejší než soupeři a těžil ze spolehlivosti své hondy.“

Sprintrallye inspirovala

Možná inspirativní zkušeností pro Kotka byl říjnový start ve vsetínské sprintrallye se spolujezdcem Janem Krečmanem. „S Honzou jsme se dohodli, že si pojedu svoje tempo a on mě usměrní. Má skvělý způsob psaní rozpisu i úžasný cit a předvídavost. Díky němu jsem přestal vnímat stromy kolem tratě a spoléhal na jeho pud sebezáchovy. Základ byl dovézt auto do cíle bez zásadní úhony, zálohu na případné škody jsme si museli půjčit od kamarádů,“ líčí Kotek.

O možnosti dalších startů v automobilových soutěžích mluví hodně opatrně. „Musel bych mít spolujezdce, který by mě držel na uzdě. Jsem z rallykrosu zvyklý jezdit na hraně a někdy i trochu za ní a zkušenost ze Vsetína je taková, že kdyby to tam Honza neměl pod kontrolou, tak se válíme tak dvakrát za erzetu někde v lese,“ srovnává Kotek s tím, že závodění pro něj je hlavně o dobrém pocitu.

„Musím jen doufat, že mi zůstanou nakloněni sponzoři a pomůžou vytvořit takové podmínky, abych v automobilovém sportu mohl pokračovat na profesionální úrovni.“

Reklama

Související témata: