Hlavní obsah

Špotáková má cenu za rekord, Atlety roku jsou Bolt a Isinbajevová

Oštěpařka Barbora Špotáková si za světový rekord 72,28 metru ve Světovém atletickém finále ve Stuttgartu vysloužila ocenění za ženský atletický výkon roku. O prvenství v anketě mezinárodní federace IAAF se nezvykle podělila s etiopskou vytrvalkyní Tiruneš Dibabaovou. Třetí nominovanou finalistkou byla Jelena Isinbajevová.

Článek

Ruská tyčkařka ovládla hlavní anketu o Atleta roku, kterou podle očekávání vyhrála společně s jamajským sprinterem Usainem Boltem. IAAF dnes ocení světové rekordmany a olympijské vítěze na tradičním galavečeru v Monte Carlu, jako bonus získají oba šek na 100 000 dolarů. Mužským výkonem roku je světový rekord Kubánce Dayrona Roblese v běhu na 110 metrů překážek 12,87 sekundy z ostravského mítinku Zlatá tretra.

"Je to naprosto úžasné, jsem nadšená. Je to pro mě velká pocta, největší ocenění, co jsem kdy získala. V podstatě naprosto neuvěřitelné," jen těžko hledala slova Špotáková. Líbilo se jí, že vítězství v doprovodné anketě získaly hned dvě atletky: Dibabaová za světový rekord v běhu na 5000 metrů. "Tyhle věci se těžko srovnávají, hod oštěpem i běh jsou sice atletika, ale těžko srovnatelné navzájem. Takže jsem ráda, že vyhlásili dvě první místa," uvedla.

Špotákové vše došlo až teď

Špotáková připustila, že si slávu ze světového rekordu tento víkend užívala daleko víc než v září ve Stuttgartu. "Tam bylo všechno hrozně rychlé, stále mi to tak nějak nedocházelo. Navíc to bylo hrozně brzo po úspěchu na olympiádě, kde to bylo strašně emotivní. Teď mi to teprve v podstatě došlo, uzrálo to ve mně a jsem hrozně nadšená," řekla.

Isinbajevová, jež nadále jako jediná na světě zvládá skoky přes pětimetrovou hranici, triumfovala v anketě už potřetí po letech 2004 a 2005. To se v historii povedlo mezi ženami dosud jen Američance Marion Jonesové (1997, 1998 a 2000), jež se ale později přiznala k dopingu a poslední trofej jí byla odebrána.

Favoritem byl i Bolt

Především Bolt byl v anketě jasným favoritem. Dvaadvacetiletý Jamajčan na hrách v Pekingu uhranul svět fantastickými světovými rekordy na obou sprinterských tratích. Stovku vyhrál zadrženě za 9,69 sekundy, dvoustovku pak za 19,30, čímž o dvě setiny odsunul z čela historických tabulek 12 let starý výkon Američana Michaela Johnsona, dlouho považovaný za nepřekonatelný. Navíc byl Bolt členem vítězné sprinterské štafety, v níž rovněž přispěl ke světovému rekordu (37,10).

"Oba to byli moji favoriti. Přeci jen světový rekord na olympiádě, to už je něco," prohlásila Špotáková. Slavnostního večeru se zúčastní také legendární běžkyně Jarmila Kratochvílová, kterou organizátoři pozvali jako držitelku nejstaršího světového rekordu.

V anketě dostal Bolt přednost před Roblesem a etiopským vytrvalcem Kenenisou Bekelem, jenž ocenění získal už v letech 2004 a 2005. Tehdy triumfoval po třech letech nadvlády marockého mílaře Hichama El Guerrouje, od té doby dominují anketě výhradně nejrychlejší muži světa. Bolt je třetím sprinterem v pořadí po krajanovi Asafu Powellovi a Američanovi Tysonu Gayovi.

"Hodně a tvrdě jsem na to dřel, moc to pro mě znamená," řekl k ocenění Bolt. Dodal, že na pekingskou olympiádu nemůže nikdy zapomenout. "Byl jsem v životní formě. To mi zůstane ve vzpomínkách navždy."

Isinbajevová je majitelkou 24 světových rekordů

O čtyři roky starší Isinbajevová v Pekingu obhájila olympijské prvenství a rovněž ke zlatu přidala světový rekord - 505 centimetrů. V anketě předčila běžkyně Tiruneš Dibabaovou a Keňanku Pamelu Jelimovou. Špotáková v hlasování funkcionářů, trenérů, novinářů a fanoušků obsadila v hlavní anketě sedmé místo.

"Letošní ocenění má pro mě větší hodnotu než ta předchozí, protože jsem měla předtím dva složité roky," uvedla Isinbajevová. Majitelka 24 světových rekordů chce v dalších letech pokračovat ve stíhání ukrajinského idolu Sergeje Bubky, který zlepšil světové maximum pětatřicetkrát. "Chci skončit na výšce, kterou pak sto let nikdo nepřeskočí," řekla Ruska s tím, že s pokračováním kariéry počítá minimálně do olympiády v Londýně, kde chce získat třetí zlatou medaili za sebou.

Reklama

Související témata: